NOTHING @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 05/11/18

Met roots in de hardcore punk richtte Domenic Palermo in 2011 Nothing op. Deze start stond symbool voor het eind van een moeilijke periode in het leven van de man uit Philadelphia. Na die turbulente tijd had hij de goesting teruggevonden om muziek te maken. Het is moshpit-time in de Muziekodroom, zomaar eventjes vier energieke poppunk bands staan vanavond op het Hasseltse podium. State Champs is top of the bill maar ze brengen nog enkele veelbelovende bands uit het genre mee.


Er volgden enkele EP’s die in eigen beheer werden uitgebracht (Poshlost – 2011, Suns and Lovers, Downward To Come – 2012) en dat was platenlabel Relapse Records ook ter ore gekomen. Het label bracht eerst de single Dig (2013) op de markt en een jaar later volgde het debuut Guilty Of Everything. Dit loodste de band naar een eenzame hoogte in een nieuwe generatie van shoegazebands. Opvolger ‘Tired Of Tomorrow’ kwam in 2016 uit en na een korte overstap naar Collect Records kwam de band terug thuis op Relapse. Nu is het tijd voor het derde hoofdstuk 'Dance On The Blacktop'. Daarop laten ze met behulp van producer John Agnello (Dinosaur Jr., Breeders, Sonic Youth, Kurt Vile) hun liefde voor shoegaze, rock en pop uit de jaren '90 in vol ornaat horen.

Zacht gitaargepingel als intro diende om het publiek stil te krijgen. Het duurde even voor ze het doorhadden maar eens zover ging het volume de hoogte in en werd "Zero Day" aangevat. Hiermee versnelde het tempo en dat bracht een vol geluid over de club van Muziekodroom. Met Palermo's ijzige stem omringd door een stevige geluidsmuur, volgde "B&E". In het tussenstuk ging het er een momentje zachter aan toe maar al snel werd die muur weer opgetrokken, gesterkt door felle drumroffels. Tijdens "Curse Of The Sun" ging de gitaarstorm liggen, het tempo bleef gestaag. Brandon (Setta, leadgitaar) en Domenic wisselden elkaar af met de zang en dat gaf een meerwaarde aan het lied.

Hierna beleefden we een mindere periode in de show. De songs "You Wind Me Up" en "Us/We/Are" waren goed maar het stemmen van de gitaren na de nummers en de overbodige (bind)teksten namen te veel tijd in beslag. Daarnaast was er geknoei met een sampler die niet wou spelen (en eigenlijk niet in "A.C.D." op het album voorkomt, dus eigenlijk overbodig was). Het was de derde optreden van een vijf weken durende tour en het was duidelijk dat Nothing nog niet op mekaar ingespeeld was.

Na een tijdje kwam de swung er terug in en dat resulteerde in knappe nummers zoals "Vertigo Flowers" en het met postrock overgoten "I Hate The Flowers" die naadloos in elkaar overgingen. Dit was de Nothing die we wilden zien en horen en dat liet het publiek ook duidelijk merken door het applaus en geroep dat ze uitten.
Drummer Kyle Kimball en Brandon Setta lieten het tempo zakken in "The Carpenter's Son" maar dit ingetogen nummer was prachtig.

De gitaarsluizen gingen terug open met "Bent Nail" dat rechtoe rechtaan rockte en naadloos overging in "Blue Line Baby" met vette basnoten van Aaron Heard en subtiel drumgekletter van Kimball. Ronkende gitaren luidden het slotoffensief in. "HOPE" begon stevig gierend maar gaandeweg evolueerde ze naar een dreigende, ijle song. Kimball verliet het podium omdat dit zogezegd het laatste nummer was,maar Palermo, Setta en Heard bleven ter plaatse. Na enkele seconden had Kyle het door dat er nog een liedje volgde en voegde zich opnieuw bij de band. Het laatste wapenfeit van de avond was het knap afwisselende "Eaten By Worms". De strofes waren rustig, het reffrein stevig. Met jankende fuzzgitaren op de achtergrond ging frontman Palermo vooraan zitten om in een mantra minutenlang "But you know"op te zeggen.

Dirk Vanhees

Foto's © Kristine Vandegaer

Setlist :
"Zero Day" (Dance On The Blacktop, 2018)
"B&E" (Guilty Of Everything, 2014)
"Curse Of The Sun" (Tired Of Tomorrow, 2016)
"You Wind Me Up" (2018)
"A.C.D. (Abscessive Compulsive Disorder)" (2016)
"Us/We/Are" (2018)
"Vertigo Flowers" (2016)
"I Hate The Flowers" (2018)
"The Carpenter's Son" (2018)
"Bent Nail" (2014)
"Blue Line Baby" (2018)
"HOPE (Is Just Another Word With A Hole In It)" (2018)
"Eaten By Worms" (2016)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook