GRETA VAN FLEET @ AB, BRUSSEL - 27/10/18

Hun eerste optreden in België in een uitverkochte AB club, liet toen al vermoeden dat we met een uitzonderlijk talent te maken hadden. Nu, exact 7 maanden later bevestigden ze probleemloos in een alweer uitverkochte Ancienne Belgique, in de grote zaal. Het zal niet anders zijn bij hun volgende passage in België in de Lotto Arena op 28 februari volgend jaar.


Het gaat bijzonder hard voor het viertal, en dan hebben we het hier natuurlijk over Greta Van Fleet, één van de meest gehypete rockbands van het moment, en terecht. Het piepjonge Amerikaanse viertal Greta Van Fleet bestaat uit de broers Josh Kiszka (zang), Jake Kiszka (guitars), Sam Kiszka (bass & keys) en hun jeugdvriend Danny Wagner (drums). Ze ademen retrorock pur sang uit al hun poriën en rocken ze als jonge veulens. Terwijl is hun muziek een schitterende hommage is aan de Bluesrock uit de jaren 70 klinken ze toch modern en origineel. En ja, ze worden wel eens vergeleken met Led Zeppelin, er waren trouwens meerdere fans van die legendarische band aanwezig, getuige hun T-shirts en oudere gezichten, maar Greta Van Fleet is méér, véél meer dan dat. Het optreden kaderde in een promotie van hun nieuwste album: “Anthem Of The Peaceful Army”.

Het concert was dan ook een gezonde mengeling van nummers uit de voorgaande EP “From The Fires” en hun nieuwste, eigenlijk eerste volwaardige, album. En probleemloos hadden ze de toeschouwers al van bij aanvang bij het nekvel, een greep die ze pas losten na hun terechte bisnummers.

En of het nu gaat over het stevig rockende “Highway Tune” waar je nog wat Zep invloeden zou kunnen ontwaren, dan wel de ronduit magistrale nummers als “Edge Of Darkness” en “Black Smoke Rising” , de hype rond deze jonge band is terecht, je wordt als het ware meegezogen in hun enthousiasme en je kan niet anders dan bewondering hebben voor hun fenomenaal muzikaal talent op hun leeftijd.

Sommige songs worden meer dan 10 minuten uitgesponnen maar vervelen op geen enkel moment. De fantastische solo’s van Jake, wat een gitarist ! Maar evenzeer de gevarieerde, inventieve tempowisselingen zorgen dat je bij de les blijft.

Wat zit er toch in die genen van die familie Kiszka vraag je je spontaan af wanneer de, ook al uitstekende, bassist Sam zich achter de toetsen gaat plaatsen en broer Jake naar de akoestische gitaar grijpt voor het briljante nummer “Flower Power”. Trouwens waar Josh al die kracht uit zijn strot blijft halen is ons ook een raadsel. En wat dan gedacht van drummer Danny Wagner ? heel het concert op hoog niveau als een beest tekeer gaan , beukend, mokerend het tempo aangevend en bijzonder fraai solerend bij de encores waaronder het luid meegezongen “Safari Song” !

Onder de nummers noteerden we ook een loeiharde versie van Howlin Wolf’s “Evil” maar evenzeer wist het ingetogen, eerder romantische “You’re The One” ons te bekoren. Trouwens, die nieuwe nummers , toch onbekend voor het gros van de aanwezigen zijn allen, zonder uitzondering, bijzonder fraai te noemen. Het schitterende “Watching Over” is zo sterk opgebouwd dat je enkel met diepe bewondering èn verbazing kan mijmeren dat deze song geschreven is door prille twintigers ! Merkwaardig is ook hoe zij als live band geëvolueerd zijn in die paar maanden toen we hen voor het eerst zagen en het , toch wel, redelijk memorabel concert van gisteren. De langere nummers zoals “Brave New World” laten hun allen toe hun muzikale èn vocale kunnen te demonstreren.

De gemeende en spontane ovatie van de massa sprak boekdelen na afloop. In het naar buiten gaan kregen we verdorie medelijden met de journalist van een bekend Belgisch Radio-en TV blad die “Anthem Of The Peaceful Army” bedacht met anderhalve ster. De brave man staat gelukkig alleen met die mening , liefhebbers van eerlijke Rock ‘n’Roll weten wel beter.

Luc Meert

Foto's ABclub © Yvo Zels

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL