HEATHER NOVA @ HANDELSBEURS, GENT - 26/10/19

Onze Belgische Scabs zongen het ooit zo mooi tijdens hun song ‘Barkeep’. ‘It’s like every oyster has it’s pearl. Het moet zijn dat Heather Nova ook tot dat besluit is gekomen , want vijfentwintig jaar na haar succesalbum Oyster komt deze nog immer mooie 51- jarige sirene met haar nieuwste en zeer persoonlijk album ‘ Pearl’ op de proppen. Dezelfde producer als toen , Youth, zat achter de knoppen en haar toenmalige bassist Felix Tod, waarmee ze in het huwelijk trad, passeert ook nu de revue, zij het helaas als rechtstreekse inspiratiebron bij het songschrijven over hun scheiding. Shit happens.



Vooraleer Heather Allison Frith , want dat is Heather’s echte naam, ons hiermee mocht verblijden was het eerst nog de beurt aan Soham De , een 21-jarige Britse songwriter met Indiase roots. Met enkel de ep ‘The Next Nowhere’ op zijn palmares stond hij dit jaar toch al lekker op de podia van Glastonbury en Pinkpop ! De man schrijft zijn songs op gitaar en piano, maar in Gent beperkte hij zich enkel tot de gitaar. Een zestal songs , waaronder vreemd genoeg geen enkele song van zijn ep, mocht hij ons voorschotelen. Songs waarin hij vooral zijn intens stemgeluid en zijn toch wel unieke gitaarstijl liet bewonderen. Ietsje meer afwisseling had gemogen, maar het talrijke publiek vond het best aardig en deze vriendelijke kerel bedankte dit publiek dan ook om zo braaf en stil zijn songs te aanhoren.

Who knows, maybe he’ll be the next big thing maar het was toch vooral wachten op Heather die met haar drie koppige band eventjes na negen het podium betrad en met ‘See Yourself’, een van de vele nieuwe songs op de setlist, meteen de puntjes op de i zette. Haar microstandaard was zoals steeds omweven met verse lelies. Het prachtige ‘London Rain’ uit Siren (1998) was al een eerste hoogtepunt en zat vooraan in de set. Milieuactiviste Greta Thunberg kreeg van Heather nog wat steunbetuigingen vooraleer ‘Save A Little Peace Of Tomorrow’ op ons los te laten.’ ‘The Wounds We Bled ‘ ging over haar scheiding, en pakkend was ook ‘Some Things Just Come Undone’ , een song waarin ze haar zoontje op de hoogte brengt van die scheiding. Rillingen over onze lijven, zowel tekstueel als muzikaal. Hilariteit alom als een oververhitte fan zijn liefde voor de zangeres uitte , en Heather antwoord met ‘I love You too’ waarop de man direct ‘I Love You More’. Gelukkig ging ze niet verder mee met dit opbod.

Er werd stevig en op sommige ogenblikken zelfs keihard gemusiceerd. Dit kwam vooral door Berit Fridahl, de vrouwelijke gitariste die nogal van jetje gaf en sommige songs een ware hard rock injectie gaf. Nu, sommige songs van Heather kunnen inderdaad wel een beetje peper gebruiken maar overdaad schaadt. Overigens lieten bassist aka cellist Arnulf Lindner en de drummer zich ook niet onbetuigd. Het enkel met cello en akoestische gitaar begeleide ‘Rewild Me’ en ‘Everything Changes’ was dan ook een welgekomen rustpunt in de set. Het publiek genoot en droeg Heather duidelijk op handen. ‘I Wanna Be Your Light’ uit Storm (2003) en ‘Sea Glass’(2015) uit haar vorig album The Way It Feels waren ook momenten waarop men blij was er bij te zijn! Tijdens het stemmen van haar gitaar voor die song mocht Arnulf eventjes het publiek jennen (Wat is Brugge toch een mooie stad) en nee hij zou niet zingen maar ‘Her Majesty‘ van the Beatles kon er blijkbaar toch nog van af! Bij afsluiters ‘Just Kids’ en ‘Make You Mine’ gingen nog even alle remmen los. Verrassing tijdens de bissen toen ‘Paper Cup’ naadloos over ging in Crowded House’s ‘Don’t dream It’s Over’.

Afsluiter ‘Sugar’ uit het debuutalbum Glow (1993) kreeg naar het einde toe terug flink wat peper mee en toen Heather de lelies rond haar microstandaard los deed en ze uitdeelde aan de eerste rijen wisten we dat het concert er op zat. Een kwartiertje na het concert stond de op het podium onbereikbare schone uit Bermuda aan de merchandise stand lustig haar lp’s en cd’s te signeren. Gelet op de ellenlange rij zal ze hiervoor meer dan 1 pen nodig hebben gehad. Tof concert van een intrigerende songwriter.

Jan Van Streydonck

Setlist Soham De : Erase - By The Way - York - Faults - (N/A) – The End.

Setlist Heather Nova : See Yourself - London Rain - Save A Little Piece - The Wounds We Bled - All The Rivers - Winterblue - Rewild Me - Everything Changes - My Fidelity - Your Words - I Wanna Be Your Light - Some Things Just Come Undone - Sea Glass - Island - Just Kids - Make You Mine
Bis: Paper Cup - Don’t Dream it’s Over (Crowded House) - Sugar.

Foto's © Yvo Zels


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

HANDELSBEURS, GENT