CURTIS HARDING @ DE ROMA, ANTWERPEN - 11/11/18

Heb je ooit al eens gehoord van de term “slop ‘n’ soul”, allicht niet, het is de term waarmee Curtis Harding zijn muzikale mix van soul, gospel, R&B, blues en rock omschrijft. Hij bekijkt soul als een levensstijl, niet verwonderlijk als je weet dat hij zijn muzikale carrière startte in de hiphop scene. Inmiddels heeft de 39-jarige Amerikaan twee albums op zijn naam zijn staan. Zijn debuutalbum “Soul Power” kwam in 2014 uit, een album dat heel enthousiast ontvangen werd. De soul van de jaren ’60 en ’70 nieuw leven inblazen door toevoeging van andere muzikale stijlen en dit alles gezongen met de warme flexibele soulstem van Harding. Verleden jaar kwam opvolger “Face Your Fear” uit, met Danger Mouse in de producersstoel en Sam Cohen als co-songschrijver is dit weer een fijn album waarop hij zijn neo soul verrijkt met psychedelica.

Het nieuwe album bracht hem verleden jaar al in de Botanique en dit jaar stond hij op Rock Werchter en nu dus in De Roma, live spelen is de beste promotie voor menig artiest. Met een kort “Bonsoir”, hij waande zich blijkbaar nog in Brussel, staken de sax en leadgitaar een licht psychedelische vuurtje in de intro van “The Drive” een nummer van zijn debuutalbum. Curtis met een grote glitterzonnebril op zijn snoet, denk aan Elton John of Lenny Kravitz, heeft zeker de uitstraling van een rasartiest. Ook in het volgend nummer “Go As You Are” speelt de band met effectjes waardoor je een soort psychedelische soul krijgt. Met de nummers “Next Time” en “On and On” krijgen we een meer klassieke soulgevoel. Alhoewel het allemaal wel leuk klinkt, sterke nummers uit zijn twee albums, weet hij toch geen connectie te krijgen met zijn publiek, er wordt wat geschuifeld maar echt dansen nee zover krijgt hij het niet. Wanneer hij even zijn gitaar terzijde laat doet hij zelf een schuchtere poging om enkele dance moves te tonen in “Till The End” maar de vonk slaagt niet over. Ook klinkt zijn falsetstem niet altijd even sterk in nummers als “Face Your Fear” en “Ghost Of You”. De finale mag er best wezen, “Keep On Shining” is een nummer waarvan je denkt ok nu gaat het gebeuren en het publiek wil wel maar voor Harding hoeft het even niet. “Wednesday Morning Atonement”, openingsnummer van het nieuwe album en meegeschreven door Danger Mouse, laat een knappe band horen met fijn gitaar en syntheziserspel waarop aansluitend afsluiter “Need Your Love” volgt, op en top soulnummer dat de zaal toch een beetje in beweging krijgt. Ook de bisnummers worden een beetje routineus afgewerkt, “Beautiful People” een rustige mijmering over de samenleving, “Drive My Car” dat sterk aan de Black Keys doet denken stuwend ritme met rauw gitaargeluid, en tenslotte “As I Am”, zonder viooltjes zoals op het album straalt het nummer toch klasse uit. Als de band de outro van het nummer blijft spelen verlaat Curtis het podium, ‘peace to you all”, het is tenslotte vandaag de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, ook de bandleden verlaten enkele minuten later het front met het V-teken.

Spijtig genoeg werd er vandaag wat teveel op automatische piloot gespeeld, het gevaar van te lang éénzelfde show te spelen met steeds dezelfde setlist waardoor de bezieling wat zoek is, de vonk sloeg niet echt over, misschien krijgen we volgende keer een echt soulfeestje van deze toch wel getalenteerde neo soulman.

Luc Nuyts

Foto's en fotoalbum © Sonja Schepers

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN