HOLLIS BROWN - N9, EEKLO - 28/10/16

27 optredens in 30 dagen en dat in 7 verschillende landen… dat is het Europese tourschema van de New Yorkse band ‘Hollis Brown’. Slechts 1 passage in Belgie en dat is weinig maar de toeschouwers die er bij waren in Club N9 prijzen zich gelukkig. Want wat de heren rondom spilfiguren Mike Montali (lead vocals & gitaar) en Jonathan Bonilla (leadgitaar) ons voorschotelden getuigde van grote klasse. De band die voor hun naam leentjebuur speelde bij een song van Nobelprijswinnaar Bob Dylan (‘The ballad of Hollis Brown’ uit 1964!) bracht in 2009 hun titelloze debuutplaat op de markt maar het duurde tot 2013 tot men met ‘Ride On The Train’ alhier enige bekendheid verwierf. Het was tevens met deze song dat de band hun ronduit schitterend concert aftrapte. De song is een echte oorwurm, en kreeg live nog een extra portie energie mee. De lekkere vette gitaarlicks van Jon Bonilla vlogen in het rond, drummer Andrew Zehnal en bassist Brian Courage zetten de trein op het juiste spoor en Mike Montali zong zich samen met Adam Bock (keyboards) de ziel uit het lijf.

De Jesse Malin cover ‘She Don’t Love me Now’ werd zelfs 4-stemmig de hemel in gezongen. De intro van de nieuwe en op zeer beperkte oplage uitgebrachte single ‘Run Right to You’ deed je denken aan de sixties hit ‘Get Ready’ van Rare Earth, maar dan moderner en gebalder.(Check You Tube waar een 5-tal clipjes van dit optreden te vinden zijn waaronder dit nummer… thnx ‘filmkesboer!!) . De band kreeg van Bo Diddley’s nabestaanden de vraag om een onafgewerkte song van Bo verder af te werken.. en inderdaad in ‘Raindance’ kon je duidelijk de typische Diddley sound herkennen. Naar aanleiding van ‘Record Store Day’ bracht de band in 2014 ‘Get’s Loaded’ uit, een album volledig gevuld met covers van de Velvet Underground. Bijna dag op dag was het 3 jaar geleden dat Lou Reed het tijdelijke met het eeuwige wisselde en als eerbetoon kregen we ‘Train Round the Bend’ en een mooie versie van ‘Sweet Jane’. Met Faith & Love werden terug de Americanapaden betreden en ‘Don’t wanna miss You’ had zo uit het Otis Redding songbook kunnen komen.

Het concert verslapte geen enkele seconde en bleef spannend en gevarieerd tot het einde. Zelfs het vrij poppy ‘Down on your Luck’ en het bluesy ‘Doghouse blues’, het publiek smulde er van als was het een 5 sterren menu van Sergio Herman. Het stevige ‘Walk On Water sloot de set af maar algauw kwam frontman Mike Montali het podium opgestapt om solo het mooie ‘Nightfall’ te brengen. De band kwam er al snel terug bij en Bob Dylan’s ‘Outlaw Blues’ kreeg een enthousiaste beurt. Eindigen in perfecte schoonheid zou de kers op de taart betekenen en die kers kregen we want een deels ingetogen en dan weer losgebarsten versie van ‘John Wayne’ , een track uit hun recentste album ‘3 Shots’ , sloot dit concert op een ,en ik val in herhaling, schitterende wijze af. Hollis Brown beloofde om volgend jaar terug Belgie aan te doen… tip…niet te missen voor liefhebbers van een portie Americana overgoten met een stevig indie rocksausje. Dit was alvast een concert om in mijn eindejaarslijstje van beste concerten 2016 een mooie ereplaats te krijgen!

Jan Van Streydonck

Foto © N9

Setlist : Ride On The Train – Gypsy Black Cat – She Don’t Love Me Now - Wait For Me Virginia – Hey Babe – Run Right To You – Blood From A Stone – Rain Dance – Train Round The Bend – Sweet Jane – Faith & Love – Don’t Wanna Miss You – Sandy – Down On Your Luck – Doghouse Blues – Someday Soon – Walk On Water Bis: Nightfall – Outlaw Blues – John Wayne

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 28/10/16