ISRAEL NASH @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 02/11/18

Israel Nash Gripka is de oorspronkelijke artiestennaam van deze Texaan die mij in 2009 met verstomming sloeg met zijn geweldige debuut New York Town. Hij speelt spijtig genoeg nog zelden naar die plaat, ook geen enkele verwijzing hiernaar op zijn website. Jammer want het nummer “Pray For Rain” is een instant classic volgens mij. Hij maakt sindsdien nog 5 studioplaten en enkele live platen. Deze tour is gelinkt aan de release van zijn nieuwe plaat “Lifted” die hij deze nazomer uitbracht.

De Rotonde van de Bota was redelijk vol gelopen voor dit concert. Het merendeel van de toeschouwers waren al iets ouder dan gemiddeld op een concert. Er hing achter het podium een grote vlag op waarbij hij zijn muziek als “Desert Folklore” omschrijft. Lijkt me een beetje een vreemde naam om zijn muziek te omschrijven, maar in de VS moet alles in een vakje zitten. Hij gebruikt wel folk elementen in zijn muziek maar is sinds zijn debuut geëvolueerd richting Southern Rock.

Om 20u10 betrad hij samen met zijn 4 koppige band het podium. Extra pigment in de band is de aanwezigheid van de pedal steel. Maar de grote troef kwam na een kleine minuut instrumentale intro: zijn geweldige stem met die knappe “grawl” in. “Rolling On” was het sterke openingsnummer en al direct verantwoordelijk voor kippenvel. In hun drive gingen ze direct verder met “Lucky Ones” dat stevig rockte en hun naast gehypte band Blackberry Smoke zet.
Zo ging het concert verder: gebald , met een stevige vaart en met nummers die de nodige ruimte kregen om zich te ontplooien. Hierbij werden tempowissels niet geschuwd en werden we vergast op knappe gitaarsolo’s of inkleuringen. Hoogtepunten noemen is moeilijk want eigenlijk was heel het concert één hoogtepunt. Ikzelf was helemaal van mijn melk van “Rex” met zijn country twang door het knappe gitaarspel. Het a capella ingeleide “The Widow” was ook zo’n moment. “LA Lately” is waarschijnlijk een live topper voor de rest van zijn carrière. En de mokerslag was het door knappe slide gitaar ingekleurde “Mansions”. Tot dan toe had het publiek nogal lauw gereageerd maar toen dit het einde van het concert bleek volgde toch een stevig applaus zodat ze terug kwamen voor enkele bissen.

Deze openden ze met een versie van “Ohio” van Neil Young, verwijzend naar de situatie in de VS op dit moment. Toen ging de zaal uit de bol. Daarna volgde een lang uitgesponnen versie van het titelnummer van zijn derde plaat “Rain Plains” dat van stevig rockend naar ingetogen overschakelde zonder enige moeite.

Dit concert was het eerste van hij Europese tour en ik kan jullie enkel maar aanraden het tourschema te bekijken en dan plannen een concert mee te pakken. Dit concert was van zo’n trip die je meeneemt van de eerste gitaaraanslagen tot het uitdeinen van de laatste noten. Gewoon een totaalbelevenis en zeker een van de topconcerten van het voorbije jaar. Ondertussen draait Israel Nash al het hele weekend in huis, in de auto kortom overal.

Lisael

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL