EPICA @ HET DEPOT, LEUVEN - 17/10/17

Sinds het ontstaan van het metal genre hebben diverse bands steeds de grenzen van deze muziekrichting verkent, tientallen sub genres zijn het resultaat. Het Nederlandse Epica, ontstaan in 2002, opgericht door gitarist, zanger Mark Jansen, speelt symfonische metal met invloeden van de gothic en progressieve metal. Metal met klassieke invloeden, afwisselend emotioneel en agressief klinkend. Kenmerkend is ook de hoge vrouwelijke stem, hier gezongen door Simone Simons, afgewisseld met ‘de grunt ‘, de agressieve zang van Mark Jansen. De band heeft inmiddels zeven volwaardige albums op hun repertoire staan, vorig jaar verscheen hun voorlopig laatste album “The Holographic Principle” en dit jaar verscheen de EP “The Solace System”. Wetenschappelijke onderwerpen zijn een gemeenschappelijke factor van de laatste twee albums van de band. Waar het koor en het orkest op de vorige albums nog door samples werden vervangen, gebruikte men ditmaal een echt koor en symfonisch orkest, the real thing om nog meer emotie in het album te leggen.

En zoals hun albums groots van opzet zijn zo, zijn ook hun liveoptredens een groots gebeuren, een zo goeEd als volgelopen Depot, op het luisteren naar metal staat geen leeftijd, zowel twintigers als zestigers waren aanwezig. 
Openen deed de band met de intro van het nieuwe album, “Eidola”, het gaf de bandleden, Mark Jansen (grunt en gitaar), Coen Janssen (keyboards), Rob van der Loo (basgitaar), Ariën van Weesenbeek (drums) en Isaac Delahaye (gitaar), de gelegenheid plaats te nemen op het leuke podium dat onderverdeeld was in verschillende hoogtes zodat je een mooi overzicht kreeg van het podiumgebeuren. Bij het aansluitend nummer “Edge Of The Blade” verscheen zangeres Simone Simon en werd het vuur op het podium ontstoken, zowel letterlijk als figuurlijk. 
Uit hun nieuwe EP speelt men “Wheel Of Destiny” een opwindend ritme, een stevige metalriff, de gouden stem van Simone en de grunt van Jansen, het concept voor een knappe Epica song. Keyboardspeler Coen Janssen amuseerde zich met zijn verrijdbare en draaiende keyboard, hij was telkens wel ergens anders te vinden op het podium. 

Epica is niet alleen een muziekgebeuren, het hele concept zit feilloos in elkaar, de lichttechnicus doet een geweldig job, de klank is ronduit schitterend en de fans laten zien dat ze genieten wat door de band zeker geapprecieerd wordt. 

Van het klassieke “The Essence Of Silence”, het nieuwe “Universal Dance Squad” tot het van hun eerste album “Cry For The Moon” krijgen we knappe versies, met de sopraan van Simone Simons als rode leidraad door de nummers. Met dit laatste nummer werd de set afgesloten, het publiek had zin in meer en de band ook. Coen Janssen verscheen terug op het podium met zijn gebogen keyboard “We Will Rock You” spelend. Lead gitarist Isaac Delahaye kwam hem vergezellen, deze West-Vlaming met een sterk Limburgs accent (zijn vriendin is een Limburgse), is duidelijk in zijn nopjes met dit optreden op vaderlandse bodem.  

Bij de bisnummers krijgen we dan ook de eerste moshpits, het nummer “Beyond The Matrix” en afsluiter “Consign To Oblivion” lenen zich daartoe uitstekend. Met vuurwerk op en voor het podium wordt dit totaalspectakel afgesloten, publiek tevreden, band tevreden, mooi zo. 
 
Luc Nuyts 

Voor meer foto's © Sonja Schepers

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN

17/10/17