JOSEPH HUBER @ BURGERWEESHUIS¨, DEVENTER - 18/10/17

Het Burgerweeshuis is gelegen in een historisch en monumentaal pand te Deventer. Veelal popconcerten maar ook dance avonden worden hier georganiseerd in verschillende zalen. Zoals vanavond in het gezellige bruine cafe. Een aantal keren per jaar zijn hier op de woensdagavond intieme optredens van voornamelijk singer-songwriters. Vanavond is hier zomaar Joseph Huber op bezoek voor een wel heel intiem concert.

Singer-songwriter/multi-instrumentalist Joseph Huber was bandlid van de uit Milwaukee afkomstige streetgrassgroep The .357 String Band. Hierin speelde hij zes jaar banjo en ze tourden intensief. Ondanks het uit elkaar vallen van de band groeit de populariteit nog steeds en gelden ze als een van de meest invloedrijke bands van de recente underground country en bluegrass beweging. Na The .357 String Band heeft Huber zich op het schrijven van roots/americana nummers geworpen en zowel in Amerika als Europa een hele schare fans verzameld. Naast het maken van muziek heeft hij ook een eigen bedrijf: hij ontwerpt, maakt en verkoopt houten meubels. Hij is dus niet alleen creatief op muzikaal terrein, maar ook met hout. Inmiddels heeft hij vier solo albums op zijn naam staan en dit voorjaar verscheen zijn laatste album ‘The Suffering Stage’. In het verleden is hij met de .357 String Band al meerdere keren op bezoek geweest in Nederland, o.a. Take Root in Groningen, maar ook hier in het Burgerweeshuis.

Joseph laat zich deze 16-daagse tour door Belgie, Nederland en Duitsland vergezellen door fiddle speler Jason Loveall en bassist Eston Bennett. Zij spelen ook mee op de laatste albums van Joseph en wanneer hij op reis is dan gaan ze altijd mee; overal naar toe.

Even na negen uur begint het optreden. De meeste nummers zijn van de laatste twee albums "The Hanging Road" en "The Suffering Stage". Het eerste nummer is "Playground/Battefield" en begint met een lekkere drum intro. Joseph zit op een stoel met aan beide voeten een drum. De ene voet een tamboerijn en de andere een bediening van een kickdrum. Daarnaast speelt hij op een klassieke gitaar en mondharmonica tegelijkertijd. Een echte multi instrumentalist. De banjo komt echter niet meer voor in zijn optredens. De nummers wisselen elkaar af in een hoog tempo. Dan weer wat rustiger en ingetogener dan weer met meer uptempo wat vooral te horen is tijdens het nummer "16-10". Dit nummer gaat over het gokken, en zoals meestal speel je dan altijd een nummer te veel en ben je al je winst weer kwijt. Tijdens het nummer "Drop In The Bucket"gaat het tempo nog een keer verder omhoog. De albums ademen de sfeer uit van de folk band "The Band". Door het zeer op de voorgrond treden van de fiddle speler lijkt het live meer op de "Hackensaw Boys", waarvoor ze komende week trouwens ook in het voorprogramma mogen spelen. Het nummer "You Showed Me" is een echt country/folk nummer, met een zeer meeslepende fiddle, alsof de engelen in de hemel mee komen zingen; prachtig. Tijdens het nummer "Coming Down From You" laat Jason Loveall horen dat hij fantastisch de fiddle kan spelen en samen met de gitaar van Joseph klint het meesterlijk. Een ander hoogtepunt is het nummer "Diminished Things". Fantastisch begin, heerlijk rustig maar steeds meer opbouwende muziek, met wederom een fantastische fiddle; alsof de engelen niet weg zijn te slaan. Het optreden gaat onverdroten door, met steeds korte toelichtingen van Joseph over de nummers die hij speelt. Geen setlist, maar hij laat spontaan de nummers in zich opkomen die hij wil spelen. Tijdens het nummer "Same River Twice" krijgen we de bassist even op de voorgrond, wat speelt hij onopvallend opvallend goed op zijn staande bass. De sfeer zit er goed in, ondertussen loopt het café steeds verder vol. "Hello Milwaukee" draagt Joseph speciaal op aan zijn vrienden hier

in Nederland die ook hier vanavond aanwezig zijn. Uiteraard ontkomen ze niet aan ook een paar nummers te spelen van de .357 String Band zoals het nummer "Dust Devil" maar ook een cover van Gram Rabbitt, een voor mij volledig onbekende artiest maar wel weer één van de hoogtepunten. Na ruim twee uur onafgebroken te spelen gaan nog even alle remmen los en worden we nog een keer getrakteerd op zeer geinpsireerde band die niet van ophouden weet. Wat wel opvalt is dat steeds de fiddle zeer prominent op de voorgrond staat, en dat zou soms beter juist net iets minder kunnen. Less is more zou ik haast zeggen. Het klinkt echt geweldig maar soms net iets te veel. Even na elfen is het dan toch afgelopen, maar niet nadat we nog een keer getrakteerd worden op een .357 String Band nummer: "The Days Engrave", een prachtig slot.

Al met al een geweldige avond, met een geweldig optreden van Joseph Huber. Maar ook zijn metgezellen maken het meer dan waard om deze ras-artiest eens te aanschouwen. Hopelijk komen er in de toekomst meer luisteraars, en anders, als je van echte folk muziek houd, mag hij niet ontbreken in je cd kast.

Roelof Passies

Foto's: Rick de Visser; Foticoon

Setlist:

1. Playground/Battlefield; 2.Sons Of The Wandering; 3. 16-10; 4. Drop In The Bucket; 5. You Showed Me; 6. Coming Down From You; 7. An Old Mountain Tune; 8. Diminished Things, 9. Iron Rail; 10. Walkin' Fine; 11. The Hanging Road; 12. Broken Paddles; 13. Souls Without Maps; 14. Same River Twice; 15. Fell Off The Wagon; 16. Hello Milwaukee; 17. Dust Devil (.357 String Band); 18. Devils Playground (Gram Rabbitt); 19. Tongues Of Fire; 20. Dance Around The Daggers.

Toegift:

1. The Days Engrave (.357 String Band).

 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

BURGERWEESHUIS, DEVENTER

18/10/17