HAMILTON LOOMIS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS - 09/10/17

In Verviers was de Spirit of 66 deze week op maandagavond aardig volgelopen voor de Amerikaans Hamilton Loomis en zijn band. Singer-songwriter / multi-instrumentalist Hamilton Loomis is geboren en opgegroeid in Galveston, TX, waar hij, zoals vele tieners, met muziek in aanraking komt via de uitgebreide LP collectie van hun ouders. Loomis leert al vrij jong drummen, piano, gitaar, bas en mondharmonica spelen. Als Loomis achttien is, ontmoet hij backstage de (nu al legendarische en invloedrijke) rock-‘n’-roll-zanger en -gitarist Otha Ellas Bates - alias “BD”, of te wel “Bo Diddley” (1928-2008). Diezelfde avond nog mag Loomis met deze legende op het podium spelen. Loomis wordt bevriend met BD en BD wordt Loomis’ mentor en bewonderaar. Het grote advies van BD aan Loomis was: “Innovate, don’t immitate!” of, vrij vertaalt: “Kruidt hetgeen je op het podium doet voldoende!”. Loomis zal nooit vergeten dat hij als jonge artiest tijdens een BD-show de hoed van BD opgezet kreeg, waarbij BD symbolisch aangaf, dat de fakkel doorgegeven was. Op Loomis’ debuutalbum ‘Just Gimme One Night’ [1996] is BD samen met Loomis te horen. Op ‘Ain’t Just Temporary’ [2007] is BD voor het laatst te horen in het nummer “You Got To Wait”. Het was een nummer dat ze samen schreven.

Dat Loomis ook naar andere muzikanten luistert is onmiskenbaar. Andere blues legendes uit Texas als Joe Hughes, Johnny Copeland, Gatemouth Brown en Albert Collins hielpen Loomis, in wie ze geloofden, bij het verfijnen van zijn stijl. Zijn album ‘Kickin’ It’ [2003] (Loomis was toen een twintiger) was in de roots scene innovatief en nieuw en, bewees dat “blues niet door oude mannen geschreven moet worden”.

In 2012 werd Loomis speciaal ingevlogen voor Blues Peer. Loomis, die tijdens z’n show draadloos met z’n gitaar het publiek in ging, werd door velen gezien als een van de hoogtepunten van het festival. Niet alleen is hij een uitstekende zanger/gitarist, maar met z’n strakke band weet hij ook zeker wat entertainen is. Nog vrij recent is zijn band omschreven als een “blues-rock-funk-groove-soul band”. Zijn amalgaam van stijlen is er voor een heel breed publiek en zou zelfs wijlen Bo Diddley niet onberoerd hebben gelaten…

‘Basics’ is Hamilton Loomis’s nieuwste album. Het is een album met dertien originele en erg persoonlijke songs, waarvan hij er enkele schreef samen met de Grammy-winnaar, songwriter/producer/bassist Tommy Sims. In het nieuwe album ligt de nadruk misschien wat minder op blues, maar wat meer op soul & funk. Met bassist Tommy Sims en drummer Armando Aussenac lukt Loomis vrij aardig in dit opzet. Hamilton zingt op de nummers opnieuw heel expressief en zijn gitaar solo’s zijn afgemeten, maar goed. Dat Loomis soms ook mondharmonica, bas en keys speelt, heeft met het genre van de nummers te maken.

Voor de shows Europa is Loomis (zoals op het album) ook in het gezelschap van drummer Armando Aussenac en saxofonist / keyboardspeler Fabian Hernandez. Als vierde man in de line-up is er Mike Meade, een bassist uit Houston, Texas, die voor het eerst in de Spirit of 66 speelt. Mike speelde al eerder in verschillende bands in Texas en met meerdere artiesten.

Met een lange funky sax solo start (na de introductie door Francis) rond 08u30, zoals gewoonlijk de show. Loomis, die blij is dat hij terug is in de Spirit, zet daarna in met “Candles and Wine”, een nummer (uiteraard) uit zijn nieuwe album ‘Basiscs’. Op ‘Basics’ is Loomis’ songwriting direct, persoonlijk en vaak erg autobiografisch. Een nummer als “Cloudy Day”, dat we tijdens de show ook te horen krijgen, staaft dit. In de andere songs uit ‘Basics’ als “Sugar Baby”, “Cloudy Day” (met een knappe bassolo van Meade! en, Hernandez op sax), “Looking Into a Dream” (Loomis beweert dat hij dit nummer schreef in Verviers, voor zijn vorig optreden!)en “Funky Little Brother” is funk troef en zijn er veel spontane reacties van het publiek. Met “Ain’t What It Ain’t” bewijst Loomis zijn kwaliteiten op harmonica en, met "Reason” kiest hij voor een uitgeklede instrumentatie, voor gitaar, bas en drums. Zijn zoon Bo Jardan Loomis (bij wie in 2015, op driejarige leeftijd, congenitaal hyperinsulinisme vastgested werd!) is op ‘Basics’ te horen op maracas (in de volkstaal ook wel sambaballen genoemd). Als “rustiger” nummer kiest Loomis het knappe “Breaking Down” en, dat hij ook stevig kan rocken, laat hij horen in “Workin’ Real Hard” (staat ook op zijn live album ‘Live in England’ [2009]). Voor “Bow Wow” gaat hij het publiek in, klimt hij op een kast en start hij het feestje met veel gehuil.

Wat Loomis in de tweede set doet is zeker opmerkelijk, sympathiek en/of speciaal te noemen. Als hij tijdens de onderbreking tussen het tekenen van zijn CD’s door, ook de elektrische gitaar van een jong koppelt signeert, stelt hij hen voor op die gitaar enkele nummers te spelen. Het wordt o.a. “Partner In Crime” (ik herinnerde me het nummer nog van tijdens zijn optreden tijdens het BRBF in Peer…) en een “request”, waarvan “Purple Rain” een deel is. Als Loomis rond elf uur wil afsluiten, wordt er geroepen om enkele “encores”. Loomis kiest voor een Bo Diddley-medley, met Muddy Waters en zelfs zydeco accenten en de wijze raad: “Don’t Mess With My Toot Toot…”! De echte afsluiter volgt na nog een medley met o.a. “Stuck in a Rut”, Jimi’s “The Crossroads”, “Round and Round ” en “Where We Started”. What a show!

Waar het in Verviers in de Spirit of 66 tijdens het optreden van Hamilton Loomis vooral rond draaide, was de uitstekende funky blues rock, die Loomis ook op zijn laatste album ‘Basics’ laat horen. Loomis en zijn band brengen aardige (lees: uitstekende!) funky soul & blues, die velen, zoals de hier aanwezigen, niet onberoerd laat. Loomis’ ‘Basics’ (let ook op de wit zwart hoes!) is, zoals hij zelf zegt, “a record that is “stripped-down” (letterlijk “uitgekleed”), alhoewel?... Loomis vervolgt zijn Europese tour met optredens in Denemarken, Frankrijk , Zwitserland, Duitsland en Nederland (21/10 – Qbus, Leiden). Wij van Rootstime wij waren een van de gelukkigen, die er in Verviers bij konden zijn. See you next time Hamilton!...

Eric Schuurmans

foto © Eric Schuurmans

meer foto © Eric Schuurmans

Line-up:
Hamilton Loomis: lead vocals, guitars, harmonica | Armando Aussenec: drums, b-vocs | Fabian Hernandez: sax, keys, b-vocs | Mike Meade: bass, b-vocs.

 

 meer video's - SUGAR BABY - LOOKING INTO A DREAM - BREAKING DOWN - LOVING YOU MAKES ME FEEL HIGH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66 - VERVIERS - 09/10/17