The MULLIGAN BROTHERS @ RAMBLIN’ ROOTS FESTIVAL, TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT – 22/10/16

Utrecht heeft qua festivals, een gerespecteerd blues & roots verleden. Er was elf jaar lang Blue Highways en er was tot in 1999 BluesRoute®, met meer dan 400.000 bezoekers, het grootste blues evenement van Nederland. Cees van Leeuwen, de bedenker en Blues Burgemeester van Utrecht besloot in 2006 dat de originele BluesRoute® (tijdelijk even “vervangen” door Blues Festival Utrecht en Roots in the Park Festival) opnieuw in Utrecht zou plaatsvinden.

‘Blue Highways’ was een muziekfestival voor country, bluegrass, Americana en andere rootsmuziek, dat ééns per jaar in Muziekcentrum Vredenburg gehouden werd. ‘Blue Highways’ refereerde naar de kleinere (meer obscure) wegen op oude Amerikaanse landkaarten, die in het blauw gedrukt zijn. De éérste aflevering vond plaats in 2000, de laatste in 2011. Ramblin' Roots kan beschouwd worden als de opvolger van Blue Highways.

Met het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg aan de Vredenburgkade in Utrecht (ontstaan uit een fusie van Muziekcentrum Vredenburg en Tivoli Oudegracht Vredenburg) heeft Utrecht er vanaf 2014 vijf zalen bij gekregen, verdeeld over 9 verdiepingen. Op de begane grond is de ‘oude’ grote Symfoniezaal gelukkig bewaard gebleven. De Grote Zaal, Ronda (ook de popzaal), op de 6de verdieping Pandora (de  cross-overzaal), Hertz (de zaal voor kamermuziek) en helemaal boven in het gebouw Cloud 9 (ook de jazz-zaal), zijn de podia voor Ramblin' Roots. Ramblin' Roots wordt georganiseerd door Rock ’n Roots en TivoliVredenburg.

Wij van Rootstime waren er ‘s namiddags al vroeg bij om dit concert van The Mulligan Brothers, de opener van Ramblin’ Roots 2016 in de Ronda, niet te missen. Singer-songwriter Ross Newell is de gitarist en de lead zanger, Gram Rea (op hun albums) de violist, mandoline en mondharmonica speler, (maar tijdelijk o.w.v. familiale reden even niet! – hij wordt vervangen door hun “new sister” Melody Duncan), Ben Leininger de bassist en Greg DeLuca de drummer en percussionist. Ze vormen samen een Americana-alt.country-folk rock-muziek spelend kwartet, dat in 2013 opgericht werd. In de zomer van datzelfde jaar, debuteerden ze met het titelloos album “The Mulligan Brothers”. Vorig jaar brachten ze de opvolger “Via Portland” (2015) en dit jaar de single “Divine Design” uit.

Voor alle duidelijkheid en om verdere misverstanden te vermijden: onder de vier leden van The Mulligan Brothers (TMB) zijn er géén broers, nog familieleden, laat staan iemand met de familienaam Mulligan. Ze hebben als thuisbasis Mobile, Alabama en Baton Rouge, Louisiana. En waar dan de bandnaam The Mulligan Brothers vandaan komt? Een ‘mulligan’ is een ‘’tweede kans, meestal nadat de eerste kans misging door pech of een blunder. De term is een golfterm, waarbij het een speler informeel is toegestaan een slag te herhalen. De éérste slag van de eerste tee, die niet (niet officieel) meetelt voor de score.

De programmator kondigde ze aan als “vuurwerk” en het werd een vuur, dat zoals een kampvuur, voor de nodige aanstekelige warmte zorgde. Met “So are You” openden het viertal rustig hun show. Het is een nummer uit “Via Portland”, hun tweede studio album, waarvoor ze op de steun van Los Lobos’ saxofonist, pianist en producer Steve Berlin konden rekenen. Hij deed hen in september 2014 het aanbood om hun tweede plaat in de (lees: zijn) Ice Cream Party Studio in Portland, Oregon te komen opnemen. Dit verklaart meteen ook de titel van het album.

Ook vandaag wordt al vanaf de opener het meteen duidelijk, dat tijdens een optreden van de Mulligan Brothers, de vocale harmonieën en samenzang heel belangrijk zijn én, dat Ross Newell duidelijk de leider is. Als Melodie Duncan “Louise” op vioolinzet en Ross het vocal overneemt, valt het op dat ook de teksten je bijblijven en zeker als het over liefhebben gaat: “Let everybody love you. Why don’t you let me love you, like I do?...”. Als ze hun “Cecilia” inzetten voel je in de zaal dat ze de hits van de Brothers kennen. Het is het nummer waarmee ze hun debuut album openen. Ben Leininger valt op met zijn “suitcase” bas, waarin een verhaal verpakt zit. Het was Ross Newell, die alle electronica voor deze bas (gemonteerd op de buitenkant van een reiskoffer) uit rookmelders recycleerde, om ze in deze zelfgebouwde bas te hergebruiken. Blijkt dat, wanneer je de alarm component die de luide "piep" maakt  herwikkelt, het een microfoon wordt en, zoals hier kan gebruikt worden als pick-up, om de trillingen van de bassnaren te versterken.

Ook vandaag zijn een groot deel van de nummers op de set list gekozen uit hun laatste album. Songs als “Road That Leads Me Home”, “I Don’t Want To Know” en “Bad Idea” zijn vooral melancholische en intieme songs. Verder zongen ze hun recent opgenomen single “Devine Design” en enkele covers als “I Love You Goodbye” en op het einde “Friend of the Devil” van Grateful Dead. Met haar mooie stem vulde Melody Ross Newell en zijn maten prachtig aan en haar country viool gaf een speelse lichtvoetigheid aan de nummers. Melody zong zelf “If It Hadn’t Been 4 Love” en (een nummer van The Civil Wars) “From This Valley”. In beide nummers liet ze duidelijk horen, dat ze zich als “little sister” goed voelde in deze groep.

The Mulligan Brothers zorgden met hun samenzang en fijne melodieën voor een veelbelovend sterk begin van Ramblin’ Roots 2016. Wij verplaatsten ons snel naar de volgende etage om verder te kunnen genieten van nog meer moois, waarbij kiezen uit nog meer dan 20 optredens, een bijna onmogelijke opdracht is!

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

Line-up Ramblin’ Roots: Ross Newell: akoestische gitaar, lead zang / xx: viool, zang / Ben Leininger: suitcase bas, zang / Greg DeLuca: drums, percussie, zang

Set list Ramblin’ Roots: SO ARE YOU** / SENSIBLE SHOES** / LOUISE** / ROAD THAT LEADS ME HOME** / I LOVE YOU GOODBYE (Céline Dion) / CECILIA* / DIVINE DESIGN (single, 2016) / I DON’T WANT TO KNOW** / BAD IDEA** / OH SUSANNA* / LET THEM RING** / IF IT HADN’T BEEN 4 LOVE (The Steeldrivers) / FROM THIS VALLEY (The Civil Wars) / LAY HERE* // DEAD FLOWERS (Mick Jagger & Keith Richards) / FRIEND OF THE DEVIL (Grateful Dead) -- From the album *The Mulligan Brothers / **Via Portland

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT – 22/10/16