THE EXCITEMENTS @ HET DEPOT, LEUVEN - 01/10/16

Cool, de organisatie achter de programmatie van de R&B- en soulconcerten in het Depot, had voor The Excitements gekozen als seizoensopener. Wij hoorden heel wat lovende kritieken over deze Spaanse band – na hun doortocht op Blues Peer bijvoorbeeld - zodat we toch wel benieuwd waren of ze de hooggespannen verwachtingen konden inlossen. Om organisatorische redenen ging het optreden door in de foyer. Ergens was dit wel een spijtige zaak want de kleine ruimte en dito podium kwamen de band niet ten gunste, zeker als je bedenkt dat de band uit 7 muzikanten bestaat. Maar ze kweten zich voorbeeldig van hun taak. Meer zelfs we waren serieus onder de indruk van hun kunnen.

Al vanaf het begin worden we ondergedompeld in een leuk en aangenaam ‘old style’ fifties sfeertje. De bandleden, strak in het pak, openen met een stomende, funky intro en dan wordt, zoals het hoort in dit soort shows, Koko Jean Davis de zangeres en frontvrouw op het podium geroepen. Wat een energie schuilt er in dit kleine, frêle meisje? Ze danst en springt zoals een jonge Tina Turner in haar hoogdagen. En ook qua stembereik is ze top. En geloof me vrij, het is niet makkelijk om in deze omstandigheden tot een goed optreden te komen. Meermaals geeft ze aan dat het monitorbereik ontoereikend is en dat ze moet optornen tegen een ‘wall of sound’ geproduceerd door haar muzikanten die heel kort op haar vel zitten. Toch blijft ze telkens het beste van zichzelf geven en bouwt ze haar show gestaag op. Ook de muzikanten zijn stuk voor stuk toppers en beheersen hun instrumenten tot in detail. Het sterke aan dit gezelschap is dat je nooit de indruk krijgt dat hier Spaanse muzikanten – met alle respect - op het podium staan. Nee, het lijkt wel of we zijn terechtgekomen in een kolkende, dampende en zwoele Apollo Theater in Haarlem, ergens midden de jaren ’50 en ’60. Wat de heren Adrià Gual (slaggitaar), Daniel Segura (bas en bandleider), Albert Greenlight (sologitaar), José Luis Garrido (drums), Nico Rodriguez Jauregui (bariton saxofoon) en Jordi Blanch (tenor saxofoon) hier etaleren, grenst aan het onwerkelijke.

Met opzwepende, dansbare soulsongs waarin de blazers rijkelijk tot hun recht komen en waarbij de leadgitaar subtiel doch prominent krijgen ze het merendeel van het aanwezige publiek – en dit had best wel wat meer mogen zijn want deze band is echt wel goed – aan het dansen en shaken. Maar ook in de ingetogen soulballads zoals bijvoorbeeld “Breaking The Rule” de titelsong van hun nieuwste cd toont Koko ons wat ze in haar mars heeft. Haar show steekt perfect in mekaar, inclusief de garderobewissel en de vraag om de bekende ‘soulclap’ van het publiek. Ze palmt iedereen in en al zeker het vrouwelijk publiek eet uit haar hand als ze tijdens haar bindteksten een oproep doet om zich te verenigen en zich schrap te zetten tegenover het mannelijk geslacht indien deze laatste zich niet al te netjes gedragen. Ze roept op om als vrouw op je strepen te staan en meer te verlangen dan wat je soms krijgt omdat je het waard bent. Het nummer “I Want More” illustreert dan ook fijntjes wat ze bedoelt.

Het einde is ronduit zinderend. Met nummers als “Wait A Minute” en “Ha Ha Ha” krijgt ze nog een laatste maal alle handen op elkaar en dan is het over. Een beetje verweesd en onder de indruk blijven we achter in de wetenschap dat we hier toch wel van een aangename ontdekking hebben mogen genieten. Een pluim dus voor Cool om deze toch wel uitzonderlijke band te boeken als seizoensopener. De vele afwezigen hadden overschot van ongelijk en natuurlijk hopen we dat de volgende edities van Cool in het Depot op meer belangstelling kunnen rekenen. Keep up the good work!

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto © JP Daniels

Setlist: Chicken Pickin’ – Back To Memphis – Hold On Together – Sometimes Too Much – Take It Back – Don’t You Dare Tell Her – Tell Me Where I Stand – Did I Let You Down – Breaking The Rule – Mojo Train – Wild Dog – Everything Is Better Since You’re Gone – That’s What You’ve Got – I Want More – High Love – Fire – Let’s Kiss & Make Up – Wait A Minute – Ha Ha Ha – I’m A Dandy


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 01/10/16