WHITE DENIM @ TRIX, ANTWERPEN - 13/10/16

White Denim uit Austin - Texas begon tien jaar geleden als een garagerock trio met invloeden uit rock, blues, country, jazz en psychedelica. De band maakte razendsnel naam en faam en werd een graag geziene live band in de USA. Vanaf het debuut “Workout Holiday” uit 2008 sijpelen alleen maar meer invloeden de ongeremde muziek van White Denim binnen. Het muzikale vernuft van de groep wordt gekenmerkt door de diverse muziekstijlen die ze als een spons absorberen en combineren met ongebruikelijke songstructuren en superieure instrumentenbeheersing.

De oprichters van White Denim, zanger/gitarist James Petralli en bassist Steven Terebecki, werkten afgelopen jaar aan hun zesde album “Stiff” en deden dit zonder drummer Joshua Block en gitarist Austin Jenkins. Deze muzikanten werden voor de Europese tour vervangen door toetsenist Mike St. Clair en drummer Jordan Richardson. “Stiff” verscheen dit voorjaar en werd geproduceerd door sterproducer Ethan Johns (Paul McCartney, Ryan Adams, Kings Of Leon, Laura Marling, The Vaccines,...). Er zijn op dit album duidelijk meer soulinvloeden te horen dan in hun vorig werk. In hun thuisland zijn ze al behoorlijk groot maar in België is het nog aan de weg timmeren. De Trix-club is redelijk gevuld maar zeker niet uitverkocht.

Het voorprogramma wordt verzorgd door het Belgische Grand Blue Heron, een viertal dat deels uit de as van Hitch verrezen is. Zanger/gitarist Paul Lamont is duidelijk de spilfiguur van het gezelschap dat voorts bestaat uit de expressieve drummer (en ook ex-Hitch) Olivier Wychuyse, gitarist Arthur Verschaeve en bassist Pedro Demeulenaere. Ze brengen een dik half uur potige rock uit hun vorig jaar verschenen plaat “Hatch”. Ik hoor invloeden van Fugazi, Barkmarket en af en toe denk ik zelfs aan The Velvet Underground, voorwaar een mooi compliment. Een prima opwarmer voor de hoofdschotel. (foto's)

Dan is het de beurt aan White Denim in hun nieuwe reïncarnatie. “Real Deal Momma” uit “Stiff” is een geweldige binnenkomer gevolgd door het soulvolle “Ha Ha Ha Ha (Yeah)” dat lekker swingt. Zanger Petralli lijkt moeite te hebben om met zijn vocalen boven de muziek uit te komen. Hij raadt de toeschouwers die dit opmerken aan om meer achteraan de zaal plaats te nemen, want daar zou zijn stem beter tot zijn recht komen. De eerste vijf nummers komen uit “Stiff” en het valt op dat het live krachtiger overkomt dan op plaat. Petralli is een prima gitarist en schudt af en toe indrukwekkende solo's uit zijn instrument. Een hoogtepunt is zeker de prachtige southernrocksong “Had 2 Know (Personal)”, wat een knaller. In “Take It Easy (Ever After Lasting Love” haalt James zijn hoogste falsetstem boven en spat de soul van het podium. Halverwege de set spelen ze een indrukwekkende instrumental en het publiek gaat voor het eerst echt uit de bol.

Ze grijpen uiteraard ook terug naar hun vorige albums en het met staccato gitaren opgefleurde en galopperende “Holda You (I'm Psycho)” - tijdens hetwelke de groep zich volledig gooit - is indrukwekkend. James Petralli is uiteraard de spilfiguur, maar de rol van bassist Steven Terebecki is evenmin te onderschatten. Hij ziet is er nog uit als een schooljongen, maar wat hij uit zijn bas tovert is fenomenaal. De inbreng van toetsenist Mike St. Clair zorgt voor een ander groepsgeluid, diens orgelklanken doen me soms aan Booker T. denken. Drummer Richardson heeft zich reeds goed in de groep geïntegreerd, ongelooflijk als je bedenkt dat hij nog maar een tweetal maanden bij White Denim speelt. In het midden van het concert verslapt mijn aandacht wat maar naar het einde van de set toe gaat het terug crescendo. Vooral de beide bisnummers “Pretty Green” (op plaat een productie van Jeff Tweedy) en “Mirrored In Reverse” maken grote indruk. Buiten een kleine dip is het een concert dat de aanwezigen zeker heeft weten te bekoren.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN - 13/10/16