AND THEY SPOKE IN ANTHEMS + THE ANTLER KING @ N9, EEKLO - 19/10/19

And They Spoke in Anthems

Genieten van twee schitterende en bevriende bands uit de alternatieve Belgische indie scene op het Eeklose N9 podium. Ja er bestaan minder leuke manieren om je zaterdagavond door te brengen. Dan ook niets dan tevreden gezichten na afloop van dit dubbelconcert. And They Spoke in Anthems , het geesteskind van de Antwerpse Arne Leurentop mocht de spits af bijten. Met zijn debuutalbum ‘June’ uit 2014 kreeg de man terecht lof toegezwaaid uit alle windrichtingen en de songs uit het album kregen heel wat airplay. Maar het was wachten tot begin dit jaar vooraleer we nieuw werk van deze songwriter mochten verwelkomen. ‘Money Time’ zo heet het nieuwe album en op uitzondering van het oudje ‘Oh My God’ bestond de playlist geheel uit songs van zijn jongste plaat. Live laat Arne zich de jongste tijd begeleiden door Jan Dhaene (Ansatz Der Maschine) op drums & keys, en Maarten Flamand op gitaar, de helft van de hoofd act van de avond The Antler King. En dit trio , geholpen door de zeer sfeervolle & melancholische songs van Arne, slaagden er in je van af opener ‘Leaving You Cold’ naar de keel te grijpen. De single ‘Soul Of Man ‘ volgde. De mooie songs volgden elkaar in sneltempo op. Elke song werd muzikaal door de drie heren mooi ingekleurd. De baspartijen kregen vorm via de voetpedalen van Maarten en de 3-stemmige vocalen waren prachtig. Ergens in ‘Message From the Future’ zingt Arne ‘I’m a message about beauty’ , en inderdaad he was. Beter kon het niet verwoord worden. Terwijl mijn eega duidelijke Beatles invloeden zag, dacht ikzelf meermaals aan Tim Finn van Crowded House, maar ja ook die haalden zelf dikwijls hun mosterd bij de Fab Four. Voor ‘Money Time’ kwam Esther Lybeert de heren vocaal een handje bijsteken, en zo stond plots ook de volledige hoofd act van de avond op het podium. Een meer dan stevige versie van ‘Hollow Parade‘ werd het einde van een geslaagde maar veel te korte set. Het smaakte inderdaad naar meer. Maar er kwam gelukkig nog een serieuze hoofdbrok die onze muzikale honger zou stillen.

The Antler King is een duo. En dit duo Esther Lybeert & Maarten Flamand , die naast het podium ook lief en leed en het echtelijk bed deelt , werd een koppel op de avond na een optreden van Esther in diezelfde Eeklose muziekclub N9. Exacte datum 2 november 2006 wist Esther ons met een . Het is Esther zelf die fier deze anekdote op ons los liet. En sindsdien verblijdden dit tweetal ons met heerlijke melodieen. Soms lieflijk , feeriek maar soms ook bluesy en noisy . Eind 2018 verscheen hun fel bejubelde derde album ‘Ten for A Bird’. Het was vooral uit dit album dat de setlist was samengesteld. Voor wie zou twijfelen dat het duo de rijke sound van het album live niet zou kunnen bereiken, die is er aan voor de moeite. De engelenstem van Esther blijft zowiezo overeind en haar drumwerk combineert ze moeiteloos met allerlei elektronische toestelletjes. Maarten haalt de wonderlijkste klanken uit zijn gitaar mede dank zij een bataljon voetpedalen, en speelt de baspartijen met zijn voeten. Het concert zelf opende rustig met ‘Figures’ en dit vloeide naadloos over in het sfeervolle ‘Beatles’. ‘Foreign Land’ startte bluesy ,maar was duidelijk een song met weerhaken. Ook tekstueel heeft de band iets te zeggen. Het mooie ‘Siberian Times’ handelt over smeltende ijsbergen. En het dreigende ‘Orange Monkey’ werd geschreven nav. de laatste presidentsverkiezingen in Amerika. Wie o wie zou Esther daar mee bedoelen? Het mooie ‘Shoe Shining Goodbye’ werd dan weer geschreven nav. het overlijden van David Bowie. De set was zeer gevarieerd en mede dank zij de passende visuals was er op het podium altijd wel iets te beleven . De als bis gespeelde Beth Gibbons cover ‘Mysteries’ bewees nog maar eens de sterke vocale kwaliteiten van Esther. Sterk duo… straffe songs … dito concert.

Jan Van Streydonck

Setlist And They Spoke In Anthems : Leaving You Cold - Soul of Man - Message From The Future – The Inventor Of Summer - Dialogue For Pieces - Oh My God - Money Time - Hollow Parade.

Setlist The Antler King : Figures/Beatles - Foreign Land - Pixie-Led - Siberian Times - Orange Monkey – Patterns - Taste Of Regret - Birds In Disguise- Shoe Shining Goodbye- Moon Shaped Sounds- Il Est Où Le Manchot? Bis – Mysteries (cover Beth Gibbons)

Foto's © Jurgen Dhont


 

 

 


 

Artiest info
website And They Spoke in Anthems  
website The Antler King  

N9, EEKLO

 

The Antler King