YOUNGBLOOD BRASS BAND @ HET DEPOT , LEUVEN – 14/10/17

Voor de derde maal komt dit zootje ongeregeld Het Depot op z’n grondvesten doen daveren. Want, toegegeven, deze mannen uit Wisconsin weten hoe je een feestje bouwt. En ze hadden iets te vieren namelijk hun twintigste verjaardag. Voor deze gelegenheid brachten ze een dubbel lp op vinyl uit die heel toepasselijk ’20 Years Young’ werd gedoopt en na afloop van het concert als zoete broodjes van de hand ging.

Elf muzikanten tellen we op het podium. Enkel koperblazers en slagwerk, geen gitaren, toetsen of basgitaren komen eraan te pas. De diepe basistoon wordt gelegd door een sousafoon die vakkundig bespeeld wordt door Nat McIntosh, die samen met slagwerker, zanger/rapper, producer, liedjesschrijver en bandleider David Henzie-Skogen aan de wieg stond van dit project in 1997, toen nog onder de naam One Lard Biskit Brass Band. In 1998 veranderen ze de naam van de band in Youngblood Brass Band en onder die naam toeren ze nu nog steeds de wereld rond. Ze waren reeds te gast op verscheidene gerenommeerde festivals zoals Roskilde, Glastonbury, Lowlands, Pukkelpop, SXSW, North Sea Jazz en WOMAD. Doorheen de jaren speelden ze onder wisselende bezettingen maar de sfeer, de energie en de kracht die ze uitstralen blijft intact. Drie trombone spelers Joe Goltz, Matt Hanzelka en Jerome Harper, aangevuld met twee saxofonisten Zach Lucas en de in België geboren Tony Barba. Op trompet hebben we dan Charley Wagner die er ook al bij zit van bij de start en Adam Meckler. Nog twee slagwerkers Tom Reschke en Jerome Cardynaals maken het geheel af.

Ze openen heel sterk en instrumentaal met ‘Rebel’ en meteen daarna krijgen we ‘Electric Lady’ op ons afgevuurd. Ze putten uit hun 20 jarige carrière en schakelen moeiteloos over van ‘oudere’ muziekstukken naar meer recenter werk. Tijdens ’20 Questions’ mag D.H. Skogen zijn kunnen als rapper etaleren. Want het dient gezegd ze combineren de originele New Orleans Brass sound met hiphop, latin, funk en punk. Ze slagen er wonderwel in om van al deze stijlen een dansbaar en uiterst smaakvol geheel te maken dat nooit verveelt. En verrassen doen ze met knappe bewerkingen van nummers van bijvoorbeeld The Jackson Five, ‘I’ll Be There’, ‘Don’t Speak’ van No Doubt of van Justin Timberlake’s ‘What You Got’. Ook het voorprogramma, de Belgische formatie Zinger, in 2015 wonnen ze de Nieuwe Lichting, krijgt een open doekje toebedeeld en extra applaus. Zij warmden op een degelijke wijze het publiek op en brachten hun spacy popnummertjes ten gehore.

Verdienstelijk zonder meer maar het publiek was toch wel degelijk voor de hoofdbrok de Youngblood Brass Band gekomen. De temperatuur wordt gestaag de hoogte in gejaagd en zelfs de meest stijve hark wordt verleidt tot enkele schuchtere dansmoves. Het gros van het publiek is ondertussen al wild aan het dansen geslagen en de party is going on strong. En toch kan er nog een schepje bovenop in de grand finale. Hun bekendste hit ‘Ain’t Nobody’ brengt het uitzinnige publiek in extase en als uitsmijter krijgen we nog ‘Brooklyn’. Met het bisnummer ‘Word On The Street’ uit hun gelijknamige debuutalbum wordt het feestje gesloten. Direct na de show zijn de bandleden niet vies om hun merchandise persoonlijk aan de man te brengen. Posters, T-shirts en vooral cd’s en vinyl worden gretig gekocht. Iedereen die dat wil krijgt een vriendelijk woordje en het publiek wordt zonder schroom of gêne te woord gestaan. Dit getuigt van grote klasse. Stuk voor stuk straffe muzikanten die met beide voetjes mooi op de grond staan. Het werd dus een zeer gesmaakte zaterdagavond in het Depot en je mag er zeker van zijn dat we bij een volgende passage van deze knotsgekke fanfare weer van de partij zullen zijn.

Setlist:

Rebel/Electric Lady/20 Questions/Don’t Speak/I’ll Be There/Nuclear Summer/New Blood/What You Got/Mad World/Cite The Line/Ain’t Nobody/Brooklyn//Word On The Street

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN

14/10/17