LORD HURON @ AB, BRUSSEL - 23/10/18

Lake Huron in Michigan, VS, is verantwoordelijk voor de naam van de band van singer-songwriter Ben Schneider. Schneider groeide op in deze natuurlijke omgeving en de visualisaties van natuurelementen vormen nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor het schrijven van zijn nummers.

Lord Huron startte als een soloproject van Ben Schneider, onder deze naam bracht hij in 2010 zijn EP “Mighty” uit, geheel alleen opgenomen, doch voor de liveoptredens had hij een band nodig alzo werd Lord Huron een vierkoppige formatie met Mark Barry op drums, Miguel Briseno op bas en Tom Renaud op gitaar opgericht.

In 2012 brachten ze hun eerste volwaardig album uit “Lonesome Dreams”, een album waarbij het reizen door de natuur centraal staat, een folkrock album met vooral een akoestisch instrumentarium en een nostalgische inslag. Met enkele zeer leuke songs weet de band een publiek te bereiken in de vijver waar ook bands als “Fleet Foxes”, “The Lumineers” en “Bon Iver” in hengelen.

Opvolger “Strange Trails” uit 2015 betekent de doorbraak voor de band die nu vanuit LA opereert. Met enkele western thema’s, denk aan prairies en woestijnlandschappen, en nog steeds avontuurlijke verhalen over overleving weet de band met een breder muzikaal palet een rijkere indruk na te laten. Het nummer “The Night We Met” komt voor in de populaire Netflix serie “13 Reasons Why” en dat zorgt ervoor dat het een hitje wordt in diverse landen waaronder België.

Op hun dit jaar verschenen “Vide Noir” (zwarte leegte), uitgebracht door een ‘major record label’ is hun geluid voller gemixt (Dave Fridmann). Met teksten die handelen over liefdesverdriet en depressies is het een zwaarmoedig album geworden dat met een uitstekende productie een stap vooruit betekent voor de band.

De vierkoppige formatie wordt live ondersteund door een extra gitarist, Brandon Walkers en met Misty Boyce op keyboards, beiden doen ook de nodige backing vocals. Met zijn zessen startten ze hun concert met het stevige “Ancient Names Part 1” uit het nieuwe album en het vervolg van de set blijft rock getint, “Meet Me In The Woods” en ook “The World Ender” met dat western achtige introotje klinkt krachtiger dan op het album. De muziek van Lord Huron is een dynamische mix van folk, rock, pop en americana gebundeld in fijne melodietjes. Misschien lijken de nummers soms wel wat op elkaar maar dan zijn er nog die subtiele arrangementen die elk nummer hun eigenheid geven. Zo is er het drumwerk van Mark Barry dat het nummer “Ends Of The Earth” een mooie meerwaarde biedt door de toevoeging van percussie. Gitarist Tom Renaud bepaalt sowieso de klankkleur van de band, met zijn zachte constante reverb op gitaar geeft het de muziek van Lord Huron iets dromerigs, het laat je wegdromen bij de natuurlandschappen en verhaaltjes die Ben Schneider creëert. Het publiek ging helemaal mee in de wereld van Schneider, het deint al dan niet rustig mee op de muziek en er werden handjes geklapt waar nodig. De show werd ook niet onnodig onderbroken door vertelsels van de frontman, alleen dat zijn auto twee dagen geleden gestolen werd in LA moest hij even kwijt, nee zoveel mogelijk nummers spelen op deze korte tijd.

Bij “Wait By The River” laat Schneider zijn gitaar even links liggen en zingt hij als een echte crooner dit rustig soulvol nummer. Schneider is geen echt groot zanger maar zijn zachte stem pas perfect bij zijn muziek. Bassist Miguel Briseno doet nog iets moois op een Thermini bij het nummer “Way Out There”, de Thermini is een Moog synthesizer handvrij te gebruiken, leuk om eens te zien. Met nummers zoals het zacht wegdeinende “When The Night Is Over” en het in de country badende “La Belle Fleur Sauvage” wordt er een rustpunt gecreëerd alvorens we een strak einde krijgen met het rockende “Fool For Love” en het snoeiharde “Ancient Names Part 2”. Daarmee werd er een mooie afwisselende set gebracht, iets steviger dan op de albums. En met het onvermijdelijke “The Night We Met” en “Time To Run” als bisnummers kregen we van de band met bijna twintig nummers een mooi overzicht uit hun huidige discografie.

Wij kijken al uit naar de volgende stap die Ben Schneider gaat zetten met zijn band, en naar zijn volgend optreden in België.

Luc Nuyts

Fotoalbum en foto's © Sonja Schepers 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL