BLAUDZUN @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 09/10/16

Blaudzun, de schuilnaam van Johannes Sigmond is vooral bekend in onze contreien van zijn verschijning in “Vive Le Velo” , niet in het minst geholpen door zijn grote bril en excentrieke haarsnit. Bij de muziekliefhebbers is hij vooral bekend van zijn vorige plaat “Heavy Flowers” en de single “Promises Of No Man’S Land”. Zijn doortocht had vooral te maken met het verschijnen van zijn nieuwe plaat “Jupiter”. Tot mijn grote verrassing was het concert verplaatst van de Orangerie naar de kleinere Rotonde en nog was het niet helemaal uitverkocht. Eigenaardig want de band speelde al op Werchter en krijgt toch redelijk wat airplay op de nationale radiozenders.

Maar goed, na een opwarmer met klassieke muziek kwam de band op. Zes man en één vrouw sterk. Deze dame, Linda Van Leeuwen blijkt een nieuwe aanwinst van de band en ontpopte zich doorheen het optreden tot een furie achter haar percussie instrumenten. Hun start van het concert was sterk. Ze vlogen er direct stevig in met enkele uptempo nummers waarbij de hoge falsetto van Blaudzun en de stemmen van de zangeres en andere meezingende bandleden in elkaar vlochten. De energie die ze hadden in “Between A Kiss And A Sorry Goodbye” of “Everything Stops” werkte aanstekelijk. Hun drive deed me sterk denken aan Balthazar. Er werd gemusiceerd en daar stopte het: geen woord tot het publiek en vol gas het volgende nummer aanvatten. Het geeft een concert vaart maar het doet wat vreemd aan. Hoogtepunt van de start was “Rotterdam” dat de nieuwe single wordt.

Na dit vijftal richtte Johannes zich dan toch tot het publiek. Ze gingen door op hun elan met nummers die meestal traag begonnen en geleidelijk aan uuitdeinen om uit te barsten in een stevige “wall of sound”. En ook daar is de vergelijking met Balthazar van toepassing. Na een tijd krijg je het gevoel dat je altijd hetzelfde hoort met een kleine aanpassing. Formuleachtig noemt men dit. Maar dat neemt niet weg dat er nog enkele sterke passages waren. Gezien de nieuwe plaat slechts 9 nummers telt werd er ook terug gegrepen naar enkele oudere nummers. Het knapste nieuwe nummer dat hij bracht is “Solar”. Hierin week hij af van zijn formule door meer rootsinvloeden te integreren: een mooie slide gitaar, een accordeon, melodieuzer en doorleefd gebracht. Sterk.

De eindspurt werd ingezet met “Promises Of No Man’s Land” en de bissen “Heavy Flowers” en “Jupiter”. Het grootste deel van het publiek keerde voldaan huiswaarts. Dit had voor mij ook het geval kunnen zijn want aan de energie, de podiumpresence of de opbouw van de set is niets aan te merken. Aan de individuele nummers ook niet. Maar door de opeenvolging daalde voor mij de kracht van het concert. Maar desondanks is deze goed ingespeelde band sterker live dan op plaat. Ze komen ongetwijfeld nog langs in je buurt. Ga dan zelf eens kijken.

(Lisael)

Foto © Yvo Zels


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL - 09/10/16