GONG @ N9 VILLA, EEKLO - 06/10/17

Copyright Gong

Wie had gedacht dat met de dood van Daevid Allen in 2015 definitief het doek zou vallen over Gong had het duidelijk mis. Het was immers Allen zelf die op zijn sterfbed zanger/gitarist Kavus Torabi aanstelde als zijn opvolger. De nieuwe band is de zoveelste incarnatie of versie van de band die oorspronkelijk werd opgericht in 1967, het geesteskind van oprichter Daevid Allen, een psychedelische rockband gemodelleerd naar Syd Barret’s Pink Floyd met spacerock en Canterbury invloeden die evolueert naar jazzrock. Pierre Moerlen’s Gong, Mother Gong en de spin-off groepen Planet Gong, New York Gong en Gongmaison naast verschillende Daevid Allen line-ups onder de moniker Gong zijn allen Gong gerelateerde bands oftewel Gong Global Family.

In juli vorig jaar verscheen ‘Rejoice! I’m Dead! een nieuw Gong album van de huidige 5 koppige line-up, allen nieuwe leden van de laatste 10 jaar met de Braziliaanse gitarist Fabio Golfetti als oudste (tijdelijk) lid (2007) en zanger gitarist Kavus Torabi als jongste lid (2014). Samen met bassist Dave Sturt, saxofonist Ian East en drummer Cheb Nettles zetten zij in 2014 de ‘I See You’ tour verder zonder Allen omdat hij moest recupereren van de kanker behandeling.

Het is 10 over 9 als Gong op het podium komt. In de relatief kleine ruimte voor het N9 podium sta je heel dicht bij de actie en kruipt de muziek onmiddellijk in je poriën: een electrisch geladen space-rock sfeer met achteraan een video muur met een indrukwekkende dubbele projectie van psychedelica met felle kleuren en trippy beelden. In deze psychedelische roes wordt je onmiddellijk aangestoken door het Gong virus. Verantwoordelijke is de charismatische frontman zanger Kavus Torabi met zijn Flying V Gibson in aanslag die het geheel trekt en band en publiek meermaals naar een climax voert met een aan Allen’s grenzende ‘madness’.

“You Can’t Kill Me” geeft meteen aan waartoe deze band in staat is met hun aanpak van het 70’s materiaal van staccato riffs naar zware instrumentale passages en jazzy intermezzo’s. Zowel Fabio Golfetti als Kavus Torabi grijpen de kans om glissando gitaar te spelen terwijl Dave Sturt's fretloze bas zorgt voor een vloeiende stijl die de composities stuwt en stuurt.

De kop is er af en al meteen blije gezichten voor wat komt. En dat is niet niks. Het aloude “O Mother” klinkt nog immer fris, kort en krachtig terwijl het nieuwe “Kapital” ons direct meesleurt in een psychedelische draaikolk die uitbarst met trashy gitaarwerk van een ontketende zanger Torabi. Geweldig! Muzikaal zijn het de heren Ian East en Fabio Golfetti die links en rechts van het podium schitteren respectievelijk op sax/basklarinet en gitaar. Bassist Dave Sturt trekt verbindende lijnen terwijl achteraan drummer Cheb Nettles heftig over zijn drums rolt. De titel song “Rejoice!” onderscheidt zich met knappe samenzang en zowaar twin gitaarspel naast beukende tomtom drums en een donderende baslijn. De klassieker “Master Builder” uit het geweldige ‘You’ (1974) gaat na een oosters gekleurde space intro over in een lange uitfreakende rock jam met in de hoofdrol de fantastische gitarist Fabio Golfetti die uitgerust met effectpedalen steevast de gitaarnek bestrijkt met een stokje en zo de aanhoudende spacy gitaarsound levert. “I Never Glid Before” zit in een strakke rockversie met een priemende sax er doorheen. “Visions” tekent even met zijn ambient feel voor een klein rustpunt en gaat dan over in de lange intro van “The Unspeakable Stands Revealed”, een wat richtingloos melodisch progstuk waarin zanger Klaus Torabi eens te meer met zijn absurde podium capriolen de aandacht gaande houdt.

Mijn aandacht verslapt wat bij het lange “You Never Blow Yr Trip Forever” maar keert snel terug als “Tropical Fish/ Selene” uit het meesterwerk ‘Camembert Électrique’ (1971) aan bod komt met daarin de meer compact uitgevoerde Gong elementen als daar zijn dissonant hoekig gitaarwerk, een glissando achtergrond, puntige sax, het vermengen van gitaarklanken, Zappiaanse tongval, funky grooves en avant-garde jazz intermezzo’s. Publiek en band zijn gelijk in extase en er komen nog 3 bissen. Is het nieuwe “Insert Yr Own Prophecy” een wat rommelige herneming van wat vooraf ging dan is het etherische “The Thing That Should Be” met meerstemmige zang en hoekig gitaarwerk een aanwinst. Als finaal Torabi nog eens gitaar en schouders zet onder de Gong klassieker met floydiaanse zang en gitaarspinsels “Tried So Hard” dan is werkelijk iedereen voldaan.

Gong brengt een afwisseling van oude en nieuwe songs van het laatste album. Vertrouwde Gong songs als “You Can’t Kill Me”, “Oh Mother”, en “Selene” worden gespeeld met verjongde, aanstekelijke energie. Nieuw materiaal uit ‘Rejoice! I’m Dead!’: “The Thing That Should Be”, “Kapital”, “Rejoice!” en het atmosferische “Visions” staan bol van de spirit van Allen en staan mooi samen met de klassiekers.

Fans en nieuwkomers hoeven zich geen zorgen te maken omtrent de nieuwe line-up zonder een origineel lid. Deze muzikanten beheersen hun instrumenten en brengen de muziek geheel over in de geest van Allen zij het met een verjongde meer rockende aanpak die teruggrijpt naar de Camembert Électrique en de Radio Gnome Invisible trilogie periode. En met Torabi waait er een nieuwe kosmische wind door het Gong universum. Gong speelt een kleine 2 uur en trekt zowel de nieuwkomer als de toegewijde fan over de streep. Ze spelen nog steeds de oude classics, maar zij hebben er hun eigen versie van gemaakt. Voor alle aanwezigen een hartverwarmende geweldige Gong avond.

Marc Buggenhoudt

Setlist

1.You Can't Kill Me (Camembert Électrique, 1971)
2.O Mother (Camembert Électrique, 1971)
3.Kapital (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
4.Rejoice! (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
5.Master Builder (You (Radio Gnome Invisible, Vol. 3), 1974)
6.I Never Glid Before (Angel's Egg (Radio Gnome Invisible, Vol. 2), 1973)
7.Visions (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
8.The Unspeakable Stands Revealed (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
9.You Never Blow Yr Trip Forever (You (Radio Gnome Invisible, Vol. 3), 1974)
10.Tropical Fish/ Selene (Camembert Électrique, 1971)
Encore:
11.Insert Yr Own Prophecy (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
12.The Thing That Should Be (Rejoice! I'm Dead!, 2016)
13.Tried So Hard (Camembert Électrique, 1971)


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO

06/10/17