LLOYD COLE @ CC DE MUZE, HEUSDEN-ZOLDER - 22/10/16

De veertigers en vijftigers onder ons waren weer gelukkig om een oude held nog eens live aan het werk te zien. Solo en alleen gewapend met zijn akoestische gitaar treedt Lloyd Cole dezer dagen op in enkele culturele centra in België. Zijn succesperiode met zijn band The Commotions ( bass Lawrence Donegan, gitaar Neil Clark, drummer Stephen Irvine en keyboards Blair Cowan) ligt alweer meer dan dertig jaar achter ons. Hun debuutalbum “Rattlesnakes”, uitgebracht in 1984, bevatte hits zoals “Perfect Skin” en “Rattlesnakes”. Lloyd Cole, toen nog filosofiestudent aan de universiteit van Glasgow, zorgde voor de knappe composities, zowel op muzikaal als literair vlak, op dit prachtige album. Opvolger “Easy Pieces” werd eveneens een groot succes met hits als “Lost Weekend” en “Brand New Friend”. Hun laatste album “Mainstream” kwam in 1987 uit, met nog een hitje “Jennifer She Said”.

Lloyd Cole verhuisde naar New York City en bracht in 1990 zijn eerste soloalbum uit dat in het verlengde lag met zijn werk met The Commotions. Het in 1991 uitgebrachte “Don’t Get Weird With Me Baby” leidde een grote muzikale artistieke verandering in. Het tweede deel van het album bestond voornamelijk uit cabaret muziek ondersteund door zweemzoete strijkers. Voor die tijd een innovatief album. Cole blijft solo werkt uitbrengen, in 1995 keerde hij terug naar de folkrock sound van The Commotions met het album “Love Story”, waarbij ook gitarist Neil Clark van The Commotions op meespeelde. Verder solo werkt van Cole bevat meer akoestische folk songs, ook maakt hij een avant-gardist elektronisch album “Selected Studies Vol 1” samen met Hans-Joachim Roedelius. Het voorlopig laatste solo album van Cole “Standards” verscheen in 2013, dit was dan weer een meer rock georiënteerd album. Om zijn compilatiealbum “Playing The Lloyd Cole Songbook 1983-1996” te ondersteunen werd een tour gepland die Cole dus ook terug in België brengt.

Een goed gevuld CC De Muze verwelkomde de Britse singer-songwriter hopend op wat nostalgische momenten. Het optreden zou in twee delen gebeuren waarvan in het tweede deel zoon William Cole zijn vader muzikaal zou ondersteunen op gitaar. Sjofel gekleed in jeans zet Lloyd zijn set in met drie nummers van The Commotions waaronder “Rattlesnakes”, buiten een korte “Good Evening” is hij erg zwijgzaam en lijkt wat vermoeid. Zijn nummers houdt hij kort maar zingt en speelt ze met de perfectie van een doorwinterde songsmid. Als eerbewijs aan de overleden Prince speelt hij het mooie “Sometimes It Snows In April”. Ook artiesten worden wat ouder, Cole is er inmiddels 55, en heeft een leesbrilletje nodig om zijn gitaar te stemmen en zijn setlist te lezen. Bij het afzetten van het brilletje strijkt hij zijn haren steeds weer glad, ja zo ijdel is hij nog wel!! Het eerste deel eindigde hij met “Jennifer She Said”, eigenlijk een nummer dat door een jongere zou moeten gezongen worden maar als iedereen wat meezong zou hij zich er wel doorwerken.

Tijdens het tweede deel begeleidde zijn zoon hem dus op gitaar. William Cole is zowat een doublure van zijn jongere vader, alleen het kapsel is hij gaan halen bij Robert Smith van The Cure. Met een extra gitaar erbij, die trouwens prachtig gearrangeerd zijn, krijgen de nummers een extra dimensie. William speelt vlot de rifjes en solo’s van het werk van zijn vader, Lloyd heeft nog steeds die karakteristieke stem die met de jaren nog mooier is geworden. Bij het laatste nummer “Brand New Friend” eerde hij de overleden David Bowie door er een stukje “Sorrow” aan te breien. Na een stevig applaus speelden ze nog twee bisnummers, hits: “Lost Weekend” en “Forest Fire”. Met bijna dertig nummers liet Lloyd Cole zijn publiek kennis maken met heel zijn oeuvre, zowel zijn hits met The Commotions als nummers uit zijn latere solo albums, hij is nog steeds een zeer ondergewaardeerde songwriter dat zal iedere bezette stoel in CC De Muze kunnen bevestigen!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: Patience/ Perfect Blue / Rattlesnakes / Sometimes It Snows In April (Prince) / Loveless / I Didn’t Know That You Cared / Love Ruins Everything / Lonely Mile / Pretty Gone / My Bag / Butterfly / Downtown / So You Liked To Save The World / Jennifer She Said / Don’t Look Back / Mr. Malcontent / Like Lovers Do / Are You Ready To Be Heartbroken / Cut Me Down / Charlotte Street / Perfect Skin / 2cv / Undressed / No Blue Skies / No More Love Songs / Hey Rusty / Brand New Friend
Encores: Lost Weekend / Forest Fire

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

CC DE MUZE, HEUSDEN-ZOLDER - 22/10/16