SLAID CLEAVES @ CC DE BREUGHEL, BREE - 11/10/17

Een jaar geleden zagen we in ditzelfde zaaltje “De Wolken” van CC De Breughel, een jeugdvriend van Slaid Cleaves een optreden geven, Rod Picott. Samen groeiden ze op in South Berwick (Maine), hoewel de karakters van beiden erg verschillend waren, Picott was een rebel, Cleaves de favoriet van de leraar, hadden ze wel dezelfde droom, muziek maken en er bekend mee worden, net als hun helden van toen Tom Petty, Bob Seger en natuurlijk Bruce Springsteen. Samen richtten ze in hun tienerjaren het rock and roll bandje “The Magic Rats” op, genoemd naar een personage uit Springsteen ‘s “Jungleland”. Na hun studentenjaren gingen ze elk hun eigen weg, Rod Picott vestigde zich in Nashville, Slaid Cleaves maakte van Austin, Texas zijn thuisbasis. Over de jaren heen bleven ze echter af en toe nog samen nummers schrijven.


Na enkele desillusies om met een rockband door te breken, ging Cleaves zich meer toeleggen op akoestische nummers die voorzien worden van subtiele teksten. In 1997 bracht hij zijn eerste album uit op het Rounder-Philo label, “No Angel Knows”, een staalkaartje van het kunnen van Cleaves. Samen met zijn jeugdvriend Rod Picott schreef hij het nummer “Broke Down”, een nummer dat een Americana hit werd en beide songwriters de nodige airplay en promotie gaf. Het gelijknamige album werd voor Slaid Cleaves dan ook zijn meest succesvolle. Dit jaar bracht hij zijn achtste studio album uit “Ghost On A Car Radio” waarvan de hoes al veel zegt, een wazige foto met kale bomen en een verlaten weg, geen album om direct gelukkig van te worden. Het harde leven dat vele Amerikanen nog moeten leven zonder veel uitzicht op een betere toekomst zijn veelal onderwerp van Cleaves zijn verhalende nummers.

Dat het “americana” genre nog steeds leeft in Bree is zeker nog te merken, een keur van singer-songwriters zijn er dit seizoen geprogrammeerd en de meeste optredens zijn al lang van tevoren uitverkocht. Zo ook voor Slaid Cleaves, geen stoel bleef er onbezet toen Slaid en zijn Deense gitarist MC Hansen hun show startten met “Horseshoe Lounge” een nummer uit zijn succesalbum “Broke Down”. Slaid Cleaves doet deze korte Europese tour om zijn dit jaar uitgebracht album “Ghost On The Car Radio” te promoten en te verkopen. Een zeer degelijk album waaruit hij natuurlijk een groot aantal nummers speelt, onder meer het prachtige titelnummer “Already Gone” en “Hickory”. Na een kabelprobleempje met zijn gitaar speelde hij zijn bekendste nummer “Broke Down”, een nummer dat hem uit de totale onbekendheid haalde, nu is hij ‘relatief’ onbekend, wat zo zijn voordelen heeft want last van paparazzi heeft hij niet. De samenwerking met jeugdvriend Rod Picott is er nog steeds, drie nummers schreven ze samen voor het nieuwe album van Cleaves, “Drunken Barber’s Hand”, “Primer Gray” en “Take Home Pay”. Ook het publiek heeft inspraak in de setlist, sommigen hadden er zelfs een autorit van drie uur voor over om bij dit optreden te zijn, op aanvraag speelt hij “New Year’s Day” en “Texas Love Song”, om daarmee het eerste deel van de set te beëindigen.

Na een korte onderbreking krijgen we om te beginnen het heerlijke “Cry” waarna “Below”, een nummer dat Slaid schreef over de spookstad Flagstaff, in zijn geboortestreek Maine, het stadje dat verdween na de goedkeuring van de regering om er een hydro-elektrische dam te bouwen zodat het stadje verzonken werd door een meer. Slaid is al een tijdje woonachtig in Texas, zijn pakkende nummers maakten ook indruk bij Don Walser, een al wat oudere countryster. Om echt succesvol te worden moest hij van Don toch ook wel wat grappige nummers schrijven. Zo schreef Cleaves “God’s Own Yodeler” een ode aan zijn vriend Walser, “Horses” over zijn grappige buurman die zelfs een shotje tequila in handstandpositie kan drinken, en tenslotte “Texas Top Hat” waarin hij een demonstatie Texaans jodelen geeft, geleerd van zijn meester Don Walser. Gitarist Mc Hansen krijgt ook zijn moment, Scandinavische rootsmuziek in een Amerikaans jasje, vol overtuiging, een leuke kennismaking met de sympathieke Deen. Slaid Cleaves speelt nog één verzoekje “I’m Old I’m Six”, eigenlijk een nummer van zijn basspeler, dus echt goed kent hij het nummer niet meer, maar hij doet wel een verdienstelijke poging. Eindigen doet hij met “One Good Year”, nog zo’n prachtnummer uit het album “Broke Down”. Zijn bisnummer, natuurlijk is er een bisnummer, speelt hij tussen het publiek, “The Old Guard” uit zijn nieuwste album besluit deze ‘americana’ avond zoals hij begon, een top singer-songwriter die ons door zijn veelzeggende nummers laat kennismaken met de hedendaagse maatschappij.

Luc Nuyts

Foto's: Sonja Schepers 


 

Artiest info
website  
facebook  

CC DE BREUGHEL, BREE

11/10/17