THE WATERBOYS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 16/11/17

Voor mensen die The Waterboys kennen van hun eerste succesalbums “This Is The Sea” en “Fisherman’s Blues” en hun bijhorende hits zal het even schrikken zijn wanneer ze het nieuwe album, zowaar een dubbelalbum, “Out Of All This Blue” horen. Oprichter, zanger en gitarist van de band, Mike Scott, (59) liet zich inspireren door een album van Curtis Mayfield “Roots” dat hij toevallig in een platenzaak hoorde. Country, folk, rock, hiphop, funk en vooral veel soul op het twaalfde album van de band, met voornamelijk teksten die over de liefde gaan, Scott trouwde vorig jaar met zijn nieuwe Japanse liefde, de kunstenares Megumi Igarashi aka Rokudenashiko, en hun eerste kindje werd dit jaar geboren.

 

The Waterboys werden begin jaren tachtig opgericht door Mike Scott, de naam kwam uit een Lou Reed nummer “The Kids” en kenden met hun debuutalbum “The Waterboys” al redelijk wat succes met het nummer “A Girl Called Johnny”. Hun uiteindelijke doorbraak kwam er met het nummer “The Whole Of The Moon”. Steve Wickham’s vioolspell was medebepalend voor het nummer en hij werd vast lid van de band, die onder zijn invloed met meer folk elementen het geluid van de band deed bepalen.

Na een dispuut over de verdere muzikale richting van de band houden ze het begin jaren negentig voor bekeken en maakt Mike Scott enkele soloalbums. In 2000 wordt er echter een nieuw Waterboys album gemaakt “A Rock In A Weary Land”, waarna de band nog een reeks albums maakt waarvan enkele wat minder zijn maar de meeste toch een consistent hoog niveau halen.

Met een schitterende live-reputatie die de band heeft verwachten we dan ook een glansrijk concert in de uitverkochte Roma theaterzaal.

Liefst negen muzikanten staan klaar om een sublieme live versie van de nummers van Mike Scott te laten horen. Met een soulvol koortje, een funky bas en gitaar, wordt de show ingezet met het openingsnummer van het nieuwe album, “Do We Choose We Love”. Mike’s woorden dansen op de soulvolle groove van deze song. Ook de volgende nummers komen allen van het nieuwe

album, waarvan volgens Mike 75% ‘love songs’ zijn. “I Was Your Boyfriend” waarin achtergrondzangeres Zeenie Summers met haar knappe soulstem het nummer mooi invult, “If The Answer Is Yeah” een love-me-or-leave-me song, swingend funky nummer waarin de drumkits van Ralph Salmins en Jon Green nodig zijn om Scott’s geprogrammeerde drumpartijen vanop het album, live te kunnen brengen. “I’m So In Love With You” wordt op het einde van het nummer “Love Walks In” minutenlang herhaald met de drums als enige ondersteuning, ook Sophie Morgan die het voorprogramma verzorgde komt de band hierbij even vervoegen.

Na al dat nieuw werk is er toch even tijd voor een oude bekende, “A Girld Called Johnny”, een ode aan Patti Smith met een wervelende Steve Wickham op viool, Wickham die samen met toetsenist Brother Paul een prominente rol vervult in het soleren. En alsof hij nog niet opvallend genoeg is krijgt organist Paul Brown de hoofdrol in het nummer “Nashville Tennessee”, een nummer waarvan hij de inspiratiebron was, ‘My Soul Is in Memphis, My Ass is in Nashville, Tennessee’!

Rosalind (You Married The Wrong Guy) wordt opgedragen aan de Amerikanen, “You Elected The Wrong Guy USA”!!! In het nummer “The Hammerhead Bar”, een bar in John Entwistle’s (The Who) villa waar seks en drugs zeer gewoon waren, duikt op het einde ook de naam van Harvey Weinstein op.

Met de nummers “When You Go Away” en het door Mike Scott akoestisch solo gespeelde “The Girl In The Window Chair” krijgen we een rustmoment in de set. Niet lang echter want met het door de gitaar van Bart Walker en Mike Scott gedreven “Morning Came To Soon” en de vurige rock and roller “Medecine Bow” wordt het vuur weer aangewakkerd. Met een vervelend, verkeerd getimed wit spotlicht tijdens de intro van “The Elegant Companion”, een lofzang aan zijn Japanse liefde, voelde Mike zich verplicht het nummer te herstarten waarna het bijna weer misliep. Bij aanvang van “Didn’t We Walk On Water” moeten we denken aan een disco funk nummer uit de jaren 70, de heerlijke scatvocals van achtergrondzangeres Jess Kavanagh geven het nummer een meer moderne dimensie. “The Whole Of The Moon” is het verwachte slotnummer, de viool van Steve Wickham produceert, samen met de stem van Scott, weer een onmisbaar ‘Waterboys’ geluid, en natuurlijk wordt deze klassieker voluit meegezongen. Heerlijk concert dat met twee oudere juweeltjes “How Long Will I Love You” en het stevige “This Is The Sea” als bisnummers een treffelijk einde kent.

Luc Nuyts

Voor meer foto's © Sonja Schepers klik hier.

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 16/11/17