ORCHESTRA BAOBAB @ DE ROMA, ANTWERPEN – 27/10/17

Het Senegalese Orchestra Baobab werd in 1970 opgericht in Dakar en is in de (West-)Afrikaanse muziekscène de meest legendarische muziekgroep. Na een succesvol decennium viel de groep begin de jaren '80 uiteen maar kwam door hernieuwde belangstelling in 2001 terug bijeen voor een comeback. De laatste tien jaar waren ze weer nagenoeg uit de belangstelling verdwenen, maar dit jaar kwamen ze terug op het toneel met het album “Tribute To Ndiouga Dieng”, een plaat opgedragen aan één van de leadzangers van de groep die in november 2016 overleed. De groep blijft, zoals in zijn rijke carrière, een mix brengen van traditionele Afrikaanse muziek met Cubaanse ritmes, maar ze dienden door het vertrek van de zeer bepalende gitarist Barthelemy Attisso een andere invalshoek te verzinnen. Dit doen ze ondermeer door het gebruik van de kora, het Afrikaanse snaarinstrument verwant aan de harp, wat het groepsgeluid breder maakt. De zoon van Ndiouga Dieng, Alpha, zingt mee op de nieuwe plaat waarop zijn vader nog heeft bijgedragen.

Koraspeler Abdouleye Cissoko opent solo het concert met “Mariama” vooraleer de anderen zich bij hem voegen. Het tienkoppige gezelschap bestaat naast de koraspeler uit twee gitaristen, een congaspeler/zanger, een bassist, twee saxofonisten, een drummer, een zanger/timbalero en nog een zanger. De groep met nog verschillende oudgedienden wordt regelmatig aangevuld met vers bloed onder de vorm van enkele jonge, begaafde muzikanten zodat er geen kwaliteitsverlies is. De zang van leadzanger Balla Sidibe is ongemeen sterk voor een 74-jarige. Showman Issa Cissoko geeft al vlug in “Fayinkounko” een pittige solo op zijn tenorsax ten beste. Issa is samen met de andere saxofonist, zijn neef Thierno Koite, nog steeds heel bepalend in het groepsgeluid. Thierno is minder opvallend dan zijn neef maar ook belangrijk voor de sound. Tijdens “N'deleng N'deleng” zingt één van de jongere groepsleden de leadvocals en spoort het publiek aan mee te zingen, maar dit is niet echt een succes.

De meeste nummers worden door Balla Sidibe gezongen, dikwijls in samenzang met o.a. Alpha Dieng. “Douga” opent met een saxintro en nadien zal de gretig spelende Beninese gitarist René Sowatche een pittige solo ten beste geven. In "Natalia" is het getokkel van Balla Sidibe op de timbales heel bepalend voor het geluid, de driestemmige zang maakt de song af. "Utru Horas" wordt op herkenningsapplaus onthaald, het nummer dat op de doorbraakplaat "Pirates Choice" staat blijft van een ongekende schoonheid. Nadat Issa Cissoko eerst een solo brengt, maant hij gitarist René Sowatche aan vooraan op het podium ook te soleren. De muziek is en blijft tijdloos, het swingt dat het een aard heeft en niet heupwiegen op de sfeervolle, ritmische muziek is onmogelijk. Tijdens "Foula" geeft de koraspeler een staaltje van zijn kunnen. "Magno Couto" is grotendeels instrumentaal en "Bul Ma Miin" ("Specialist In All Styles" - 2002) wordt voorspelbaar ook op herkenningsapplaus onthaald. Een enthousiaste toeschouwer kan zich niet meer inhouden en geeft op het podium een dansdemonstratie.

De nummers zijn heel melodieus maar soms verrast de groep de toeschouwers met verrassende tempowisselingen. Niet alle nummers zijn ingewikkeld zoals het simpele deuntje "Souvenir", nu komt een danseres het publiek opzwepen. Tijdens "Irrala" wordt de groep voorgesteld en krijgt elke muzikant zijn moment in de spotlights. "Tiorobaye" zingt Balla Sidibe heel ingehouden en ingetogen, later mondt het uit in knappe samenzang. De groep verlaat dan het podium en eerst komt Issa Cissoko op sax een stukje "In The Summertime" spelen vooraleer de groep zich terug bij hem voegt voor "On Verra Ca", de signatuursong van de groep. Na anderhalf uur genieten zit het concert er helaas al op. De groep heeft een breder klankenpalet dan in het verleden door o.a. toevoeging van de kora maar staat nog steeds garant voor een plezant feestje. De Senegalese muziek gestoeld op een Cubaans ritme blijft onweerstaanbaar. Een ideale manier om het weekend in te zetten.

Lou van Bergen

Foto's © JiVe

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 27/10/17