STATE CHAMPS @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 03/11/18

State Champs

Het is moshpit-time in de Muziekodroom, zomaar eventjes vier energieke poppunk bands staan vanavond op het Hasseltse podium. State Champs is top of the bill maar ze brengen nog enkele veelbelovende bands uit het genre mee.

Het Britse Woes mag de avond openen. Deze Schotse poppunkers brachten eerder dit jaar hun tweede EP “Self Help” uit en timmeren sinds 2015 aan de weg naar het succes. Stipt om 18 uur, vroeg hè, vatten ze hun set aan met “Over It” een nummer uit die laatste EP, poppunk gespeeld door jonge wolven met veel grit en energie. Een set die nooit echt verveeld, integendeel het nieuwe “Moneyshoe” is echt een tof nummer in het genre. Wat het hoogtepunt had moeten worden voor de band draait uit op brute pech voor de Schotten , de microfoon van hun zanger doet het niet meer tijdens hun laatste nummer “Worst Friend”, jammer en hun zanger was terecht pissed off.

Een kwartiertje later staat de Australische band Stand Atlantic op het podium, straight from Sydney met de leuke verschijning van Bonnie Fraser als frontvrouw. De band werd in 2014 opgericht als trio met David Potter op bas, Jonno Panichi op drums en Fraser op gitaar en zang, live spelen ze met een extra gitarist. Na het uitbrengen van 2 EP’s verscheen een week geleden hun debuutalbum “Skinny Dipping”. Nieuw materiaal waarmee men ook opent, “Lavender Bones”, openingsnummer van het nieuwe album. Het geluid op dat album gaat iets meer richting pop, live klinkt de band toch nog rauw genoeg dat bewijst het laatste nummer “Coffee At Midnight”. Fans heeft de band hier reeds, er wordt goed meegezongen en de meeste nummers zijn niet onbekend. Met een sterk nieuw album en een goede live prestatie zullen we in de toekomst nog horen van Stand Atlantic!

Laatste runner up alvorens State Champs het podium opgaat is de Canadese band Seaway. Deze band uit Toronto bestaat sinds 2011 en bracht in 2013 hun debuutalbum “Hoser” uit. Stevige poppunk uit de bossen van Toronto, sterke vocalen van frontman Ryan Locke die constant het publiek aanzet tot bewegen. Vocaal wordt hij bijgestaan door Patrick Carleton (vocals, gitaar), Andrew Eichinger (gitaar), Adam Shoji (bas) en Ken Taylor (drums), eigenlijk allemaal jeugdvrienden die samen een bandje begonnen. Bewegingstherapeut Locke kent succes want de eerste moshpit is een feit en oh ja een eerste crowdsurfer blijft ergens tussen het publiek hangen. Aan de muziek ligt het niet deze is catchy gevat, opzwepend, poppunk zoals we het graag horen. Leuke band.

Top of the bill State Champs speelt op een wat ruimer podium, aanzwellende electronica geluiden en een met rook gevuld podium dienen als intro, openingsnummer “Criminal” zet onmiddellijk de zaal in de fik, crowdsurfen en moshpits het hoort er gewoon bij. De energie van de band straalt over op het publiek en vice versa. State Champs heeft nog niet de status van de groten van de poppunk, Green Day of Blink 182, maar ze groeien. De New Yorkers brachten dit jaar hun derde album uit “Living Proof”, een album dat wederom heel wat aanstekelijke nummers bevat. Zanger Derek DiScanio weet zijn publiek te bespelen, ‘jump, jump, jump’, binnen het uur zoveel mogelijk nummers spelen dat is de bedoeling. En inderdaad het tempo ligt hoog, ouder en nieuw materiaal zorgen ervoor dat het jumpen en crowdsurfen niet ophoudt. Dat de band veel shows speelt hoort men, gitaristen Tyler Szalkowski en Tony "Rival" Diaz zorgen voor perfecte powerakkoorden, het stuwende drumwerk van Evan Ambrosio en de bas van Ryan Scott Graham houden het tempo hoog.

Wanneer de band het podium verlaat en Derek DiScanio een akoestische gitaar omgord krijgen we dan toch een rustpunt, “If I’m Lucky” één van die zeldzame akoestische poppunk nummers. Na een goed uur spelen heeft men zowaar 18 nummers door de boxen van de Muziekodroom gejaagd met “Simple Existence” en “Dead And Gone” als geslaagde finale. Na enkele minuten kan het publiek alweer meebrullen met hun onvermijdelijke klassiekers “Elevated” en “Secrets”. De band laat nog even weten dat ze volgend jaar op Graspop staan en al zullen ze daar allicht meer moeite hebben om het publiek in te pakken, hier deden ze het met veel bravoure!

Luc Nuyts

Foto's en fotoalbum © Sonja Schepers klik op bandnaam

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

 

Woes

Stand Atlantic

Seaway

State Champs