YEVGUENI @ HANDELSBEURS, GENT - 30/11/17

Yevgueni heeft een nieuw album ‘ Tijd is alles’ en deze release gaat natuurlijk gepaard met enkele optredens ter promotie ervan. Na de shows in de Brusselse AB en de Casino in Sint Niklaas was het de beurt aan de Gentse Handelsbeurs om het bordje ‘Uitverkocht’ aan de deur te hangen. De band heeft na de 5 eerdere albums ondertussen overal in het Vlaamse land een zeer grote maar vooral trouwe fanbase opgebouwd, en met dit nieuwe album zal die fanbase er zeker niet kleiner op worden. Maar vooraleer het Gentse publiek de liveversies van het nieuwe album mochten aanhoren kregen ze eerst ‘Walrus’ voor de kiezen, het soloproject van Yevgueni’s toetsenist Geert Noppe , met onder meer ook Yevgueni ‘s Maarten Van Mieghem op bas. De band doet het ook in het Nederlands en heeft ondertussen reeds een 2-tal cd’s op de markt , ‘Op De Valreep’ (2013) en ‘Terug Naar Het Begin’ (2015). Hieruit concluderend dat Walrus een kopie of een flauw aftreksel van Yevgueni zou zijn is echter totaal onterecht. Ook Geert Noppe blijkt een meer dan degelijke frontman , en eentje die ook nog schitterende songs uit zijn pen tovert. Daarenboven wordt er door het 5-tal stevig gemusiceerd, onder meer door de inbreng van gitarist Pieter Peersman en Alban Sarens op saxofoon. ‘Maat Van de Vaat’ swingde behoorlijk, ‘Brakke Grond’ kreeg een meezing refrein, ‘Geduld’ een meeklap moment, iedereen werd stil bij het verhaal van ‘Benjamin’ en de vertedering sloeg toe bij slotsong ‘Kijk’, het eerste woordje van dochterlief. Walrus was een prettige verrassing die gerust ietsje langer had mogen duren!


Hoofdact Yevgueni dan. In de 3 jaar tussen ‘Van Hierboven’ en het nieuwe album is er in het leven van Klaas Delrue het een en ander veranderd. De man werd ondertussen 40, maar meer nog, hij werd vader van een dochter, een bijna onverhoopt geschenk na een 6 jaar lange (IVF) strijd. In het album ‘Tijd is Alles’ schrijft hij die gebeurtenissen van zich af. Zinvolle teksten schrijven kan de man, en eerder dit jaar maakte hij op mij grote indruk, door alleen gewapend met zijn stem en gitaar als een echte singer songwriter het aanwezige publiek een 2 tal uur te begeesteren met de naakte versies van Yevgueni songs , Franstalige chansons en zoveel meer! De band begon de set met ‘Adem’, een lied dat voor mijn part meteen mag worden bijgevoegd aan hun lijstje klassiekers (check de schitterende videoclip van Matthieu Stevens ). De titelsong ‘Tijd is alles’ met de zinsnede ‘Ligt er morgen verse sneeuw’ bracht niet alleen bij Klaas een glimlach op de lippen, want buiten viel die sneeuw op dat moment bij bakken uit de hemel. De nieuwe songs kwamen natuurlijk ruim aan bod maar ook het ouder werk werd niet vergeten. Zo werd ‘Kom Met Me Mee’ het eerste meezing- & springmoment en kreeg ‘Welkenraedt’ een zeer stevige beurt mee. Het maatschappijkritische ‘Opinie’, geschreven na de aanslagen van 22 maart , kreeg door de baspartij van Maarten een extra dreigende dimensie met zich mee wat resulteerde in een ijzige stilte tot lang na de laatste noot. ‘Het Huis Waar Wij Woonden’ is een mooie ode aan de moeder van Klaas en tijdens ‘Uit Het Niets’ viel eens te meer de inbreng op van gitarist Patrick Steenaerts. De man staat tijdens een concert steeds op de tweede rij, zij het wel op een klein verhoogje, maar weet elk Yevgueni nummer steeds op een schitterende wijze in te kleuren. De lyrics van ‘Man Zijn’ krijgen in deze #MeToo en B. De Pauw tijden wel een speciale betekenis , maar de toetoedoe’s werden luidkeels meegeschreeuwd .Naarmate het optreden vorderde kregen we steeds meer publieksfavorieten voorgeschoteld . ‘Propere Ruiten’, met terug een glansrol voor Patrick en een erg mooi gebracht ‘Was er Maar Iemand’ bracht ons naar het laatste nummer van de set. ‘Nieuwe Meisjes’, nooit mijn persoonlijke favoriet geweest, bleek live toch het ideaal nummer om de zaal voor de laatste keer over het kookpunt te brengen.

Je kon er je huis op verwedden dat er bissen zouden volgen . ‘Nooit naar nergens’ heeft raakpunten met de vreselijke ziekte waarvan je wenst dat je er nooit mee in contact moet komen. ‘Als Ze Lacht’ mocht natuurlijk niet ontbreken op de set list, en uit de zaalreactie op de zinsnede ‘ Misschien Meer Vrouwen Aan De Macht’ kon je duidelijk afleiden dat de mannen hier vanavond duidelijk in de minderheid waren. Er kwam nog een tweede bisronde ,maar de mooie drumpartij in de ballad ‘Het Is Niet Veel’ was het einde van een prachtig concert van een band die in hun genre bij het beste hoort van wat ons landje te bieden heeft. Vanaf januari 2018 op tournée in de Culturele Centra. Komen ze in jouw buurt… niet twijfelen .. doen ! ´

Jan Van Streydock en foto Myriam Galens

Setlist Walrus : Op De Valreep - Maat Van De Vaat - Annelien - Benjamin - Brakke Grond - Geduld - Iemand Moet De Slimste Zijn - Kijk!

Setlist Yevgueni : Adem - Tijd Is Alles - Kom Met Me Mee - Welkenraedt - Opinie - Waar Jij Niet Bent - Uit Het Niets - Manzijn - Het Huis Waar Wij Woonden - Morgen Ziet Er Goed Uit - Hou Het Vast - Propere Ruiten - Daar Zit Je Dan - Was Er Maar Iemand - Nieuwe Meisjes

Bis: Nooit Naar Ergens - Als Ze Lacht - Het Is Niet Veel


 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE HANDELSBEURS, GENT

30/11/17