FANTASTIC NEGRITO + JOSEPHINE @ DE ROMA, ANTWERPEN – 15/11/18

Wie is deze Fantastic Negrito? Wel ‘mans echte naam luidt Xavier Amin Dphrepaulezz en zeg nu zelf dit is niet echt een naam die op ieders lippen blijft liggen, nee dan bekt Fantastic Negrito veel beter. Hij werd in 1968 geboren in Massachusetts, zijn vader was een diepgelovige Somalische Moslim met heel wat regeltjes en verplichtingen voor z’n kroost.

Al vrij snel verhuisde heel de familie naar Oakland, Californië wat nog steeds de uitvalbasis is van Negrito. Een tienerleven met ups & downs. Zo dealde hij op heel jonge leeftijd drugs en droeg hij een wapen met zich mee. Tot hij in aanraking kwam met muziek. En meer bepaald met het Prince album ‘Dirty Mind’. Toen hij ontdekte dat diezelfde Prince een autodidact was op muziekgebied begon hij zich erin te verdiepen en volgde hij zelfs lessen op de befaamde Berkeley Universiteit zonder er evenwel ingeschreven te zijn als leerling. Onder de vleugels van de ex-Prince manager maakte hij zijn debuutalbum ‘X-Factor’ onder de naam Xavier. In 1999 werd hij slachtoffer van een bijna fataal verkeersongeval en lag hierdoor 3 weken in coma. Maar Negrito is en was een overlever. In 2007 besloot hij te stoppen met het maken van muziek maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2014 dook hij onder zijn huidige artiestennaam terug op met een stijl die hijzelf omschrijft als “black roots music for everyone”. Sindsdien gaat het alsmaar in stijgende lijn zo won hij in 2015 het Tiny Desk Contest (een programma dat ook terug te vinden is op YouTube en waar artiesten een intieme set spelen in een ietwat vreemde doch leuke locatie nl. een klein kantoortje in één of andere bibliotheek. Echt de moeite om eens te checken.), bracht hij in 2016 het album ‘Last Days Of Oakland’ uit op het Blackball Universe label en dit album won in 2017 een Grammy Award voor Best Contemporary Blues Album. Voilà, redenen genoeg dus om ook eens ‘live’ te gaan checken wat de man in zijn mars had.

Het optreden ging door in de foyer van de Roma, die wel goed gevuld en bijna uitverkocht was. We werden niet onaardig opgewarmd door Josephine, een Belgisch collectief dat onlangs nog de publieksprijs van Humo’s Rock Rally won. Deze jonge turken deden dit helemaal niet slecht, integendeel. Frontzangeres Josefien Deloof – een Selah Sue look-a-like – wist met haar performance het publiek te strikken. We kregen eigen nummers die het midden hielden tussen pop en lichte soul. Haar stem is broos en breekbaar langs ene kant maar ze kan ook fel uithalen als het moet en zelfs van een stukje rap is ze niet vies. We noteerden nog dat deze band een hele sterke toetsenist in de rangen heeft. Een gesmaakte kennismaking met deze beloftevolle band was het zeker en vast.

Klokslag 21 u begon Fantastic Negrito dan aan zijn energieke set. Deze excentrieke artiest laat zich begeleiden door een gitarist, een drummer en een toetsenman die tevens ook de bas voor zijn rekening neemt. Zelf beschikt hij over een ravissante stem en kan aardig met de gitaar overweg. Fantastic Negrito beschikt over de gave om een publiek te begeesteren. Zijn charismatische verschijning doet de rest. Zijn muziek kan je best omschrijven als een kruisbestuiving Led Zeppelin meets James Brown. Gedreven, energiek, doch bijwijlen ingetogen als het moet. In zijn teksten verwijst hij meermaals naar de wereldse problemen die er heden ten dage heersen en ook geeft hij wijze levenslessen mee voor diegenen die het willen aanvaarden. In geen tijd heeft hij heel de zaal op zijn hand en wordt er gedanst, geshaket’ en ge’boogied’ dat het een lieve lust is. Het sein voor Negrito om een versnelling hoger te schakelen. ‘Cold November Street’ een op gospel gebaseerde worksong uit zijn allernieuwste album ‘Please Don’t Be Dead’ onmiddellijk gevolgd door ‘Hump Trough The Winter’ uit zijn Grammy winnend album ‘Last Days Of Oakland’ brengen het publiek in hogere sferen. Negrito zoekt en vindt interactie met zijn publiek. Zo durft hij het aan om een meisje erop te wijzen dat als ze het gesprek dat ze voert met haar vriendin belangrijker is dan zijn show dit gesprek maar achteraan in de zaal moet verderzetten. De boodschap wordt begrepen en tijdens zijn wandeling door het publiek krijgt het meisje in kwestie een liefkozende ‘hug’ van de meester. En dan moest hij ‘Lost In A Crowd’ nog spelen. Dit nummer is heel sterk geïnspireerd door de slavengezangen op de katoenplantages en wint aan kracht door het repetitief aanhalen van de nasale neuriemelodie. Negrito kan dan naar hartenlust zijn bezwerende teksten op het publiek loslaten. ‘In The Pines’ is een heel sterk nummer waarin hij flarden van Leadbelly’s ‘Where Did You Sleep Last Night’ - ook bekend van wijlen Kurt Cobain met zijn Nirvana – verweeft tot een huiveringwekkend geheel. Afsluiten doet hij in stijl met ‘Night Has Turned To Day’, lekker lang uitgesponnen en hij combineert het met dat stomend funky riedeltje ‘Bullshit Anthem’ waarin hij Trump en zijn gevolg een sneer geeft. En dan is het gedaan. Maar dit is buiten het uitzinnige publiek gerekend. Massaal wordt hij teruggeroepen om nog een laatste keer alle registers open te trekken. ‘Plastic Hamburgers’ een op Led Zeppelins ‘Black Dog’ geënt nummer komt stevig aanwaaien en met ‘The Duffler’ stuurt Fantastic Negrito ons goedgemutst de nacht in.

Kortom een fijne kennismaking met twee artiesten/bands die de moeite zijn om te volgen. Zeker in het geval van Fantastic Negrito zou ik de heren programmators van de roots- en bluesmuziekfestivals willen aanraden om hun oren eens te luisteren te leggen en hun oogkleppen voor een keertje af te smijten en zich laten meevoeren in deze heerlijke crossovercoctail die Negrito op fantastische wijze naar buiten brengt. Misschien is hij nu nog betaalbaar voor de, met alle respect, ‘kleinere’ festivals maar dit zal niet lang meer duren. Dus wees er op tijd bij! Wij staan ongetwijfeld terug op de eerste rij bij het eerstvolgende Fantastic Negrito optreden in onze contreien. Wij hopen van jullie hetzelfde.

Huibbe

Foto's en fotoalbum © JiVe

Setlist Josephine

Guns/Knockout/Cold/Like That Woman/Please/Got Me Down

Setlist Fantastic Negrito

Bad Guy Necessity/Nobody Makes Money/Working Poor/Scary Woman/Cold November Street/Hump Trough The Winter/Honest Man/Lost In A Crowd/Rant Rushmore/Letter To Fear/A Boy Named Andrew/In The Pines/Night Has Turned To Day//Plastic Hamburgers/The Duffler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN

 

Josephine

Fantastic Negrito