GUY VERLINDE & THE MIGHTY GATORS @ OOTELLO, MOL - 21/10/16

Bluesmuziek in Mol, dat was gedurende meer dan een decennium schering en inslag in deze Kempense gemeente. Wie herinnert zich de optredens in de muziekcafé De Meulenberg aan de kerk in Mol-Millegem niet? Bij Louis en Heidi en het daaraan gekoppelde bluesfestival Bugaboos… Mooie, vervlogen tijden, die even later een vervolg kregen in het Molse Gompelhof, waar Jo Mast de bluesplak zwaaide. Maar dat is dus verleden tijd nadat Jo samen met Annette richting Duitsland trok. De blues leek een stille dood gestorven te zijn in het Molse.

Tot vorig jaar, toen kregen de toneelvrienden van Ootello het lumineuze idee om tussen hun drukke toneelkalender door ook eens wat blues te serveren. En meteen stonden The Bluesbones op het programma, één van de Belgische topbands. Ook onder meer Shakedown Tim en zijn band mochten het podium sieren. Dat waren zulke meevallers dat ook voor dit seizoen een handvol optredens op de agenda staan. In september stond op het Ezaartse Ootellopodium immers de bekende Oostenrijkse zangeres Meena Cryle & The Chris Fillmore Band, ook geen klein bier dus.

Huisregisseur Kris Luyckx & zijn ploeg medewerkers zijn dus niet alleen goed bezig met toneel, maar ook bluesgewijs loopt het vrij behoorlijk, zeker wat programmatie betreft. Met een nieuwe Belgische topnaam want Guy Verlinde & The Mighty Gators namen die vrijdagavond in oktober de blueshonneurs waar. De Gentenaar is niet allen één van de hardst werkende Belgische muzikanten, maar een enthousiaste bluesman ‘pur sang’, die niet van de podia weg te denken is. Persoonlijk zagen we hem al een handvol keren aan het werk en moeten we constateren dat zijn set er vaak vrij verschillend uitziet.

Bij Ootello begon hij met drie songs uit zijn achtste boreling ‘Rooted In The Blues’ met de rustige opener ‘Treat Me Right’, een naar eigen zeggen boodschap aan de vrouwen, waarna het sfeervolle ‘Going Down To Missy Sippy’ volgt met een forse knipoog naar de vrij recente Gentse blueskroeg. Funkytime was er bij ‘Soul Jivin’ met een vrij aanstekelijk ritme en een erg puik solerende interimgitarist Luc Janssens, als vervanger voor de talentvolle Toon Vlerick, die vanaf september de overstap maakte richting Bert Ostyn (frontman van Absynthe Minded).

Maar er kwam uiteraard ook oud werker op de plank, uit het voorlaatste album ‘Better Days Ahead’ zoals onder meer het rustige ‘Sacred Ground’. Guy is niet alleen een behoorlijk zanger-entertainer, maar ook op slide en harmonicagewijs komt hij goed uit de verf zoals met het erg swingende ‘I’ve Got You’ en het rustige ‘A Whole Lot Of Lovin’, ook twee tracks uit zijn recente album. Gelukkig voor de rockers onder de toeschouwers schakelde hij iets later een versnelling hoger met het schitterend swingende ‘Rock ‘n’ Roll On My Radio’. Wat later kwamen drummer Benoit Maddens en bassist Karl Zosel ook stevig in beeld met het ritmische ‘Lovestrong’, een funky groove met ballen. De eerste set werd afgesloten met het zachte ‘Call On Me’, ook een nummer met een boodschap.

Guy vertrouwde de toeschouwers voor de pauze toe dat hij ouder aan het worden is (40) en dat hij het ook wat kalmer aan doet. Ook set twee begon dus erg rustig met ‘Inhale My World’ , maar toen begon het toch een beetje stevig te worden met ‘Feel Alive’, een heerlijk slidenumme. Zoals verwacht werd ook een ode gebracht aan zijn leermeester Marino Noppe, die hem de knepen van het vak leerde. ‘Mister Maxwell Street’ was dan ook een toepasselijke titel. Ook de bekende lovesong ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Withers mocht niet ontbreken met tussendoor een Jamaicadeuntje van Bob Marley met een subtiel en zonder versterking spelende Luc Janssens op gitaar. Het instumentaaltje ‘Nite Trippin’ paste perfect in de setlist en toen ging het alleen maar crescendo.

Alle remmen gingen los met ‘Drivin’ Home To You’, een stevige rocker en met ‘Powered By The Blues’, met knappe solo’s van de respectievelijke muzikanten. ‘Let’s Have a party’ was het volgende toepasselijke nummer en uiteraard als afsluiter mocht het vaak gecoverde, maar het prachtig gebrachte ‘Hip Shake’ (Slim Harpo) niet ontbreken als slotakkoord.

Er werd geroepen om een toegift en de (dubbele) bis kwam er met plezier aan. Het werd een funky versie van het bekende cajunnummer ‘Laissez Les Bons Temps Roulez’ en een mix van rock ‘n’ roll-klassiekers zoals ‘Blue Suede Shoes’, ‘Tutti Frutti’, ‘Johnny Be Good’ en andere ‘Great Balls Of Fire’. Een finale die kon tellen.

Blues@Ootello voorziet op 10 december een ouderwetse rock & rollavond met de Nederlandse band The Rocking Navigators. Het duurt nog even maar we geven het mee: de Nederlandse topgitarist Little Steve & The Beat komt langs op 22 april. Op 13 mei staan The Nights en Chilly Willy op het podium in Mol-Ezaart. Be there!

Sis Van Hoof

Foto © Sis Van Hoof


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OOTELLO, MOL - 21/10/16

BLUES@OOTELLO