STUFF @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 25/10/17

Een splinterbom, een wervelwind, een lichte aardbeving van een concert. Kort maar héél hevig. En heel goed en ook nog eens origineel. Veel eer misschien denkt u, maar in dit geval wel degelijk zeer terecht. Wat STUFF. op een podium ten gehore brengt is speciaal. Een erg intense luisterervaring, en dat lukt enkel als er op het podium ook intens word gemusiceerd, en dat is wel degelijk het geval.

Met zijn vijven maken ze die magische muzikale mix, de Antwerpen-Gentse band die bestaat uit ‘aanjager’ Lander Gyselinck op drums, Dries Laheye op bas, Joris Caluwaerts op keyboards, Mixer Menno en Andrew Claes op EWI (electric wind instrument). Hun sound is uiteraard absoluut niet in één hokje te plaatsen, maar jazz is zeker het uitgangspunt, met veel funky en soulvolle grooves. De drums de prominente basgitaar zetten samen een niet te negeren dansbare ritmetrack neer, die door de anderen mooi wordt ingekleurd, waarbij regelmatig lekker zeer ver buiten de lijntje word gekleurd – en dan wordt het pas interessant natuurlijk. Avontuurlijke e synthpartijen, oorverwennende (hiphop) beats en vinyl scratches maken het nog boeiender, en de kers op de muzikale taart is zeker de mooie, soms raar en buitenaards klinkende EWI.

U begrijpt het al, niet echt een concert om je als toehoorder eens lekker chill te ontspannen, integendeel, onmogelijk om niet bij de les te blijven en af te dwalen, de muziek slorpt je op, zuigt je in zijn utopische universum, neemt je mee op een boeiende, avontuurlijke reis langs vele muzikale paden, om je een uur of zo later terug neer te zetten met je beide voeten op de grond van de MOD. Ondertussen heb je constant gedanst, bewogen, meegeknikt of met je voet de maat meegetikt, alles behalve stilgestaan. Wie bij deze muziek stil kan blijven staan, lijkt me jammer genoeg doof te zijn.

Grootstadsjazz & nighttime funk, met veel tempowisselingen. Trippy stuff met mooie, ontregelende soundscapes, muzikanten die lekker freewheelen en daar ook van genieten, en die vonk slaat absoluut over op het publiek. Geen echte songs dus maar sound adventures die soms wel een soundtrack konden zijn bij helse achtervolgingsscenes in films.

Het concert stond ook in het teken van STUFF.’s tweede plaat ‘Old Dreams, New Planets’ die overal terecht heel goed werd onthaald en uitstekende recensie kreeg in de pers, net als de eerst trouwens.

Muzikale referenties zijn niet zo eenvoudig en volgende namen passen eerder in de spirit van hun muziek dan dat ze een muzikale gelijkenis weergeven. STUFF.’s heksenbrouwsel doet me soms denken aan dat van Miles Davis’ Bitches Brew. En ja, de Tom Tom Club, maar natuurlijk niet op die poppy wijze van deze geniale Talking Heads afsplitsing.

In elk geval, live muziek van een bizarre schoonheid. Jonge mensen op zoek naar nieuwe wegen en nieuwe klanken in de jazz – en dat op zich is al zeer lovenswaardig! En als je dan tegelijkertijd nog kan genieten van een avondje avontuurlijke livemuziek, is het helemaal geweldig. Het was mijn eerste concert dat ik zag van STUFF., hun uitstekende livereputatie was de groep al voorafgegaan, en een volgende keer ga ik zeker terug luisteren. Ik was onder de indruk!

Good stuff! Wat zeg ik, BRILLIANT STUFF.!

Marc Vos

Foto © Marke Tentster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

MOD HASSELT, 25/10/17