NECK DEEP & CO @ AB, BRUSSEL – 16/10/17

Blood Youth

Feest voor de liefhebbers van het poppunk genre, zomaar eventjes vier bands komen het publiek verwennen in een bijna volgelopen AB Box.

Opener van de avond, die reeds om 18.30 startte was de band “Blood Youth” uit het Britse Harrogate. Blood Youth staat voor melodische hardcore punk waarbij het screamen van zanger Kaya Tarsus afgewisseld wordt met melodische passages. De band bestaat sinds 2014 en zag in 2015 zijn lead gitarist Sam Bowden vertrekken naar de hoofdact van deze avond Neck Deep. Ze speelde voor de eerste maal in België en had zeker bij een deel van het publiek heel wat bijval.

Voor het optreden van de volgende band, krijgen we nog een speech van de organisatie “Hope For The Day”, een organisatie die probeert een platform te creëren voor mensen met zelfmoordneigingen, ‘It’s OK to be Not OK’, de organisatie wordt gesteund door de bands tijdens deze toer.

Een ander geluid krijgen we van de Amerikaanse band “Real Friends”, poppunk met emo invloeden. De band is reeds sinds 2010 actief en heeft dan ook al zes EP ’s en twee volledige albums uitgebracht. Na het openingsnummer “Mess”, zorgen ze voor de eerst moshpit van de avond met het nummer “Colder Quicker”. De kenmerkende zang van Dan Lambton was spijtig genoeg in de zachtere stukken niet te horen doch wisten ze het publiek een behoorlijke set poppunk voor te schotelen met nummers zoals “Summer” en “I Don’t Love You Anymore”.

De band die het publiek helemaal warm moet krijgen voor headliner Neck Deep is de uit Brighton, England opererende groep ‘As It Is”. Zij brachten dit jaar hun tweede volwaardige album uit “Okay”. Ook hun eerste album “Never Happy, Ever After” was succesvol in het genre. Hun setlist bestond dan ook uit een mix van beide albums, openingsnummer “Okay” zette meteen de toon, het crowdsurfen kon beginnen, en met het nummer “No Way Out” ging de cirkel midden in de zaal weer open. Nog enkele sterke catchy nummers uit hun laatste album “Pretty Little Distance” en het over zijn zus geschreven “Hey Rachel” om dan te eindigen met hun bekendste nummer “Dial Tones” waarvan het refrein voluit werd meegezongen.

Tijd voor de hoofdact “Neck Deep”, poppunk uit Wales in 2012 opgericht door zanger Ben Barlow en toenmalig gitarist Lloyd Roberts, deze laatste verliet de groep in 2015 wegens een, niet bewezen, zedenfeit met een jongere fan. De band brak door met hun tweede album “Life’s Not Out To Get You” (2015) en bracht dit jaar zijn derde album uit “The Peace And The Panic”. Dit laatste is duidelijk een volwassener album, de nummers zijn gestructureerder, de teksten getuigen van meer realisme, de partysongs van het vorig album zijn ver te zoeken. Het is een stap in de goede richting, sterke nummers die de band verankeren in de poppunk scene.
“Happy Judgement Day”, geweldig nummer uit het laatste album, een aanklacht tegen de huidige politieke situaties, een poppunk klassieker in wording. Ben Barlow en de zijne, gekleed in een typische poppunk outfit, Vans met witte sokken en een korte broek gooien er meteen hun grootste hit van het vorige album tegenaan “Lime St”, de security heeft inmiddels hun handen vol met al die crowdsurfers veilig over de hekken te krijgen. “What Did You Expect” hun eerste song die ze ooit schreven krijgt ook een plaatsje op de setlist, het is duidelijk dat deze band op korte tijd enorm geëvolueerd is.

Jumpen op “Rock Bottom”, de moshpit open voor “Citizens Of Earth”, meezingen op het geweldige “In Bloom”, het is duidelijk dat de band wel erg populair is geworden. Even op adem komen met het akoestische “Wish You Were Here” geschreven als eerbetoon voor de onlangs overleden vaders van zanger Barlow en bassist Fil Thorpe-Evans, waarna de reguliere set wordt afgesloten met “A Part Of Me”, alweer volle bak meegezongen.
Na enkele minuten staat de band opnieuw op het podium om nog eens alles geven, “Can’t Kick Up The Roots” geeft het feestje in de AB nog net dat ietsje meer en afsluiter “Where Do We Go When We Go” geeft ons de boodschap mee “Leef nu, want wat er nog komt is een groot vraagteken”, waarna de bezwete massa voldaan de zaal verliet. Wat een avond om de werkweek te beginnen!

Luc Nuyts

Foto Blood Youth © Sonja Schepers

Foto As It Is © Sonja Schepers

Foto Real Friends © Sonja Schepers

Foto Neck Deep © Sonja Schepers

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL

16/10/17

 

Real Friends

As It Is

Neck Deep