SHAKEY GRAVES @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 31/10/18

Als je op Halloweenavond naar een concert gaat van “Shakey Graves” zou het kunnen dat je verrast wordt door een verkleedpartij. Maar gelukkig was dit niet het geval. Shakey Graves is een Texaanse muzikant die al 2 platen en een EP op zijn conto heeft. Deze tournee is er vooral om de nieuwe worp “Can’t Wake Up” voor te stellen.


Ik leerde hem vooral kennen door BJ Scott die het niet nalaat hem regelmatig te draaien in haar zondagmiddag programma “BJ’s Sunday Brunch” op Classic 21. De zaal was redelijk volgelopen op deze toch wel speciale avond. Shakey begon zijn set solo. Daarbij speelt hij gitaar en met zijn voeten bedient hij de drum en cymbalen als een echte One Man Band. Met de eerste 2 nummers zo te brengen had hij direct het publiek beet. Het was verbazend stil in de zaal en iedereen ging mee op de ritmeveranderingen die eigen zijn aan zijn songs. Iedereen keek ook vol bewondering naar de coordinatiee die hij heeft om dit te realiseren. Deze lang uitgesponnen nummers die vermoed ik “Nobody’s Fool” en “Roll The Bones” en dit bleken veel meer dan simpele opwarmers te zijn. Zijn driekoppige begeleidingsband kwam hem dan vervoegen op het podium.

Met zijn band gingen we regelrecht naar de stevige gitaarrock. Af en toe een geluidseffect van de keys maar voor de rest grotendeels gitaren en vooral een roffelde drummer die niet toevallig de bijnaam “Rythm” had. Shakey brengt zijn nummers niet alleen met verschillende tempowissels, hij geeft ook in zijn zang verschillende inkleuringen aan de nummers. Niet alle nummers waren even sterk maar er waren toch enkele uitschieters. Ik herkende “Pansy Waltz” aan het tempo en aan de mooie zinsnede “You Should Have Been A Better Friend Of Mine”. Persoonlijk vond ik hem sterker in de iets tragere nummers dan in de door woede gedreven snelle rockers. Zo’n ingehouden song, op gang getrapt door een mooie slide achtige gitaartonen was bvb “Dining Alone”. De set met de band eindigde met het door het publiek meegezongen “Dearly Departed”.

Het afgaan van de band was echter een schijnbeweging wat weer ging Shakey aan zijn voetdrum staan. Daar speelde hij nog 3 nummers die alle drie iedereen met een “wauw” gevoel achterlieten. Hij ging dan wel af maar de bissen waren onvermijdelijk. Het Neil Young achtige “Something In The Way” dat een repetitief credo meekreeg bleek na opzoekwerk eigenlijk een cover van een Nirvana song te zijn.

Alles bijeen was het zeker een goed concert. Ik vond wel dat hij op zijn sterkst was als hij alleen op het podium stond. Hij mist volgens mij nog enkele sterke songs om de set te kunnen vullen met allemaal sterke songs. Maar als performer is hij veel beter dan wat ik er tot nu toe van hoorde op Spotify. Dat is dan ook wat een sterke performer doet.

Lisael

Fotoalbum © Yvo Zels ABclub

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL