SLAID CLEAVES @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 09/10/17

Het is weer fijn om bij 'Ad van Meurs Presenteert' te zijn in de zaal Meneer Frits. Het seizoen 2017-2018 is al in volle gang en ook dit jaar liggen er weer fantastische optredens in het verschiet. Vanavond niemand minder dan Slaid Cleaves uit Austin Texas in een uitverkochte zaal. Dat zegt iets over de populariteit van deze singer-songwriter. De inmiddels 53-jarige Texaan maakt al muziek sinds begin jaren '90. Eerst samen met een aantal vrienden waaronder Rod Picott in een garageband. Niet om naar te luisteren, puur om te spelen. Toch besloot hij later om solo verder te gaan. Zijn carriere kwam wat moeizaam op gang, totdat hij doorbrak met het nummer "Broke Down" in 2000. Dit nummer, dat grotendeels is geschreven door Rod Picott, was in dat jaar één van de meest gespeelde nummers op de americana radio's. Hierdoor was hij in staat om zijn rekeningen te betalen. Hij kwam regelmatig naar Nederland. Onder andere naar festivals als Blue Highways en Take Root, waardoor hij meer bekendheid kreeg. Zijn productiviteit is nogal wisselend, hij heeft wel eens last gehad van een writer's block, toch heeft hij nu inmiddels ca 14 albums op zijn naam staan. Dit jaar verscheen het prachtige "Ghost On The Car Radio", geproduceerd door Scrappy Jud Newcomb. Zijn liedjes zijn geworteld in de country en folk in de geest van Woody Guthrie, Guy Clark en de oude tijden van Bruce Springsteen.

Slaid is al een tijdje in Europa on tour. Eerst in Scandinavie en Engeland, vanavond het eerste van een serie optredens in Nederland. Hij heeft geen begeleidingsband meegenomen, wel komt MC Hansen uit Denemarken hem versterken. MC Hansen omschrijft zichzelf als folksinger en guitarslinger en heeft al vele Amerikaanse americana artiesten begeleid in Europa.

De eerste set opent Slaid met een tweetal bekende nummers; "Horseshoe Lounge" en "Drinkin Days". Meteen valt op dat de stem van Slaid na al die jaren nog steeds mooi is; zuiver, soms een beetje treurig klinkend maar heerlijk om naar te luisteren. Vervolgens krijgen we een aantal nummers van zijn laatste album te horen. Allereerst "Already Gone" en daarna "Hickory". Dit nummer gaat over de invloed van het geld in Tennessee, waar steeds meer bomen moeten wijken voor wegen die ze dan weer Hickory, Walnut en Pine noemen. Fantastisch nummer. Daarna zijn grootste hit "Broke Down". Slaid vertelt dat hij voor deze hit vele baantjes heeft gehad zoals pizzabezorger, warehouse medewerker, icecream driver en trucker. Hij stelde zijn lichaam ook beschikbaar voor het testen van nieuwe medicijnen. Gelukkig kreeg hij steeds meer succes met zijn muziek, vooral door het nummer Broke Down dat hij samen schreef met zijn vriend Rod Picott. Ook het nummer "Take Home Pay" is geschreven door Rod. Het nummer "Drunken Barber's Hand" behoeft enige uitleg. Al meer dan 10 jaar geleden zag Slaid een oude zwart-wit film op TV: "Meet John Doe" uit 1941. Daar kwam een legendarische zin in voor: "I don't need to read the papers or the tea leaves s to understand that this world's been shaved by a drunken barber's hand". Hij had hem opgeschreven om later nog eens te gebruiken voor een nummer. Heel toepasselijk als je nu ziet dat dit inderdaad de wereld is waarin we leven. "Primer Gray" is ook weer een geweldig nummer van zijn laatste album. Slaid vertelt over het overlijden van Tom Petty vorige week, maar herinnert ons ook nog even aan het feit dat dit jaar ook Jimmy Lafave is heen gegaan. Hij heeft gespeeld op de bijeenkomst waar Jimmy zijn laatste optreden heeft gegeven. Exact 50 jaar daarvoor is een andere legende heen gegaan, namelijk Woody Guthrie en als ode aan diegenen het nummer van Woody Guthrie "I Ain't Got No Home".

De tweede set begint net als de 1e set met een prachtig nummer; "Cry" heel treurig, van het album: "Everything you love will be taken away", nog treuriger. Maar dit zijn de liedjes die ik het liefste hoor van Slaid. Ook het nieuwe album staat vol met fantastische nummers zoals "To Be Held" en "Rust Belf Fields". De begeleiding van MC Hansen is ook fantastisch. Geweldig en knap hoe hij steeds heel subtiel een extra dimensie aan de nummers weet mee te geven. Het nummer "Lydia" is al een oud nummer; geschreven door Karen Posten en omgetoverd door Rowwen Heze als "Vlinder" (Lydia). Slaid wil graag een verzoeknummer spelen voor iemand die heel speciaal of van heel ver is gekomen. Uiteindelijk wordt het nummer "Millionaire" van David Olney gespeeld. Na enkele jodelnummers van zijn leermeester krijgen we een solo nummer van MC Hansen voorgeschoteld. Wat een prachtig nummer van niemand minder dan Hank Williams; "May You Never Be Alone" waarbij de hele zaal mee mag zingen. Het optreden wordt afgesloten met het nummer "New Year's Day" en een daverend applaus. De toegift komt er gelijk achteraan, nadat Slaid iedereen wil bedanken dat we met zovelen op deze maandagavond zijn gekomen. Hij heeft deze tour al veel op getreden maar zoals vanavond heeft hij nog niet mee gemaakt. Een stille zaal die aan de stoel gekluisterd zit te luisteren naar de prachtige muziek van de heren; chapeau. Als toegift volgt dan het nummer "The Old Guard" van zijn laatste album. Volledig akoestisch, zowel gitaar als vocaal doen ze dit nummer, spontaan loopt Slaid door de zaal met zijn gitaar. The old guard gaat over een cafe dat overgenomen wordt door de jonge garde, totdat het genoeg is. Een prachtige afsluiting. Geweldig hoe ook MC Hansen hem begeleidt, wat een fantastisch geluid.

De avond zit erop. Al met al kan ik stellen dat Slaid Cleaves mij weer heeft geïmponeerd. Een verborgen singer-songwriter die veel meer aandacht verdient. Er zijn de komende dagen nog mogelijkheden om hem te bewonderen; ik begreep echter dat enkele concerten al zijn uitverkocht.

Roelof Passies

Foto's: Ronald Rietman

Setlist 1:

1. Horseshoe Lounge; 2. Drinkin' Days; 3. Already Gone; 4. Hickory; 5. Broke Down; 6. Take Home Pay; 7. Drunken Barber's Hand ; 8. Primer Gray; 9. I Ain't Got No Home (Woody Guthrie); 10. I Love Texas'.

Setlist 2:

1. Cry; 2. To Be Held; 3. Rust Belt Fields; 4. Lydia (Karen Posten); 5. Millionaire (David Olney); 6.Texas Love Song; 7.Horses and Divorces ; 8.Texas Top Hand; 9. May You Never Be Alone (Hank Williams / MC Hansen); 10. New Years Day

Toegift:

1. The Old Guard


 


 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN

09/10/17