NATHANIEL RATELIFF & THE NIGHT SWEATS (SUPPORT: REENA RIOT) @ AB, BRUSSEL - 13/10/15
 

Enkele maanden geleden dropte een vriend een filmpje van deze, voor mij althans, onbekende band in mijn elektronische brievenbus. Het was een live-opname van hun passage in de Amerikaanse talkshow van Jimmy Fallon waar ze moeiteloos het publiek tot een staande ovatie dreven met hun hitsingle ‘S.O.B. (Son of a Bitch)’. Meteen was mijn interesse gewekt! Wie was deze Nathaniel Rateliff en zijn Night Sweats die met zijn in soul gedrenkte folky popsongs mij volledig van m’n melk brachten? Het was werkelijk heel lang geleden dat ik nog zo ondersteboven was na een eerste kennismaking. Na enig opzoekingswerk op het net kwam ik erachter dat Nathaniel reeds enige tijd meedraaide in het circuit als singer/songwriter en dat hij reeds in die hoedanigheid drie albums en een EP op de markt bracht. Hij stond op het podium met o.a. Mumford & Sons, Bon Iver, Michael Kiwanuka, The Low Anthem en Rosanne Cash. Dit kan toch wel tellen denk ik dan. In 2013 richt hij The Night Sweats op en dit blijkt een schot in de roos. Zijn gedurfde cross-over van indie en folk met soul en r&b is de cocktail waar velen op zitten te wachten. Eind augustus verscheen hun titelloze debuutalbum op het befaamde Stax label en de bal ging aan het rollen…..

Het optreden in de veel bekeken Amerikaanse talkshow van Jimmy Fallon ging de wereld rond en legde de band bepaald geen windeieren. Als een komeet schoot hun ster naar de hoogste regionen en hun Amerikaanse tour was een uitverkocht succes. Europa volgde snel en ook hun Engelse tour was op de meeste plaatsen uitverkocht. Ook de AB Club, waar Nathaniel Rateliff & the Night Sweats hun Belgische primeur brachten, mocht het bordje ‘Sold Out’ aan de inkom hangen. Er heerste een gezellige drukte daar in het bovenzaaltje van de AB. Vele bekende gezichten ook en heel wat muziekaficionados die voor geen geld ter wereld dit optreden wilden missen, ook al speelde het grote U2 in een uitverkocht Sportpaleis en werden de Rode Duivels die avond niet alleen groepswinnaar van hun EK-poule maar tevens nummer 1 op de FIFA ranking. En alle aanwezigen hadden overschot van gelijk door af te zakken naar de Club. Als opwarmer kregen we een verdienstelijke Reena Riot geserveerd. Deze engelachtige verschijning enkel gewapend met een elektrische gitaar bracht frêle liedjes met een rauw randje over haar zielenroerselen en andere demonen. Als dochter van de veel te vroeg van ons weggegane Fons Sijmons, bassist van the Scabs, kreeg ze de muziek met de paplepel ingegeven. Deze Gentse scoorde hoog tijdens de ‘Week van Eigen Kweek’ van StuBru en kan reeds een Radio 1 Bowie Sessie met Arno op haar nog prille palmares schrijven. Een naam om te onthouden toch wel. Dan werd het tijd voor de hoofdmoot van vanavond. Na een soulvolle intro komt Nathaniel zijn zes kompanen vervoegen en krijgen we al meteen ‘I Need Never Get Old’ voor de voeten geworpen dat naadloos overgaat in een zinderend ‘Look It Here’.

Na een korte begroeting dendert de soultrein verder met ‘Howling At Nothing’, ‘I’ve Been Failing’ en ‘Melow Out’ allen uit hun titelloos debuutalbum. Het publiek raakt stillaan opgewarmd en in beweging. Waar schuilt de kracht van deze band hoor ik je vragen? Wel ze beheersen de kunst om hun songs simpel te houden met catchy refreinen die zich als oorwormen in je buizen van Eustachius wurmen. Ze laten je niet meer los. Meer nog, je wordt er gewoon ‘happy’ van en gelukkig ook al zijn de teksten niet altijd even opbeurend. De band, bestaande uit Nathaniel Rateliff, Joseph Pope III, Patrick Meese, Luke Mossman, Mark Shusterman, Wesley Watkins en Andy Wild, is zo goed op mekaar ingespeeld en vormt zo de juiste balans tussen de gitaren, het orgel en de voortreffelijke blazers uitermate gesteund door een solide basis van bas en drum waarop er meerstemmig kan gezongen worden. Rateliff zelf blinkt uit door soberheid maar is toch heel prominent aanwezig en beschikt over een soulstem om U tegen te zeggen. Hun mix van indie/folk vermengt met de oude soul en r&b slaat aan bij een breed publiek en meermaals kan de band rekenen op warm herkenningsapplaus. Nathaniel Rateliff & the Night Sweats staan niet alleen garant voor goede muziek, ik vind het bovenal ‘schone’ liedjes. Het is weinigen gegeven om groots te zijn door simpel- en soberheid. Minimalistisch meesterlijk mooi. Bijna hun hele debuut-cd wordt gespeeld en we krijgen zelfs een paar ‘nieuwe’ nummers te horen.

Hun sterke songs zoals ‘Thank You’ en ‘Trying So Hard Not To Know’ staan als een huis en ze slagen er zelfs in hun, naar mijn bescheiden mening, iets mindere nummers op de cd zoals ‘Shake’ live om te toveren tot een funky soulmachine waar de geilheid en seks zo vanaf druipen. Onweerstaanbaar. Naar het einde toe komt ook de apotheose als ze begeleidt door handgeklap hun hit ‘S.O.B. (Son Of A Bitch)’ inzetten. Dit nummer is al dan niet autobiografisch en vertelt de eenzame en harde strijd van een alcoholicus tegen de drankduivel. Niet direct een luchtig thema maar dat is buiten Nathaniel gerekend die op een ironisch humoristische manier erin slaagt om ook van dit gevecht een ‘good feel’ song te schrijven. Klasse. En dan verdwijnen de groepsleden in de coulissen terwijl het uitzinnige publiek het ritmisch handgeklap en zang uit bovenstaand nummer blijven aanhouden en zo smeken voor een bisronde. Dit is een moment om in te kaderen. Eén voor één nemen de muzikanten terug hun plaats in en pikken zo de draad weer op met een stomende versie van de aan the Band schatplichtige ‘The Shape I’m In’ alvorens terug te vallen op ‘S.O.B’ en ons zo met een gelukzalige ‘smile’ de nacht in te sturen. Terug buiten horen we op de radio dat de Rode Duivels Israël inblikten met 3-1, dat de Nederlanders het EK spijtig genoeg aan hun neus zien voorbij gaan en dat U2 grandioos was in Antwerpen. Al deze info ontsnapt even aan onze aandacht omdat we nog steeds onder de indruk zijn van dit weergaloos concert. We waren getuige van misschien wel hèt concert van het jaar, wie zal het zeggen? Wat we wel met zekerheid kunnen vertellen is dat we op 27 februari 2016 zeker weer paraat zijn als Nathaniel Rateliff & the Night Sweats in Het Depot in Leuven zijn kunsten komt vertonen. Bij dezen bent u gewaarschuwd zodat je tijdig je tickets kan bestellen.

Huibbe

Playlist: I Need Never Get Old/Look It Here/Intro/Howling At Nothing/Mellow Out/I’ve Been Failing/Parlor/Shake/Thank You/Trying So Hard Not To Know/What I Needed/SOB/// The Shape I’m In

 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 13/10/15