JAMIE LIDELL @ AB, BRUSSEL - 20/10/16

De beste Britse soulzanger van de laatste 20 jaar is terug, en hoe! Onlangs bracht hij een nieuw album uit, “Building a Beginning”, waarop hij de electronica van zijn vorig album grotendeels achterwege laat, en zich laat inspireren door de dingen die belangrijk zijn: familie, vrienden en de liefde.

En omdat een nieuw album altijd gepaard gaat met een tournee, stond de man op 20 oktober in de AB, met nieuwe begeleidingsband, The Royal Pharaohs. Deze rasmuzikanten toonden al van de eerste toon uit welk hout ze gesneden zijn, want in plaats van allemaal tegelijk op het podium te komen en 'er dan maar aan te beginnen', kwamen ze druppelsgewijs het podium op, om in te vallen met wat al gespeeld werd. Een zeer geslaagd begin alvast, en het viel direct op dat er een feestje zat aan te komen.

Jamie Lidell heeft de gewoonte om zijn hits gewoon doorheen zijn set te spelen, hij bewaart de gekendste nummers niet speciaal voor de bisronde. Het was dus geen verrassing dat “Multiply” er als tweede nummer zat aan te komen, ditmaal verpakt in een funky en uiterst dansbaar ritme. Nog zo'n gewoonte van Lidell is dat hij steeds op zoek gaat naar andere arrangementen en tempo's om zijn gekende nummers fris en verrassend te houden. Ook “Another Day” moet er zo aan geloven, en het is een verademing.

De nieuwe nummers passen wonderwel tussen de oudere, en daar zijn The Royal Pharaos voor een groot deel verantwoordelijk voor. Ze klinken strak, rauw en verdomde funky, en doen ons terugdenken aan de grote Prince uit de jaren 80. Zo klinkt “Walk Right Back”, op plaat een electronicanummertje, live veel hoekiger en ernstiger. Ook “How did I live” wordt live een partynummer, en veel minder intiem dan op plaat.

En dan is er die stem. Jamie Lidell weet zich perfect staande te houden tussen die 8 muzikanten die achter hem opgesteld zijn. Hij haalt uit naar believen en in “Building a Beginning” laat hij horen hoe zijn stem met de jaren er alleen maar beter op geworden is.

Twee jaar geleden werd Lidell voor de eerste keer vader van een zoon genaamd Julian. Deze peuter was ook, gesampeld dan wel, aanwezig op het concert. Op het einde van “Julian” kon je de peuter horen kaaien, en omdat Lidell zijn zoontje toch wat mist, liet hij de sample enkele keren door de zaal schallen. Het publiek reageerde enthousiast op zoveel uiting van vaderliefde. En dat hadden ze wel meer mogen tonen, want het enige minpunt van het concert speelde zich niet af op het podium, maar in de zaal. Het publiek reageerde wel, maar moest telkens aangepord worden om echt overtuigend te reageren. Waren ze geschrokken van zoveel funky geweld, hadden ze een andere, meer zoetgevooisde Lidell verwacht?

Feit is dat deze Jamie Lidell op het toppunt van zijn kunnen staat, en dat magistraal getoond heeft in de AB.

Kathy Van Peteghem

Foto’s Yvo Zels,

meer foto´s, klik hier.

 

 


 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
   
AB, BRUSSEL - 20/10/16