THE INFAMOUS ROOTS RIELEMANS FAMILY ORCHESTRA @ CC DE BREUGHEL BREE - 06/10/16

Vorige donderdag zagen we in Bree een superbe concert van deze TIRRFO, een gloednieuw gezelschap dat bestaat uit door de wolf geverfde muzikanten uit het Gentse, Bruno Deneckere, Nils De Caster, Pascale Michiels, Kathleen Vandenhoudt en Luis Marquez.  Dit vijftal bracht een avondvullend programma van rootsmuziek van het allerhoogste niveau: countryinvloeden, een tikkeltje bluegrass, een snuifje blues en bloedmooie flarden Ry Cooder & JJ Cale invloeden kwamen ons met de meest gunstige oosterwind in Bree aangewaaid.

TIRRFO heeft een plaat gemaakt, Time Of Day, die gemixt werd door niemand minder dan Malcolm Burn, de rechterhand van god's own soundwizzard Daniel Lanois, waarmee hij platen maakte die al sinds jaar en dag gedraaid worden op heaven's radio, van illustere grootheden als Bob Dylan, Emmylou Harris, The Neville Brothers, maar ook van de ons welbekende Whitley family, wijlen vader Chris, de meest broeierige bluesgitarist ten noorden van de evenaar en zijn megagetalenteerde dochter Trixie.

Er werd trouwens afgesloten met een niet minder dan goddelijke versie van Deeper Well van Lanois (& David Olney)! Heel mooi opgebouwd met een soort van windachtig fluitgeluid in de intro, een prachtige en monumentale uitbarsting in het midden en terug naar het einde met die mooie desolate fluitgeluiden zo dat op het einde enkel de wind te horen was... en daarna de absolute stilte. Bepaald indrukwekkend.

Doch daarvoor hadden we dik anderhalf uur genoten van dit illustere van deze beruchte familie, die het onderste uit de kast haalden om ons een fijne muziekavond te bezorgen, wat meer dan gelukt is, en ook heel goed te horen was aan de laaiend enthousiaste reacties van het publiek en de langdurige staande ovatie op het eind.

Hoogtepunten waren het prachtige The Rest Of My Life met een fijne slide, een JJ Cale laidback gevoel, een mooie blaaspartij, mondharmonica, zang door Eduard Rielemans (ook gekend als Nils De Caster),...Meer moet een topnummer niet hebben.  En zeker ook het hele mooie Lowlands Clay, gezongen door Joseph Rielemans (door sommigen ook wel Bruno Deneckere genoemd), een melancholische ballade en een eerbetoon aan het Gentse, de streek waar ze vandaan komen.  Het nummer gloeide van sehnsucht en had zelfs een licht Mexicaans tintje, en dat is niet toevallig het land waar Bruno Deneckere de laatste jaren nogal wat keren naar toe trok om op te treden (en inspiratie op te doen?).  Een stukje Gent in Mexico eigenlijk.

"It's the place where I was born
Only three days away
For the house where I was born
Stands in the lowlands clay"

Gaat dat zien, u zal het zich alvast niet beklagen. Malcolm Burn was trouwens zo onder de indruk van de muziek van deze Rielemans Family dat hij de band al heeft aangeboden om later nog een tweede plaat met hun op te nemen, hetzij in New York, hetzij in Europa. Ik zou alvast niet twijfelen!

Marc Vos

Foto © Freddy Celis

meer foto © Eric Schuurmans

 

 

'The Fire That Burns'

 

'The Landlord And His Maiden'


'Time Of Day'

 

'The Rest Of My Life'

 

'Who's That Man?'

 

'Sentimental Blue'

 

'Life's Too Short'


'Deeper Well'

Artiest info
website  
facebook  

CC DE BREUGHEL BREE - 06/10/16