THE PALADINS + SUPPORT DRY RIVERBED TRIO @ CC ’T POORTHUIS, PEER – 31/10/17

The Paladins staan al sinds jaar en dag garant voor een blues- roots en/of rock’nrollfeestje. Telkens ze de hort optrekken en ons landje aandoen probeer ik van de partij te zijn. Memorabel zijn hun passages op het BRBF festival en ook herinner ik me levendig toen ze de Gentse Vooruit op z’n kop zetten ergens halfweg de jaren ’90. Daarom was ik ook aangenaam verrast dat dit beroemdste trio uit San Diego naar ’t Poorthuis in Peer kwam. Ooit zag ik legendes als BB King, Rod Piazza en andere Homesick’s James’ hier aan het werk. In de jaren ’80 en ’90 was deze zaal werkelijk THE place to be voor iedere bluesliefhebber. De laatste jaren een beetje in de vergeethoek geraakt maar nu door de organisatie No Nonsense terug heropgewaardeerd. Zulke initiatieven kunnen enkel toegejuicht worden.

Opwarmen doet Dry Riverbed Trio, deze band rond de broertjes Ciggaar – Dusy en Darryl – aangevuld met Ronald Tilgenkamp op de staande bas. Zij brengen een gesmaakte set rootsmuziek dat perfect past in het sfeertje dat men hier probeert te creëren. Dusty die we reeds kenden van z’n werk met The Rhytm Chiefs en Ian Siegal kan in dit project volledig z’n gang gaan en z’n ding doen. Hij doet dit dan ook voortreffelijk en ook zijn jongere broer Daryll toont zich een inventieve drummer en dito zanger. Vooral de instrumentale en eigenzinnige versie van Fleetwood Mac’s ‘Albatross’ is een schot in de roos.

Het Poorthuis is ondertussen aardig volgelopen als The Paladins aan hun set beginnen. ‘Powershake’ staat als een huis zoals vanouds. ‘Looking For A Girl Like You’ en ‘Kiddio’ volgen mekaar snel op en Dave, Thomas en Brian raken stillaan in overdrive. ‘Keep On Lovin’ Me Baby’, ‘Going Down To Big Mary’, ‘Look What You’re Doing To Me’ en ‘Get On The Right Track’ zijn maar enkelen van de vele klassiekers die de revue passeren. Natuurlijk krijgen we ook enkele nummers uit hun laatste nieuwe album – het eerste studioalbum sinds 14 jaren – voorgeschoteld. ‘New World’ heet dit album en is ook de reden van deze toer. De nummers uit dit album zijn nog niet zo bekend en dit is ook te merken aan de lauwe reacties onder het publiek. De nummers zijn dan ook van een heel ander kaliber dan we gewoon zijn van the Paladins. Meer geëngageerd kan je stellen en dit doet toch menige wenkbrauwen fronsen. Tijd dus om een versnelling hoger te schakelen en het publiek te geven waarvoor het gekomen is. In de finale maken ze alles weer goed. Nummers als ‘She’s Fine’, ‘Let’s Buzz’ en ’15 Days Under The Hood’ slaan in als een bom en zetten het publiek weer volop aan het dansen en shaken. Na ruim 2 uren nemen de heren afscheid van een dampend Poorthuis.

Kunnen we nu spreken van een wereldschokkend optreden? Niet echt, we hebben hen al beter gezien en gehoord. Misschien hadden de heren wel last van jetlag of lag het gewoon aan ons want we hebben de heren al zo vaak aan het werk gezien. Toch doet dit geen afbreuk aan hun onovertroffen palmares. Ze hebben ons al zo dikwijls fantastische momenten doen beleven en het respect voor hen is dan ook heel groot. En de kans is vrij groot dat we bij een volgende keer weeral op de eerste rij staan om een Paladins concert mee te maken.

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto © Walter Wouters


 


 

Artiest info
website  
facebook  

CC HET POORTHUIS, PEER

31/10/17

 

 

Dry Riverbed Trio

The Paladins