10 JAAR RADIO MODERN @ DE ROMA, BORGERHOUT - 08/10/16

Radio Modern is geen radiozender zoals je zou kunnen vermoeden, maar is een feestconcept dat ontstond in 2006. Ben Mouling, dj en zanger van rock’n rollgroep Benvis and His Rockets heeft altijd een passie gehad voor de muziek en stijl uit de jaren ’50. In het Teuvense Café Modern organiseerde hij toen voor de eerste keer een fuif uit protest tegen het huidige uitgangsklimaat. De eerste regel was vroeg beginnen en vroeg eindigen: waarom zou je tot na middernacht moeten wachten om een discotheek binnen te stappen? Ook de locatie is essentieel voor zijn concept: plaatsen met een ziel en een verleden die je onmiddellijk in de juiste sfeer onderdompelen. Ook de traditie van het paardansen staat centraal op zo’n Radio Modern avond. Een ander streefdoel is ‘live’ muziek terug in ere herstellen. Vroeger bestond er immers geen dj en moest een orkest een ganse avond voor entertainment zorgen.

Kortom het is feesten zoals onze ouders of grootouders kenden in hun tienerjaren. Het straffe aan Radio Modern is dat zij juist een jong publiek weten te bereiken. De meisjes trekken hun retro baljurkjes aan en vele jongens verschijnen in wit hemd met bretellen.

De Radio Modern feestjes vinden frequent plaats over gans het land. Buiten zalen zoals de Vooruit (Gent) en De Roma (Borgerhout) stond Radio Modern op Pukkelpop en mochten zij het bal van de burgemeester in Antwerpen volledig uitwerken. Kortom wat onschuldig begon als een fuifje in Teuven is een professionele organisatie geworden die de ideale partner is om retrofeesten in goede banen te leiden. Hun 10 jarig jubileum wordt op verschillende locaties gevierd en vanavond was dit in De Roma. Zonder afbreuk te doen aan andere locaties, maar De Roma verleent zich het best voor deze retroparty’s. De monumentale zaal won zojuist de Onroerenderfgoedprijs 2016. Een pluim voor de talloze vrijwilligers en privé-investeerders die de legendarische, maar totaal verkommerde, cinema terug in ere herstelden.

Zoals het Radio Modern recept het voorschrijft: om 19u45 werden al de eerste plaatjes gedraaid door DJ Stompin’ Stoff. Oude rock’n rollklassiekers wisselde zich af met swing krakers. In de bovenzaal van De Roma zijn The Modernettes bezig om vrouwelijke bezoekers hun haartooi een fifties look te geven. Het zijn zeven kapsters en drie make-updames die zich drie uur uit de naad werken om talloze meisjes hun droomlook te bezorgen.

Om 20u45 start de dansinitiatie. Op het podium zorgt Apollo Swing met duidelijke instructies dat ook niet-trouwe dansers mee zijn met de basisstappen van de hop en swing. Daarna is het tijd voor een dansdemonstratie van Les Studiomettes, dames in prachtige vintage jurkjes die een energieke show brachten.

Om 21u45 is het showtime voor Nico Duportal & His Rhythm Dudes. Deze Franse band kennen de bluesliefhebbers van hun recente optredens op Moulin Blues en Blues Peer. Met hun jumpin’ rhythm ’n blues fungeren zij op festivals als een welgekome afwisseling tussen de bluesrock en chicagoblues die er meestal staat geprogrammeerd. Hier echter staat het publiek niet toe te kijken naar de band, maar zijn de Fransen het orkest die het publiek moet doen dansen. Iets wat zeker een kolfje naar de hand is voor deze goed geoliede liveband. Opvallend is dat er geen enkel traag nummertje op de setlist stond, er moest immers aan een hoog tempo geswingd worden. (meer foto's)

Na een uurtje neemt DJ Louis Louis het muzikaal gedeelte terug over en draait hij de ene gouwe ouwe na de andere. Om middelnacht is er nog een verrassingact met Black Elvis, een zwarte zanger die een vijftal nummers komt zingen. Of Elvis Presley een zwarte soulstem had laten wij in het midden, maar deze zwarte Brit klonk identiek als The King en ook de moves waren duidelijk van hem afgekeken. Dit optreden had gerust langer mogen duren en met begeleidingsgroep in plaats van ‘live on tape’ mogen zijn. Om 1u was het feestje afgesloten, conform de huisregels van Radio Modern. (meer foto's)

Radio Modern is de ideale remedie tegen de huidige individualisering die momenteel plaats vindt. Er heerste hier een enorm samenhorigheidsgevoel en iedereen mag met iedereen dansen. Nooit gedacht dat de oude singletjes uit de platencollectie van onze grootouders nog zo’n positief effect op de jeugd van tegenwoordig zouden kunnen hebben. Proficiat aan Radio Modern met hun 10 jarig bestaan en hopelijk mogen er nog vele feestjes volgen.

Kris Vermeulen

Foto © JiVe

meer Foto © JiVe

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 08/10/16