ROBERT JON & THE WRECK @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/10/18

Na hun succesvolle doortochten op Goezot(2016), Gevarenwinkelfestival (2017) en dit jaar nog op Moulin Blues (NL) deden de heren van The Wreck aangevoerd door hun charismatische frontman Robert Jon Burrison dit najaar een Europese clubtoer. De Waalse rocktempel Spirit of 66 diende als decor voor één van hun Belgische passages. Wij stonden op de eerste rij. Want het dient gezegd te worden deze band heeft het. Hun muziek omschrijf je het best als een mix tussen the Allman Bros., the Black Crowes en de soul van pakweg Nathaniel Rateliff en zijn Nightsweats. Een combinatie die we zelden hoorden maar steeds weet te raken daar waar het hoort. Onbegrijpelijk dan ook dat er niet zo heel veel volk opdaagde om dit concert mee te pikken. Want de afwezigen hadden zoals steeds echt wel ongelijk.

Ze openden stevig met ‘The Devil Is Your Only Friend’ direct gevolgd door ‘Blame It On The Whiskey’ wat meteen op herkenningsapplaus kon rekenen. Hiermee was de toon gezet. Met hun titelloos album onder de arm veroveren deze jongens - en ik zeg uitdrukkelijk jongens, want hun leeftijden schommelen tussen de 24 en 33 jaren – zienderogen de harten van menig muziekliefhebbers. Verbluffend is het gitaarsamenspel tussen Robert Jon en Henry James. Wat de Allman Brothers destijds deden met 4 gitaren brengen deze heren met de helft aan gitaararsenaal. Drummer Andrew Espantman is een lust voor oor en vooral oog. De gekke bekken die hij trekt terwijl hij er lustig op los mept, zijn een attractie op zich. Samen met Warren Murrel op de bas vormt hij de solide basis, de ruggengraat van The Wreck. Steve Maggiora de keyboardspeler zorgt met zijn gesmaakte interventies voor die extra toets die het geheel af maakt. Een lekker uitgesponnen versie van ‘Witchcraft’ waarin Henry James zich kan tonen, wat een gitaarkiller, gaat naadloos over in nieuwer werk.

Op hun nieuwste titelloze album zoeken de jongens meermaals de aansluiting met de goeie ouwe soul die we kennen van Motown en Stax. Zonder evenwel hun eigenheid te verliezen. Het nummer ‘Old Friend’ is hiervan het beste voorbeeld. Gedrenkt in de soul maar toch overgoten met die heerlijke Southernrock gitaarklank. Dit nummer is een geheide hit in wording. En de trein dendert verder. ‘On The Run’, de massaal door het publiek meegezongen ‘Rollin’’ uit hun ‘Good Life Pie’ album en ‘Cold Night’ uit hun ‘Glory Bound’ cd passeren de revue. Het speelplezier druipt er vanaf en moeiteloos wordt nieuw werk afgewisseld met ouder en dit zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Klasse. Maturiteit in overvloed ook. Je hoort dat deze Wreck een geoliede machine is die éénmaal op gang, nog moeilijk af te stoppen is. En stoppen mogen de heren niet.

Tot tweemaal toe worden ze teruggeroepen door het inmiddels uitzinnige publiek. Een eerste maal krijgen we een gesmaakte ‘Let It Go’ met die aanstekelijke riff waarbij stilstaan geen optie is, en ook het allerlaatste nummer is raak. Een werkelijk fenomenale instrumentale finale met ‘Tightrope’ waarin beide gitaristen nog eens het onderste uit de kan halen. Na afloop komen de muzikanten nog een babbeltje slaan en een pintje drinken met het aanwezige publiek. De cd’s en T-shirts gaan goed van de hand. Meer moet dit niet zijn. Een mooie muzikale avond met dank aan de Spirit of 66 die dit mogelijk maakte. En we zijn ervan overtuigd dat we deze Robert John & the Wreck zeker nog gaan terugzien op onze vaderlandse podiums volgend festivalseizoen.

Huibbe

Foto © Manon Houtackers

meer foto's Manon Houtackers

 

meer video's : Rollin’ - On the Run - Old Friend - Tightrope

Artiest info
website  

facebook

 

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/10/18