WALTER BROES & THE MERCENARIES @ TRIX, BORGERHOUT - 20/10/16

Walter Broes verdiende zijn sporen als zanger/gitarist/songschrijver van The Seatsniffers, Belgische meest succesvolle rootsrockgroep. Met deze band tourde hij van 1995 tot 2012 intensief door heel Europa en een flink stuk van de USA.

Samen met Last Call en The Electric Kings waren The Seatsniffers de vaandeldragers van het Antwerpse bluesscène gedurende eind jaren 90. Helaas blijft er vandaag nog maar weinig over van deze hoogdagen. Last Call stopte in 2008 en kwam in 2011 nog eens een jaartje samen met als hoogtepunt hun optreden op Blues Peer. The Electric Kings splitte eind 1997 en kwamen in 2005 terug samen voor een reünie. De laatste keer dat The Kings te zien waren was tijdens We Care For Candye, een benefiet op 18 oktober 2015 voor de toen zieke Candye Kane. Helaas overleed Candye in mei van dit jaar na een moedige strijd tegen kanker.

The Seatsniffers hielden het met 17 jaren non-stop het langste vol. Vermoedelijk omdat deze band met hun diversiteit aan sound zowel als headliner op het grootste bluesfestival kon staan, maar even goed op een jeugdig popfestival de tent kon platspelen. Weinig andere Belgische muzikanten hadden zo’n volle agenda als The Seatsniffers en hadden een trouwe aanhang die hen overal volgde.

Na het einde van The Seatsniffers kon frontman Walter Broes echter niet stil zitten. Het eerste optreden onder zijn nieuwe naam WB & The Mercenaries was in november 2013 in Trix als voorprogramma van Ian Siegal. Ook de cd-voorstelling van het debuut ‘Movin’Up’ vond vanavond plaats in het Borgerhoutse muziekcentrum.

Als voorprogramma werden wij getracteerd op The Glücks, een Oostends duo dat stevige garage punk bracht. Het bestond uit een hard meppende Tina op drums en Alek die zijn gitaar mismeesterde. Ook hun stemmen waren vervormd zodat het geheel nog ruwer klonk. Als voorprogramma van The Kids kan dit werken, maar als opwarmer voor een rootsconcert was dit toch iets te veel pokke herrie. (foto's)

Opvallend was dat de meeste toeschouwers pas na het concert van The Glücks binnensijpelden zodat de zaal uitverkocht was met rootsliefhebbers uit het Antwerpse uitgangsscène. Het leek wel één grote vriendenkring die verzamelde om de Vlaamse peetvader van de rootsrock te aanschouwen.

Eerste vaststelling bij het betreden van de publiekstrekker is dat bassist Bas Vanstaen vervangen is door Clark Kenis (zanger/contrabas bij Moonshine Reunion). Er wordt geopend met een instrumental en vervolgens komt de bijna integrale nieuwe cd aanbod. Meezingers zoals ‘Dizzy’ en ‘Security’ staan al een tijdje op het live repertoire van deze band, maar haalde (jammerlijk) de albumselectie niet. Als publiek is het nog wennen aan de nieuwe nummers.

‘Man Child’ functioneerde als proefertje voor de albumrelease en is een knap nummer met sinistere sfeer. Walter is een uitstekend gitarist met een unieke sound, maar die bij voorkeur in functie van het nummer speelt en geen minutenlange gitaarsolo’s verkiest. Zo is zijn unieke twangy sound te horen in titelnummer ‘Movin’ Up’ en ‘Come On Down’. Ook op slide gitaar overtuigde hij tijdens ‘Sideshow’. Ook qua muziekstijlen is Walter veelvraat: ‘Downtime’ is pure country en ‘Closed’ bevat gitaarrifs die onder psychobilly zouden kunnen vallen. Voor drummer Lieven Declercq is het feest als hij een Bo Diddleyachtige beat mag spelen tijdens ‘I Got My Own Kick Going’. ‘Don’t You Ruin My High’ kreeg saxbegeleiding van ex-sniffer Roel Jacobs en BRZZVLL bandleider Vincent Brijs.

De meeste nummers zijn uptempo en duren zelden langer dan 3 minuten. Uitzondering op deze regel is het trage ‘No More’ waarin Walter een statement maakt met de zinsnede: no more fooling around me.
Het was een thuiswedstrijd voor Walter, maar net als in de voetbal is het Antwerpse publiek veeleisend. Dus Walter en zijn band moesten nog twee bissen serveren alvorens de wedstrijd afklokte op 75 minuten.

En wat vindt u van de cd hoor ik u vragen: uitstekend, maar te kort met zijn 35 minuten. Midden december zal vermoedelijk ook de debuut cd van Little Hook (band met o.a. met Electric Kings frontman Big Dave en Last Call drummer Steve Wouters)klaar zijn. Het Gentse scène (met o.a. Guy Verlinde en Tiny Legs Tim) en de Limburgse klik (Rusty Roots, Boogie Beasts,Doghouse Sam,…) mag eindelijk terug wat gezond weerwerk verwachten uit de Antwerpse hoek. En de winnaar zijn de bluesliefhebbers zoals u en ik.

 

Kris Vermeulen

Foto © JiVe

meer Foto © JiVe


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
   
facebook  

TRIX, BORGERHOUT - 20/10/16