ALEJANDRO ESCOVEDO @ DE POSTHOORN, HAMONT-ACHEL - 19/10/18

Alejandro Escovedo (°10/1/1951 - San Antonio - Texas) is een gerespecteerde veteraan in alt-country/rootsrock kringen. Hij startte zijn carrière in 1977 in de punkgroep The Nuns die nog het voorprogramma vertolkten van de laatste The Sex Pistolsshow in 1978 (voor de split) in San Francisco. Nadien richtte hij met de broers Chip en Tony Kinman Rank and File op, een groep die punk mixte met country. Hij verliet vervolgens deze groep om met zijn jongere broer Javier en John Dee Graham de rootsrockgroep True Believers op te richten. Deze oogstte veel bijval, vooral in Austin - Texas en omstreken, maar problemen met de platenfirma zorgden voor zo'n enorme ontgoocheling dat dit tot het einde van hun bestaan leidde. In 1992 verscheen dan uiteindelijk zijn solodebuut “Gravity”, een album dat de hemel werd ingeprezen maar qua verkoopcijfers tegenviel. Dit zou een probleem blijven tijdens zijn hele carrière, de verkoop van zijn platen strookte niet met zijn kwaliteiten als songschrijver. Nadat hij in 2003 na een optreden in elkaar zakte als gevolg van een hepatitis C besmetting hing zijn leven aan een zijden draadje. Bijkomend probleem was ook dat hij geen hospitalisatieverzekering had. Gelukkig waren fans en vele collega's bereid om hem te helpen en in 2004 verscheen het dubbel tribute album “Por Vida” waarbij zijn songs werden opgenomen door artiesten zoals Lucinda Williams, Steve Earle, John Cale, Ian Hunter, Calexico en vele anderen. Na zijn herstel nam zijn carrière een positieve wending, de albums die hij sindsdien uitbracht waren constant van een hoog niveau. Dit jaar bracht hij het conceptalbum “The Crossing“ uit, een samenwerking met de Italiaan Antonio Gramientieri, bekend van Sacri Cuori en Don Antonio. De songs zijn geschreven vanuit het standpunt van een Mexicaanse (Diego) en Italiaanse immigrant (Salvo) die beiden in Texas / USA belanden. Ze delen hun liefde voor punkrock maar worden er geconfronteerd met racisme wat het onderwerp van de plaat brandend actueel maakt in het land van Trump. Het album werd in Villafranca in Italië opgenomen. Bij Escovedo sluit het album natuurlijk aan met zijn levensloop, zijn ouders emigreerden van Mexico naar de USA.

Alejandro Escovedo wordt vanavond begeleid door (een deel van) de muzikanten waarmee hij zijn laatste plaat heeft opgenomen. Don Antonio, het alter ego van Antonio Gramientieri, verzorgt eerst het voorprogramma net zoals vorig jaar toen ik Alejandro Escovedo zag in Rotown in Rotterdam. De nieuwe groep van Antonio Gramientieri wordt weleens de Italiaanse tegenhanger van Calexico genoemd, niet in het minst door de uiteenlopende invloeden zoals country, folk, americana, latin en filmische muziek. Dat blijkt ook uit de set die ze spelen, al zitten er hoorbaar meer Italiaanse invloeden in zoals die van Ennio Morricone. Don Antonio speelt elektrische gitaar en hij doet dat goed (zou De Mens zeggen). Hij wordt bijgestaan door saxofonist/toetsenist Francesco Valtieri, bassist Denis Valentini en drummer Matteo Monti. Ze brengen een vooral instrumentale set met als uitschieters “Mestizo”, “Sunset, Adriatico” dat een hommage is de Adriatische zee en als afsluiter het op “Blue Suede Shoes” van Carl Perkins geënte “Baballo”, het twistnummer van de groep. Een meer dan geslaagde opwarmer.

Iets na tienen is het dan aan Alejandro Escovedo & Don Antonio. Hij opent met het geweldige “Wave” uit “A Man Under The Influence” (2001) om dan fors rockend uit te pakken met “Outlaw For You” uit het nieuwe album “The Crossing”. Dan geeft hij een uitgebreide uitleg over het concept van de plaat en zijn samenwerking met Don Antonio. Midtempo rockers “Waiting For Me” en “Something Blue” volgen dan de revue. Hij grijpt met het heel ruige “Teenage Lugage” terug naar zijn punkperiode bij The Nuns, het heeft een ongelooflijk forse sound en Alejandro zingt door een microfoon die zijn stem vervormd. Hij heeft in de periode 2008 tot 2012 drie albums opgenomen, waarvoor hij de nummers grotendeels samen schreef met Chuck Prophet. De groep brengt een lange, epische versie van “Sally Was A Cop” uit “Big Station” met de nodige gierende gitaren. Met de forse rocksong “Beauty Of Your Smile” krijgen we een fragment uit zijn vorige plaat “Burn Something Beautiful” die hij opnam met o.a. Peter Buck en Scott McCaughey. Naadloos wordt er het al even forse “Shelling Rain” uit “Street Songs Of Love” aangebreid. Hij sluit de set af met het ooit door Bruce Springsteen tijdens een concert in Houston gebrachte “Always A Friend”. Alejandro zong het toen als duet met Bruce en het gevolg was dat dit zijn carrière een enorme boost heeft gegeven. Zijn vriend en fan Bruce bracht het nummer, dat Chuck Prophet met Alejandro schreef, voor de plaat uitkwam en dit was een onmetelijke reclame voor het album “Real Animal”. Onze Italiaanse vriend Francesco Valtiere speelt een indrukwekkende saxsolo tijdens het nummer.

Na een korte pauze komen ze nog terug voor twee countryrock getinte bisnummers : “San Antonio Rain” uit “Big Station” en tenslotte “Sister Lost Soul” uit “Real Animal”. Na goed een 1u15 zit het fantastische concert erop. Het is spijtig en onbegrijpelijk dat zo'n rasartiest niet meer publiek weet te trekken maar de aanwezigen zullen geen spijt hebben gehad van hun avond in De Posthoorn. Er is dinsdag 23 oktober 2018 nog een herkansing mogelijk in De Zwerver in Leffinge. Mis hem niet!

Lou van Bergen

Fotoalbum © Yvo Zels

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website Alejandro Escovedo  
website Antonio Gramenteri  

DE POSTHOORN, HAMONT-ACHEL