BLACKBERRY SMOKE @ DE BOSUIL, WEERT – 27/10/18

Met de komst van Blackberry Smoke heeft De Bosuil één van de meest succesvolle bands in het Southern-Rock genre weten te strikken. Dat succes is er niet zomaar gekomen, ze spelen méér dan 200 concerten per jaar pendelend tussen de VS en Europa, wat hun populariteit alleen maar heeft doen toenemen.

Hun live reputatie hebben ze daardoor al mee maar wat hun echt onderscheid van andere Southern-Rock bands zijn hun nummers. Een gitaarsolo van vijf minuten kan leuk zijn maar een goeie pakkende melodie met een fijne tekst dat onthoudt men en laten ze daar nu éénmaal sterk in zijn. Hun muziekstijl is een allegaartje van r&r, americana, country, blues en een vleugje soul, van de Allman Brothers over Tom Petty naar Hank Williams, een brede waaier dus.

Zanger-gitarist Charlie Starr is de bepalende figuur in de band, verantwoordelijk voor het merendeel van de songs én van het beklijvend gitaarspel. Chris Robinson (The Black Crowes) een goeie vriend van de band is verantwoordelijk voor de naam, een naam zonder eigenlijke betekenis maar wel goedklinkend voor een Southernrock band.

De setlist van vandaag laat de band horen in alle genres, een mooie mix van hun zes reguliere albums waarvan “Find A Light” dit jaar uitgebracht werd. Een goede portie rock and roll gevoed door de twin gitaren van de immer lachende Paul Jackson en Charlie Starr opgesmukt met de frivole keyboards van Brandon Still en een solide ritme basis van de broers, en tevens oprichters van de band, Richard (bas) en Brit (drums).

“Fire In The Hole” is een toepasselijke openingstitel voor deze vurige rock and roll show, “Nobody Gives A Damn” uit het nieuwe album is een damned goed nummer en zo volgen er nog een heleboel. Natuurlijk zijn er talrijke muzikale invloeden te merken, de r&r boogie van “Rock And Roll Again” heeft een hoog Status Quo gehalte terwijl de intro van “Let It Burn” sterk doet denken aan CCR en “Best Seat In The House” zou zo uit het oeuvre van Tom Petty kunnen komen.

Met “Medicate My Mind” en het lang uitgesponnen “Sleeping Dog” dat eindigt in “Come Together” van de Beatles, bevinden we ons helemaal in het Southernrock genre à la The Allman Brothers Band, een beetje psychedelisch met mooi slide werk van Starr en een keyboardsolo van Brandon Still, vintage Southern-rock, een rustpunt in deze adrenalinerijke rock en roll show.

“Sanctified Woman” en “Up In Smoke” steken het vuur weer aan de lont, en dit vuur zal pas doven bij het laatst gespeeld nummer “Like An Arrow”. Daartussen wordt er nog danig meegezongen met “Ain’t Got The Blues” en “Runaway From It All”. Tom Petty, die duidelijk een invloed heeft gehad op deze band, krijgt nog een eerbetoon met de cover van zijn nummer “Honey Bee”. Ook het publiek mag nog een nummer toevoegen aan de set, het klassiek countrynummer “Son Of A Bourbon” doet de Bosuil veranderen in een Texaanse country kroeg. Schijnbaar moeiteloos lost de band de hoge verwachtingen van het publiek in.

“Flesh And Blood”, titelnummer uit hun nieuw album is het eerste toegiftnummer, een krachtige bluesrocker. “Ain’t Much Left Of Me” is een nummer uit hun succesalbum “The Whippoorwill”, sterke melodie en met een eigentijdse tekst over het gevoel alleen in de wereld te staan is het een typisch Blackberry Smoke nummer. Uiteindelijk wordt “Man Of Constant Sorrow” het laatste nummer van de set. Het was een aanvraag van een fan waarop Starr zei dat hij het nummer morgen in Amsterdam zeker zou spelen, maar de teleurstelling was zo groot, zodat Starr besloot het nummer toch nog te spelen alhoewel dit al lang geleden was. Toch een mooie versie van dit folknummer dat door The Smoke omgetoverd wordt naar een boogie rock en roll nummer.

Publiek en band omtoveren tot een tevreden massa, dat kan Blackberry Smoke met hun authentieke rock and roll als geen ander!

Luc Nuyts

foto © Sonja Schepers

meer foto © Sonja Schepers

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook