FLASHER @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 01/11/18

Flasher slagen met brio voor Belgische première, ondanks ondankbare omstandigheden

Eén van de wat onder de radar gebleven indie releases van 2018 is ongetwijfeld ‘Constant Image’, het fulldebuut van Flasher. Het trio is één van de voortrekkers van een nieuwe en verfrissende undergroundscene in Washington D.C. en haakt tegendraadse post-punk en melodiueze gitaarpop aan elkaar tot een nieuw en fris geheel. Momenteel is de band onderweg op hun allereerste Europese tour, die hen afgelopen donderdagavond naar de Brusselse Botanique bracht. Flasher slaagden met brio voor hun Belgische première, ondanks de lastige omstandigheden die ze van de organisatie voorgeschoteld kregen.

Zo kreeg de band van de Botanique slechts drie kwartier om hun kunnen te demonstreren en het matig opgekomen publiek te overtuigen. Daarnaast was het complex donderdagavond helemaal volgeboekt, waardoor Flasher met de Witloof Bar de minst gunstige zaal ter beschikking kreeg. Want hoewel de gewelfde kelder van de Brusselse kruidtuin een heerlijk nostalgische undergroundsfeer oproept, is het eigenlijk niet meer dan een bakstenen bunker waar rockconcerten nooit echt tot hun recht komen. Ook Flasher’s sound ondervond hiervan eigenlijk de gehele set door hinder, niet in het minst in de typische en mooie samenzang tussen de drie bandleden. De band zelf leek daar echter weinig last van te hebben of liet het althans niet aan zijn hart komen. Ze vingen hun set met veel gederevenheid en energie aan en bleven drie kwartier lang erg gefocust. In eerste instantie greep de band daarbij vooral naar de songs van ‘Constant Image’. Songs als ‘Skim Milk’, ‘XYZ’, het aanstekelijke ‘Preasure’, ‘Who’s Got Time?’ en ‘Material’ werden met veel jeugdig enthousiasme en aan een sneltreinvaart erdoor gejaagd, maar ondanks het verschroeiende tempo bleef de band erg nauwkeurig te werk gaan. Naar het einde van de set toe werd de geluidsmix gelukkig wat beter, wat de songs evenzeer ten goede kwam. Niet het minst in het new wave-getinte ‘Tense’, waarin de ijskoude gitaren, de strak pulserende bas en de bacing vocals van bassist Daniel Saperstein netjes in elkaar verweven raakten en de stevige rocker ‘Erase Myself’ uit hun titelloze EP uit 2016, één van de weinige songs die zich echt in volle glorie aan het publiek kon presenteren. De energieke post-punksong ‘Winnie’ sloot een prima concert in stijl af.

Door Flasher extra vroeg (het concert begon reeds om 20u30!) te programmeren gaf de organisatie van de Botanique de bezoekers van het concert van de immens populaire Engelse punkband IDLES (die later op de avond in de Orangerie speelden) gratis toegang tot de Witloof Bar. Hierdoor operreerden Flasher eigenlijk een beetje als veredeld voorprogramma, maar in minder gunstige omstandigheden. Desondanks legde de band een energiek, enthousiast en prima concert op de planken, waarmee ze ongetwijfeld nieuwe zielen hebben verworven. Deze band verdient een herkansing in gunstigere omstandigheden.

Stijn De Nys

Fotoalbum © Kristine Vandegaer

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL