GEORGE EZRA @ LOTTO ARENA, ANTWERPEN - 31/10/18

Amper 25 jaar en de Brit George Ezra Barnett kan al terugblikken op een meer dan succesvolle carrière. Zijn hit “Budapest” verkocht meer dan 4 miljoen exemplaren wereldwijd. Oorspronkelijk is het nummer afkomstig van zijn EP “Did You Hear The Rain” (2013) en was voor promotie zelfs tijdelijk beschikbaar als gratis download. In Italië krijgt het ruime airplay op de radio waarna de rest van Europa volgt. Natuurlijk kwam het nummer ook op zijn debuutalbum “Wanted On Voyage” (2014) waardoor het album een al even groot succes kende.


Om het succes van zijn debuutalbum te consolideren kwam hij dit jaar met het gloednieuwe “Staying At Tamara’s” op de proppen. Veel werd verwacht van de vooruitgeschoven single “Don’t Matter Now”, een instant hit werd gedacht doch de single sloeg vreemd genoeg niet aan en bracht Ezra aan het twijfelen, zou hij het zoveelste ‘one hit wonder’ worden? Nee hoor, opvolger “Paradise” en zeker met “Shotgun” behaalt hij weer de top van de hitparades.

Als zanger valt het krachtige bariton stemgeluid van George Ezra op, een erg warme en volwassen stem. Muzikaal zijn de nummers van Ezra, meestal samen geschreven met Joel Pott, risicoloze folkpop nummers die een ruim publiek bereiken.

Het succes in België vertaalt zich duidelijk in zijn optredens alhier. In het voorjaar werd de Ancienne Belgique in Brussel volgespeeld, hij kreeg een plaats op de affiche van Rock Werchter en nu bleek dat De Roma zo snel uitverkocht was dat het optreden al snel verplaatst werd naar de veel grotere Lotto Arena die ook al snel uitverkocht werd. Vermeldenswaard is zeker het voorprogramma van vandaag “Ten Tonnes”, leuke singer-songwriters rockmuziek gespeeld door jawel de jongere broer van George Ezra, Ethan Barnett. Veelbelovend!
Met een Weens walsje als intro en een spurtje naar zijn microfoon start de show met “Don’t Matter Now” prompt gevolgd door “Get Away”, beiden uit zijn nieuwste langspeler. De sfeer in de zaal is al dadelijk uitbundig, dit verwachtte het publiek, dit krijgt het, aanstekelijke folkpop gezongen door ‘the boy next door’. Ezra wordt bijgestaan door twee blazers, bas, gitaar, drums en een keyboardspeler die vlekkeloos de juiste klanken uit hun instrumenten halen.

De stad Barcelona heeft duidelijk indruk gemaakt op Ezra, op zijn eerste album schreef hij er al een nummer over en voor zijn tweede album ging hij er naar de Airbnb bij Tamara om er inspiratie op te doen voor zijn nieuwe nummers. Een park in de heuvels rond Barcelona inspireerde hem tot het schrijven van “Pretty Shining People” een prettig meezingnummer.

Nieuw en oud materiaal worden afgewisseld maar het is duidelijk dat de meeste mensen op de bekendere liedjes zitten te wachten, nummers als “Listen To The Man” en “Paradise” gaan erin als zoete koek. De zonnige pop doet me meermaals aan het werk van Jack Johnson denken, zonnige muziek zeer soulvol en zorgeloos gezongen denk maar aan “Hold My Girl” en “Supercoat”.

Hoogtepunt van de avond is zeker het nummer “Blame It On Me”, een erg sterk live nummer dat het publiek aanzet tot feesten en dat deden de fans! Iedereen kent allicht ondertussen wel het verhaal achter het nummer “Budapest”, de stad waar George Ezra nog niet was geweest, wel een nummer schreef met als titel “Budapest” maar dat helemaal niet over de stad ging. Grijsgedraaid op de radio maar live nog steeds aanstekelijk.

Save the best for last, na het eerste bisnummer “Cassy O” is het tijd voor de huidige kaskraker “Shotgun”, de zaal veert recht op dit ambiance nummer en de sympathieke Brit ziet dat zijn missie weer geslaagd is.
Wat gaat de volgende stap zijn in de muziek carrière van George Ezra? Borduurt hij verder op zijn mainstream succes of durft hij het aan om andere muzikale elementen in zijn muziek te brengen?
Wait and see…

Luc Nuyts

Foto © Sonja Schepers

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LOTTO ARENA, ANTWERPEN