BLACKBERRY SMOKE @ AB, BRUSSEL - 29/10/18

Blackberry Smoke is de hardest working band in Southern Rock met 250 shows per jaar sinds hun ontstaan in 2000. De band heeft terecht een geduchte live reputatie, zaal na zaal wordt plat gespeeld en de fanbase groeit gestaag. Dat konden we vaststellen in een volgelopen AB op deze koude maandagavond voor hun enige Belgische halte van hun Europese tour van 26 tourdagen in 37 dagen tijd. Al wie in de jaren 70 liefhebber was van southern rock bands als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd ziet Blackberry Smoke als de natuurlijke opvolger van deze legendarische bands.


Blackberry Smoke vermengt southern rock met blues, hardrock, boogie, country, honky tonk, soul, funk en gospel met respect voor de traditie. Maar doet dit als geen andere band in het genre met sterke composities, meeslepende melodieën en pakkende teksten, tempo- en sfeerwisselingen in stevige, swingende, gitaar-georiënteerde rocksongs doorspekt met gedubbelde gitaarriffs en meerstemmige achtergrondzang geruggesteund door een hechte ritmesectie. Hoofdverantwoordelijke is bandleider, leadgitarist en zanger Charlie Starr gezegend met een dijk van een stem, heerlijk relaxed én gefocust zingend. Voeg daarbij de muzikale onderlegdheid en op elkaar ingespeeldheid van alle bandleden en je hebt een topband in het genre.
Paul Jackson is gitarist en tweede zanger. Brandon Still is de toetsenist, speelt piano, Hammond B3/Leslie en Wurlitzer. Brit Turner is de stoïcijns hakkende oerkracht achter de drums. Zijn broer is bassist en 3de zanger Richard Turner.

Het concert van vanavond maakt deel uit van de ‘Find A Light Tour’ ter promotie van het nieuwe album dat in april verscheen. Maar zoals het een echte southern rock band betaamt speelt BS iedere avond een andere set: een 12 tal vaste songs aangevuld met 8 tot 10 songs die iedere avond verschillen. Zo komen er vanavond slechts 3 songs uit het laatste album Find A Light en gaat toevalligerwijs de hoofdmoot van de setlist naar hun vorig album Like an Arrow uit 2016 en naar de klassieker The Whippoorwill uit 2012 ieder met 7 songs.

Blackberry Smoke opent met “Nobody Gives a Damn” een stomende rocker die gelijk de toon van de avond zet, heerlijk dampende southern rock. Bij “Waiting for the Thunder” gaan de handen in de lucht voor een ruige rocker vol gespierde powerchords, grote vocale hooks en een spannende orgel/ gitaar uitwisseling. Met de rustige Lynyrd Skynyrd geïnspireerde charme van “Good One Comin’ On” en vervolgens “Workin' for a Workin' Man” met vocale steun van gitarist Paul Jackson wordt wat gas teruggenomen. “Pretty Little Lie” laat nog even de gevoelige kant van deze bebaarde ruige rockers horen maar dan is het weerom goodtime rock ’n roll en boogie met “Rock and Roll Again” doorspekt met fijne gitaarlicks. Een vinnig “Let It Burn” honky tonkt er lekker rammelend achter aan. Afwisseling is er genoeg. “Believe You Me” heeft een Little Feat achtige laidback groove en een funky intermezzo is er ook halfweg het mid-tempo rockende “Medicate My Mind” terwijl de gitaar intro John Fogerty voor de geest haalt.

Was het gebodene tot nu toe al heel fraai, in wat komt zitten de echte uitschieters. Een uitgesponnen “Sleeping Dogs” met een ingebouwd meezingbaar “Come Together” van The Beatles naar een climax toe is heel knap opgebouwd qua spel en structuur geïnspireerd op The Allman Brothers Band met zelfs een gitaarsolo in de stijl van Duane Allman. “Shakin' Hands With the Holy Ghost” aangedreven door een geweldige gitaar intro in een meeplakkend ritme en aanstekelijk refrein met aan het eind Charlie Starr die stevig de wah-wah-pedaal induwt is dan een voltreffer die het publiek met de vele fans vooraan in vervoering brengt. Wat volgt is de prachtige ballade “Up the road” met een melodieuze gitaarsolo van Starr die de meeste solos voor zijn rekening neemt. Toch mag gitarist Paul Jackson schitteren in het hard rockende “Up in Smoke” met een ruige gitaar intro. Gedubbelde gitaarlicks en een meeslepend refrein laten een heerlijke southern rock sound horen in het mid-tempo Lynyrd Skynyrd achtige “Run Away From It All”. “Ain't Gonna Wait” over bijna 19 jaar samenzijn als band heeft een fijne akoestische feel met een 2de gitaartokkel en fraai pianospel van Brandon Still op wurlitzer en Hammond-B3 met voor het eerst bassist Richard Turner als 3de stem. Het wordt gelinkt aan het akoestisch country getinte “Ain’t Got The Blues” opgefleurd met een fraai honky-tonk piano riedeltje. Tof! Het prachtig verhalende “One Horse Town” beklijft met een pakkend refrein en een melodieuze gitaarlijn. Met de heavy riffs van het meebrulbare “Like an Arrow” komt plots een einde aan de reguliere set.

De toegift opent verrassend met een eerbetoon aan Duane Allman die dag op dag 47 jaar geleden op 24 jarige leeftijd verongelukte met zijn motorfiets. Broer Gregg Allman zette de Allman Brothers Band voort en speelt nog mee op de studioversie “Free On The Wing” van het album ‘Like An Arrow’ uit 2016 alvorens hij vorig jaar in mei op bijna 70 jarige leeftijd overlijdt. Het wordt een mooi soulvol nummer in de stijl van The Allmans met Charlie Starr in de rol van Duane Allman strooiend met fijne slide gitaar licks. De band sluit af met een uitgesponnen “Ain't Much Left of Me” geïntroduceerd door een flard “Amazing Grace” aangescherpt met Charlie’s trillende slide gitaar waarop Paul Jackson overneemt en de song losbarst.

Blackberry Smoke heeft eens te meer zijn reputatie bevestigd, heerlijke band om naar te luisteren, de twee uur zijn voorbij gevlogen. Alleen glunderende gezichten na afloop.

Marc Buggenhoudt

Foto's © Yvo Zels

Setlist

Tape: The Promised Land (Chuck Berry song) (Elvis Presley versie)
1. Nobody Gives a Damn (Find a Light, 2018)
2. Waiting for the Thunder (Like an Arrow, 2016)
3. Good One Comin' On (Little Piece of Dixie, 2009)
4. Workin' for a Workin' Man (Like an Arrow, 2016)
5. Pretty Little Lie (The Whippoorwill, 2012)
6. Rock and Roll Again (Holding All the Roses, 2015)
7. Let It Burn (Like an Arrow, 2016)
8. Believe You Me (Like an Arrow, 2016)
9. Medicate My Mind (Find a Light, 2018)
10. Sleeping Dogs / Come Together (The Beatles cover)/ Sleeping Dogs (The Whippoorwill, 2012)
11. Shakin' Hands With the Holy Ghost (The Whippoorwill, 2012)
12. Up The Road (The Whippoorwill, 2012)
13. Up in Smoke (Little Piece of Dixie, 2009)
14. Run Away From It All (Find a Light, 2018)
15. Ain't Gonna Wait (Like an Arrow, 2016)
16. Ain't Got the Blues (The Whippoorwill, 2012)
17. One Horse Town (The Whippoorwill, 2012)
18. Like an Arrow (Like an Arrow, 2016)
Encore:
19. Free on the Wing (Like an Arrow, 2016)
20. Ain't Much Left of Me (The Whippoorwill, 2012)

Marc Buggenhoudt

Foto's © Yvo Zels

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL