THE WAR ON DRUGS @ VORST NATIONAAL, BRUSSEL - 04/11/17

Het is met de nodige scepsis dat we zaterdagavond naar het grote Vorst Nationaal trekken voor het eerste van twee uitverkochte Belgische concerten (op 29 november staan ze ook nog in de Lotto Arena in Antwerpen). Vragen als daar zijn: zou de overgang van doorbraakplaat ‘Lost In The Dream’ in een middelgrote concertzaal naar arena rock met opvolger ‘A Deeper Understanding’ in een grote concertzaal wel overkomen? Zou de meanderende muziek met verfijnde, gelaagde instrumentatie niet ten onder gaan in de grote holle ruimte van Vorst Nationaal? Of zou het nog grootser, gelaagder geluid van ‘A deeper understanding’ live niet vervallen tot bombast? Ook is Adam Granduciel niet meteen een frontman die overloopt van ego en charisma om zijn groep aan te voeren. Allemaal gezonde spanningselementen.

En ja het duurt even voor alle bezwaren opgelost geraken maar als je dan eenmaal overtuigd bent dan is het goed raak. Dat is net de uitdaging en de magie van een concert.

De eerste vier uptempo nummers deden wat ze moesten doen: je langzaam meetrekken in een dromerige waas: lang uitgesponnen epische nummers met repetitieve gelaagde synth- en gitaargeluiden ondersteund door monotoon ritmisch tikkende drums zorgen voor een melancholisch zen effect. Bijwijlen heb je de indruk dat de nummers inwisselbaar klinken met steeds een fraaie gitaarsolo van Granduciel om de aandacht vast te houden. Maar dat is slechts schijn, The War on Drugs laat zelf de tijd voorbijtikken, neemt je mee met de tijd op trip in klankentapijten die met veel zorg en precisie in elkaar zijn geweven. Gelukkig is die verfijnde stroom doorgaans goed hoorbaar in Vorst al hadden Jon Natchez’ gloedvolle blaaspartijen een betere mix verdient.

Granduciel zingt dun, verstaanbaar, niet zelden met Dylan-achtige nasale stembuigingen. “Strangest Thing” is een trage melancholische song met een meeslepende gitaarsolo voorzien van een zachte gloed van saxofoon. Even later komt “Knocked Down” aangenaam binnen, nog een ballade, met dit keer een verfijnder gestript geluid met een Wurlitzer piano. Vorst lijkt wat in te slapen niet wetende wat er aan komt. Leek wat voorafging op een langgerekte verdovende jam dan is het plots extatisch ontwaken bij de intro van het formidabele “Red Eyes”. Het ‘whoo’ moment waarbij de song openbarst, de lichtgevende driehoekjes rood en wit flitsen en Granduciel heftig gaat soleren is van een verzengende intensiteit. Een lang uitgesponnen bijna 15 minuten durend “Thinking Of A Place” zit in een broeierig gelaagde ambientsfeer, verveelt geen moment en is muzikaal het hoogtepunt van de avond gevolgd door een fantastisch “Under The Pressure”, kippenvel! Driemaal is scheepsrecht. Ik ga helemaal voor de bijl. Dit is Springsteen, Knopfler en Petty in één gebalde rocksong. Vorst gaat uit zijn dak, Granduciel glimt en trakteert op nog twee onvervalste parels, het gevoelige “In Reverse” en het meeslepende “Eyes to the Wind” uit prachtalbum ‘Lost in the Dream’. Vorst wil uiteraard meer. Het aloude “Baby Missiles” luidt de bisronde in. Het is een snel en poppy nummer dat drijft op een jaren 80 synth-gitaarsound dat de danslustigen in beweging zet. Maar het is een groots “Burning” een typisch The War on Drugs rock nummer (alweer uit dat geweldige ‘Lost in the Dream’ album) dat je alle besef van tijd en ruimte doet vergeten. Met tenslotte het als Springsteen verwoorde, met een Bob Dylan frasering gezongen maar als een Tom Petty song uitgevoerde “You Don't Have to Go” ben ik helemaal into The War on Drugs.

Geen shownummertjes, geen pose, geen catwalk, geen meezingmoment m.a.w. geen flauwe kul alleen complexloze rocksongs. Qua concert beleving een maximum, qua muzikaliteit iets teveel uit hetzelfde vaatje maar die drie nummers op rij maken alles goed, fenomenaal rock concert.

Marc Buggenhoudt

Bekijk hier meer foto's © Yvo Zels

Setlist

1.In Chains (A Deeper Understanding, 2017)
2.Holding On (A Deeper Understanding, 2017)
3.Pain (A Deeper Understanding, 2017)
4.An Ocean in Between the Waves (Lost in the Dream, 2014)
5.Strangest Thing (A Deeper Understanding, 2017)
6.Nothing to Find (A Deeper Understanding, 2017)
7.Knocked Down (A Deeper Understanding, 2017)
8.Buenos Aires Beach (Wagonwheel Blues, 2008)
9.Red Eyes (Lost in the Dream, 2014)
10.Thinking of a Place (A Deeper Understanding, 2017)
11.Under the Pressure (Lost in the Dream, 2014)
12.In Reverse (Lost in the Dream, 2014)
13.Eyes to the Wind (Lost in the Dream, 2014)

Encore:

14.Baby Missiles (tour debut) (Slave Ambient, 2011)
15.Burning (Lost in the Dream, 2014)
16.You Don't Have to Go (A Deeper Understanding, 2017)


 


 

Artiest info
website  
facebook  

VORST NATIONAAL, BRUSSEL

04/11/17