THE VACCINES @ AB, BRUSSEL - 20/10/18

Met een mix van powerpop, rock and roll en een snuifje punk weten The Vaccines hun fanbase stelselmatig uit te bouwen. De vierkoppige formatie bestaande uit Justin Young (vocals), Pete Robertson (drums), Freddie Cowan (drums) en Arni Arnason (bas) brachten hun debuutalbum “What Did You Expect From The Vaccines” in 2011 uit. Dit album werd in Groot-Brittannië bekroond als beste debuutalbum van het jaar.Een jaar later komt opvolger “Come Of Age” (2012) uit, grotendeels opgenomen in Brussel met producer Ethan Jones aan de knoppen, met dit album consolideren ze hun succes. Tijdens de tour volgend op het uitbrengen van hun derde langspeler “English Graffiti” (2015) verlaat drummer Pete Robertson de band, hij wordt vervangen door tour lid Yoann Intonti.

Dit jaar werd hun vierde album gelanceerd “Combat Sports”(2018). De band moest zich even reorganiseren na het vertrek van hun drummer, tourleden Intonti (drums) en Tim Lanham (keyboards) worden permanente leden en werkten mee aan het nieuwe album. “Combat Sports” is een album vol puntige songs met onweerstaanbare hooks, geproducet door Ross Orton. We mogen gerust spreken van het beste album van The Vaccines tot op heden, een album dat hun liveoptredens zeker naar een hoger niveau zal tillen. Ook in België wint de band alsmaar aan populariteit. Zo speelden ze al viermaal op Rock Werchter en is de AB, Brussel een vaste stek geworden in hun Europees tourschema.

‘You can dance, you can jive, having the time of your life’ “Dancing Queen” van Abba verzorgt de intro van de band en met het chaotische “Nightclub” van het nieuwe album vertrekt de sneltrein. Met korte maar oh zo catchy nummers zoals het furieuze “Wrecking Bar (Ra,ra,ra)”, “Teenage Icon” en het vlot meegezongen “Wetsuit” weet de band de uitverkochte AB onmiddellijk naar hun hand te zetten. Justin Young weet te vertellen dat na een uitgebreide tour door de US ze blij zijn eindelijk in een land op te treden waar de mensen hun taal begrijpen, sneertje aan het adres van meneer Trump.

De muziek van The Vaccines is een prima soundtrack om eens zorgeloos uit de bol te gaan, hun werk is in België vrij bekend zodat nummers als “Post Break-Up Sex”, “Norgaard” en zelfs het nieuwe “Out Of The Street” onmiddellijk herkend en meegezongen worden. De slungelige Young ziet het graag gebeuren en geniet van deze succesvolle avond.

Het merendeel van de nummers komt van hun debuutalbum en hun nieuweling “Combat Sports”, hun meest relevante albums tot nu toe, voeg daarbij hun succesnummers van de twee overige albums en we krijgen een heel leuke setlist.

“All Of My Friends” is een geheel nieuw nummer dat met het prominent geluid van de ‘twelve string‘gitaar een andere klankkleur krijgt dan we van de band gewend zijn, een mooie afwisseling. De kelen worden nog wat schorder gezongen met het Ramones-achtige “If You Wanna” waarna het zeer dansbare “I Can’t Quit” de zaal nog eens in volle beweging zet. Het rustige “Family Friend” beëindigt uiteindelijk de set.

Justin Young heeft zijn hemd verruilt voor een Vaccines-T-shirt, toepasselijk voor hun eerste bisnummer “Put It On A T-Shirt”. “Let’s Jump Off The Top” is nog een onuitgegeven nummer, vintage Vaccines. Het mooi opgebouwde “All in White” geeft de fans nog éénmaal de mogelijkheid om uit de bol te gaan, en of ze dat deden!
Simpele aanstekelijke popsongs soms moet het niet meer dan dat zijn om een fijne avond te beleven!

Luc Nuyts

Fotoalbum en foto's © Sonja Schepers

Setlist:

Nightclub/ Wrecking Bar/ Teenage Icon/ Dream Lover/ Wetsuit/ Out On The Street/ Your Love Is My Favourite Band/ Post Break-Up Sex/ Norgaard/ All My Friends/ Take It Easy/ Handsome/ No Hope/ I Always Knew/ If You Wanna/ I Can’t Quit/ Family Friend

Encores

Put It On A T-Shirt/ Let’s Jump Off The Top/ All In White

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL