TOM WALKER @ BOTANIQUE, BRUSSEL – 27/11/18

Tom Walker, een jonge singer/songwriter uit Glasgow, Schotland brengt in maart 2016 zijn debuutsingle "Sun Goes Down" uit. Zoals dat tegenwoordig gaat met de jongere generatie (Walker wordt 17 december 27) krijgt die heel wat views op het YouTube kanaal. De singles die nadien volgen weet Relentless records samen te bundelen tot de EP Blessings. Op zijn full album What A Time To Be Alive is het wachten tot 1 maart 2019 maar Walker, dit jaar genomineerd als Sound Of 2018 door BBC Music, blijft ondertussen naarstig verder timmeren aan zijn succesvolle sound. Met miljoenen streams op spotify is het niet verwonderlijk dat de Botanique vandaag het bordje sold out aan de deur mag hangen.

Een met spots gesimuleerde sterrenhemel viel over de Orangerie. Het teken dat de show ging beginnen. Eerst verscheen de begeleidingsband met een stevige intro die de spanning nog wat opdreef, even later kwam Walker ten tonele. De muzikanten gingen op dat moment even ‘on hold’ zodat Tom solo "Fly Away With Me" kon aanvatten. Walker, krachtige stem en subtiele gitaar, zette de eerste strofe in en werd wat later aangevuld door zijn medemuzikanten. Een vol geluid, versterkt door aangepaste belichting verspreidde een hevige energiestoot doorheen de zaal. Die energieke drive bleef verder duren tijdens "Heartland", dat op vraag van de keyboardspeler meegeklapt werd, terwijl Walker een gitaarsolo uit zijn vingers schudde. Hierna werd er wat gas teruggenomen. De belichting kleurde bloedrood om het met veel passie gespeelde "Play Dead" kracht bij te zetten.

Bijna was het concert vanavond niet doorgegaan. Walker en friends hadden vertraging met de trein en waren maar net op tijd in Brussel zodat er geen tijd meer was om te soundchecken. Gelukkig merkten wij daar niet van want het gezelschap straalde zoveel vitaliteit uit via hun songs en de aangepaste belichting. "My Way" was zo'n energiebommetje.
Ook zonder muzikanten stond Tom z'n mannetje. In zijn eentje droeg hij het ingetogen "Blessings" op aan het publiek, omdat hij kon doen wat ie graag deed en dat maar kan als er mensen interesse hebben in wat hij doet en de moeite doen om naar hem te komen luisteren. Een tweede bedankje kregen we in de vorm van "All That Matters", een lied dat hij daarom enkel live speelt en grotendeels alleen bracht.

Hoewel het album pas volgend jaar verschijnt, was het merendeel van de liederen gekend. Het vrij recente "How Can You Sleep At Night" had een knappe structuur. Rustig in de strofes, fel uithalend in het refrein en een stevig einde. De rustigere liefdesliedjes waren iets vertrouwder en werden maar al te graag meegezongen.
Daarna stak Walker zijn middelvinger de hoogte in met protestsong "Rapture". Voor hem was het een therapeutisch lied en gezien de wisselende compositie én het bijpassend lichtspektakel klopte ook dit weer.

Na een korte pauze ging het viertal verder zoals ze zonet geëindigd waren. Variërend rustig en fel uithalend in "Not Giving In" en dan een laatste keer adem happend om zijn grootste hit "Leave A Light On" te spelen Deze werd gretig meegezongen en zette de zaal op zijn kop met een zinderend slotakkoord.

Dirk Vanhees

Setlist:
"Fly Away With Me"
"Heartland"
"Play Dead"
"My Way"
"Blessings"
"All That Matters"
"How Can You Sleep At Night"
"Just You And I"
"Angels"
"Rapture"
--//--
"Not Giving In"
"Leave A Light On"

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL