BEN POOLE @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 30/10/18

Op de Rootstime website Ben Poole voorstellen moet in feite niet meer. Deze Britse singer-songwriter / gitarist, begon zijn carrière als gitarist bij zangeres Dani Wilde. Al vanaf het begin van zijn muzikale carrière was Ben’s doel al een eigen band hebben. Die kwam er, als hij gaat samenwerken met bassist Barry Pethers en drummer Alan Taylor. De Ben Poole Band debuteerde in 2010 met de EP ‘Everything I Want’. Ben Poole tourde eind 2011 voor het eerst in Nederland. In 2012 bracht hij zijn éérste studio album ‘Let's Go Upstairs’ uit. Op het album stonden al een reeks eigen nummers. Ondertussen was Poole al te zien op enkele bekende festivals (als Kwadendamme 2013, Highlands Fest. 2013 en Swing Wespelaar 2015) en (natuurlijk) ook in Verviers, in de Spirit of 66.

In 2013 tekende Poole een contract bij Manhaton Records en trad hij op in de Royal Albert Hall. Dit optreden werd opgenomen en in 2014 uitgebracht als ‘Live At The Royal Albert Hall’. De line-up van de band veranderde, er volgde een nieuw album ‘Time Has Come’ [2016] (met Wayne Proctor als producer) en in september was er bij Manhaton Records de release van ‘Anytime You Need Me’.

Poole’s derde studio album ‘Anytime You Need Me’ is, vergeleken met zijn vorige releases, een wat harder en meer gitaar gedreven album. Poole schreef de nummers samen met Wayne Proctor en Steve Wright. De voorbereidingen gebeurden in een studio in de bergen van Noord Wales en duurden zo’n zes maanden. Poole deed de job muzikaal samen met drummer / producer / co-songwriter Wayne Proctor (King King), bassist Beau Barnard & toetsenist Ross Stanley.

Terug naar Verviers, naar de Spirit of 66, want daar stopt Ben Poole tijdens de “Anytime You Need Me Tour”. Rond 20u30 wordt afgetrapt met de funky titelsong van het eerste album uit 2012 ‘Let’s Go Upstairs’, waarin niet alleen Poole maar ook toetsenist Joe Mac al direct voluit gaan. Poole vervolgt de set daarna met de wat tragere shuffle “Win You Over”, waarin hij opnieuw gretig soleert en daarna zijn band voorstelt. De ritme sectie van de tour band (ik hoop dat ik hun namen correct schrijf) bestaat uit bassist Jim Hardey en drummer Chris Harvic. “Take It No More” is een nummer uit zijn nieuwe ‘Anytime You Need Me’ album. Het is een rustige, vette blues rocker waarin je duidelijk de invloed van King King’s drummer en producer Wayne Proctor herkent. Daarna is het tijd voor “some blues”. "Have You Ever Loved a Woman" is een blues nummer dat geschreven werd door Billy Myles en in 1961 voor het eerst opgenomen werd door Freddie King. Na een lange intro begint Poole alleen op gitaar aan het nummer en ver weg van de micro, waardoor zijn zang nog aangrijpender wordt. Met zijn band werkt hij het nummer samen verder af, waarbij Mac op piano meesterlijk voor de finale zorgt. Muziekliefhebbers kennen het nummer ook in andere versies, waaronder die van Eric Clapton uit 1965 (wanneer hij nog deel uit maakte van John Mayall & the Bluesbreakers of, van Clapton met Derek & the Dominos, voor hun album ‘Layla and Other Assorted Love Songs’ [1970]. Ook “Further On Down the Line” komt uit zijn nieuwe studio album. Deze funky rocksong valt op door het hoge Lenny Kravitz gehalte. Met de slow “Longing For a Woman” bereikt Poole’s optreden en éérste piekmoment. Ook nu weer wordt de show verdeeld tussen de gitaar en Mac’s Hammond XK-1c. Het publiek (opvallend veel “jonge(re)” blues/rockfans!) reageert na bijna vijftien minuten met een spontaan applaus. Poole gaat dan verder uit zijn nieuwe album en kiest eerst “Don’t Cry For Me” en daarna de titelsong “Anytime You Need Me”. Het eerste nummer valt op door de mooie meerstemmige samenzang en, in de opener van Poole’s nieuwe album verzekert hij er te zijn voor zij die van hem houden. Gary Moore (1952-2011) stak zijn bewondering voor Ben Poole niet onder stoelen en banken. Poole had de kans om met Moore het podium te delen. Aan hem (en zijn familie met wie hij bevriend geraakte) draagt hij het ontroerende “Time Might Never Come ” op en sluit hij na een geweldige finale en een apocalyptisch einde zijn set rond 22u af. Als “encore” koos hij nog een nummer uit het ‘Time Has Come’ album, “Stay At Mine”. In de twintig minuten die er nog extra volgden volgden er meerder solo’s (waaronder een drumsolo) en werd het publiek verwend met wat extra “Spielerei”, waarbij zelfs “Smoke on the Water” aan te pas kwam. Vat het samen als een grote finale “waardig”!

Ben Poole stond vanavond in de Spirit of 66 op het podium. Ben Poole verzamelde weer drie klasbakken om zich heen, want op de planken geldt géén frontman, zonder goede ondersteuning van zijn band. Poole’s optreden was erg gevarieerd, waarbij er uit zijn nieuwe album en eerdere albums geput werd én zijn helden niet vergeten werden. Poole’s gitaar, die altijd erg indrukwekkend aanwezig was, eiste de centrale plaats op. Poole vervolgt nu zijn Europese tour tot midden december verder in Zwitserland, Duitsland en rond op 15/12/18 af in Winchester, in het Engelse graafschap Hampshire. Dat Ben Poole nog terugkomt naar Verviers, daar kan je nu al zeker van zijn, want hier wordt hij, gezien de spontane reacties van het publiek, zeker opnieuw verwacht.                                             

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's Manon Houtackers

 

Line-up:
Ben Poole : zang, gitaar / Chris Harvic: drums / Jim Hardey: bas / Joe Mac: keys

Set list Spirit of 66, Verviers – 30/10/18 :
Let’s Go Upstairs*** / Win You Over / Take It No More* / The Questio Why** / Have You Ever Loved a Woman (Freddy King) / Further On Down the Line* / Longing For a Woman** / Don’( Cry For Me* / Anytime You Need Me* / Time Might Never Come** /  encores / Stay At Mine** /

 

 

 

meer video's : TAKE IT NO MORE - THE QUESTION WHY - HAVE YOU EVER LOVED A WOMAN
FURTHER ON DOWN THE LINE

Artiest info
website  

facebook

 

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 30/10/18