RANDY NEWMAN @ AB, BRUSSEL - 17/10/15

Anspachlaan, zaterdagavond, even voor 19u… een ellenlange rij wachtenden voor de deur van de Ancienne Belgique. Een passerende  Brusselaar vroeg  me verbaasd ‘ c’est qui aujourd’hui ‘? Randy Newman, antwoordde ik. Een begrijpend ‘ah oui ‘ volgde. Het zegt iets over de populariteit van de man, en zeker als je weet dat dit in minder dan 1 week het vierde uitverkocht  concert was in ons kikkerlandje. De zitplaatsen in de zaal waren dan ook zeer vlug bezet. Het concert kon deels zittend maar ook staand bijgewoond worden. Ik vond gelukkig nog een plaatsje net naast de PA. Exact om 20u03 stapte Randy Newman gezwind het podium op en zette meteen zijn eerste cynische statement neer ‘ It’s money that I love ‘.

Nu, aan geld zal de bijna 72 jarige Randy wel geen gebrek hebben, met zo een indrukwekkende  songcatalogus op zijn palmares , een catalogus waaruit menig grote artiest graag leentjebuur speelt. Kassa kassa dus en ja ‘Mama told me not to come ‘, ooit een grote hit voor Three Dog Night volgde. ‘Birmingham’ was het eerste maar zeker niet het laatste hoogtepunt in de set. Het hilarische ‘My life is good’  waarin ene Bruce Springsteen’ vraagt aan Randy  ‘’Rand I’m tired, how would you like to be the Boss for awhile” was er ook alleszins een! Om van ‘Short People‘ niet te spreken, ooit een megahit maar waarmee hij wel de gehele goegemeente over zich heen kreeg met oa. de mis begrepen zinsnede “Short people have no reason to live “.

Bij  ‘You ‘ve Got A Friend In Me’ uit de soundtrack  van Toy Story hoopte ik even dat ene Arno uit de coulissen zou tevoorschijn komen om samen ‘Jij bent een vriend van mij ‘ mee te zingen, Helaas wishfull  thinking .Voor de laatste song van het eerste deel  ‘ I’m Dead (But I Don’t Know It) ’vroeg hij de bereidwillige medewerking van de zaal om telkens “ He’s dead “ en op het einde van de song “ You’re dead ” te brullen. Het aanwezige publiek ging hier zo enthousiast op in dat Randy het waarschijnlijk zelf even zal geloofd hebben. Na exact  52’ , 15 songs en bijna evenveel leuke verhaaltjes was de man aan een pauze toe. Enkel de Ramones zaliger deden beter. 

‘Baltimore’ was de opener van deel 2, waarin een hemelsmooi ‘In Germany before the war’, door Randy aangekondigd als ‘this is a song about a murder’, iedereen in de zaal muisstil kreeg. De thematiek van een pedo aka kindermoordenaar als metafoor voor de verschrikkelijke tijden die  WO 2 zou veroorzaken. Jawel, de man is een grote tekstschrijver. Komen de hoge noten niet meer zo makkelijk uit zijn strot, zijn kritische cynische en vaak spitante lyrics blijven uit zijn pen rollen. Bij ‘Rider In The Rain’ mocht het publiek terug  het aandeel  van   ‘The Eagles ‘ in die song op zich nemen. Iemand uit het publiek riep om de song ‘Rednecks’ en hoewel duidelijk niet gepland ging hij graag op dit verzoek in, niet vooraleer met de nodige ironie en zelfspot op te merken dat hij met dit lied de slavernij heeft aan banden gelegd, maar helaas niet lang genoeg meer zou leven om het conflict tussen Vlamingen en Walen op te lossen.

Een erg mooie versie ‘ Sail Away ’ was de voorbode van het einde van het concert, maar het einde van de reguliere set was weggelegd voor ‘Feels Like Home’ als wou hij zeggen dat hij zich hier in Belgie erg thuis gevoeld had. Handjes schudden met de mensen op de eerste rij en onder een staande ovatie verliet hij het podium. Natuurlijk kwam er een bisronde en niet de minste. Als je na 29 songs nog ‘Lonely at the top, God’s Song (That’s Why I love Mankind, ) en I Think It’s Going To Rain today ‘ in de schuif hebt liggen dan ben je een grote meneer zeker !!  En dan had hij ,wederom helaas, mijn favoriet ‘Sigmund Freud’s Impersonation of Albert Einstein ‘ nog niet gespeeld. Een verdiende tweede staande ovatie was zijn deel.  One man, one voice, one piano and a lot of great songs. Game, set & match for Mr. Randy Newman!

Jan Van Streydonck

Foto © Yvo Zels

meer foto's © Yvo Zels


Setlist Randy Newman :

It’s money that I Love 2.  Mama Told Me Not To Come  3. Birmingham  4.Bad News From Home  5. Marie  6. Red Bandana  7. My Life is good  8.  Short People  9. She Chose me   10. It’s a jungle out there  11. You’ve got a friend in me  12. Rollin’  13. Living without  you 14. You Can Leave Your Head on  15.  I’m Dead ( but i don’t know it) - Pauze

16. Baltimore  17.  I Love To See You Smile  18. In Germany before the war  19. The World isn’t fair  20. Jolly Coppers on parade   21. Where’s my wandering boy tonight  22. Putin  23. The Great Nations of Europe   24. Rider In the Rain  25.  Harps and Angels   26. Laugh and be Happy  27. Rednecks  28. Sail Away  29. Feels like home

Encore:  30. Lonely at the top  31. God’s Song ( That’s why I Love Mankind)  32. I Think It going to Rain Today

 

 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 17/10/15