INE TIOLANTS | THE DEVILLES | 24 PESOS @ DE LOODS, AARSCHOT - 07/10/16

Voor een muzikale avond uit moet je zeker eens afstemmen op, nu al ruim veertig jaar een begrip in Aarschot, De Knoet . Hun muzikale aanbod, dat door programmator Ben Jaspert is uitgebreid met jaarlijkse culturele activiteiten in hun eigen concert zaaltje, is breed en gaat van optredens bij de Jokke in het Loodscafe of in het concert zaaltje van De Loods zelf. “Live in de Loods” programmeerde voorbije donderdag drie namen, met uiteraard veel aandacht voor eigen talent. Ik noem ze in volgorde van optreden: de voor ons niet onbekende jeugdige zangeres Ine Tiolants, de driekoppige The Devilles en een Britse band 24 Pesos.

Ine Tiolants ontdekte ik voor het éérst toen ze vorig jaar in MOD Hasselt opende voor de CD voorstelling van The Bluesbones en waar ze het aanwezige publiek snel inpakte met haar geweldige stem en presence. The Devilles is een band, die de voorbije jaren een stevige live reputatie heeft opgebouwd en die een nieuw album (“Komodo”) uitgebracht heeft. De headliner is de Britse blues band 24Pesos, die al enkele jaren een van dé toonaangevende bands is in de Britse bluesscene en, die onlangs nog de Britse Blues & Soul Award voor het meest innovatieve blues album van het jaar in de wacht sleepte.

Ine Tiolants

Ine Tiolants deed voluit wat we van haar verwachtte. Ze bracht met knappe versies van (ik noem er willekeurig enkele uit haar set list) “In the Ghetto”, “Ring of Fire”, Leonard Cohen’s ”Hallelujah”, -jawel en gedurfd, want wat is er mis met onze eigen erfgoed?- “Marina” en als extra “Country Roads”. Mooi optreden van een (nogmaals) een uitstekende zangeres, die weet hoe het moet!

Voor The Devilles (Daan De Vries: zang, gitaar Ι Lexy Laeremans: bas Ι Evert De Vries: drums) lijkt het alsof de jaren ‘80 nooit hebben bestaan. Kort na het ontstaan van de band in 2009 mocht het trio, zichzelf meteen bewijzen op Maanrock, na het veroveren van de eerste plaats in de Maanrockrally. Ze haalden daarna in 2011 een gouden medaille op Rockvonk en ze waren te zien op Blues Peer (in 2012), Marktrock, Rock Herk en in het voorprogramma van bands zoals The Minutes en Radio Moscow. Ze debuteerden in 2013 met een titelloos album en stonden dit jaar opnieuw in de studio voor hun tweede album “Komodo”. Hun set was stevig, hard en boeiend en ik ben er zeker van dat ze naast “Find My Way” een van volgende nummers uit hun recente album door de boxen geduwd hebben: “Red Rusty”-“Suede”-“Empathise”-“Sharper than a knife”-“Vinegar”-“Komodo”-“Crow”-“Take me in”-“The dessert does'nt care”-“The Devil is all around”-“Voodoo-“Joe”

De headliner, 24 Pesos is voor Blues Peer (2012) ook géén onbekende. Met hun opgemerkte debuut “The Boogie Worm” uit 2008 en hun rauwe, rootsie live shows, ging de bal aan het rollen. De opvolgers “Busted, Broken & Blue” (2010) en “When the Ship Goes Down” (2012) leverden hen in totaal tien nominaties op voor de British Blues Awards. “24Pesos speelt eigen werk, met respect voor de blues tradities, met virtuoze instrumentatie en energie te over om de tent telkens weer op zijn kop te zetten” (dixit de Knoet programmator...). Recent verscheen hun vierde album “Do The Right Thing”. Ze wonnen er de Blues & Soul Award voor het meest innovatieve blues album van het jaar mee.

24 Pesos

24 Pesos bevestigde met hun optreden in De Loods hun naam en Britse faam. Julian Burdock (zang, gitaren, dobro, harmonica) - Silas Maitland (bas), Moz Gamble (keys) en Bryan McLellan (drums) brachten voor het publiek een mengeling van blues en rock, met veel aandacht voor de gitaren. Wat stond er zoal op hun setlist? Ik noem enkele nummers als de funky bluesy titelsong van hun album “Do the Right Thing” (2015), “Waiting at the Station' uit “Busted, Broken & Blue” (2010) en Muddy’s “Can’t Be Satisfied” en “Rise Up” (uit hun “Do the Right Thing” album – 2015). Frontman Julian Burdock blijft met zijn gitaren (het zijn er naast zijn standaard elektrische, meerdere: zijn National Steel Resonator – hij gebruikte die vanavond voor “Rise Up” – en, zijn van een sigarendoos gemaakte gitaar) de show opeisen. Met “Maxwell Street demonstreerde 24 Pesos zijn “andere” kant en of Jimi’s “Voodoo Chile” de kers op de Knoet taart moet zijn, denk ik niet. De show moet blijkbaar ook voor Britten “go on”!

De muziekfans zijn vanavond tijdens deze Knoet “Live in de Loods” zeker . Ze kregen met Ine Tiolants, The Devilles & 24 Pesos veel goeds te horen. Ik bedoel: intense ritmes, groovy baslijnen en vette snijdende gitaar. Natuurlijk mogen de goede stemmen van frontdame Ine T. en, die van -mannen als Julian Burdock en Daan De Vries ook niet vergeten, want die zijn heel belangrijk als je live muziek brengt… See you!

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

LIVE in de LOODS : 26/10/16: ZYGOMATIK – 25/10/16: FRED RASPAIL – 25/10/16: KATHRYN CLAIRE & ALLEN HUNTER – 01/11/16: BLACK MARKET III – 04/11/16: KRǞKERS – 10/11/16: WIM TATTOO – 13/11/16: MATT ‘N MARC – zie: www.knoet.be

 

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
DE LOODS, AARSCHOT - 07/10/16