HEATHER NOVA @ MUZIEKODROOM, HASSELT – 27/10/19

Slapen op de toerbus: ik denk dat je dit aan weinig vrouwelijke artiesten van het kaliber van Heather Nova zou moeten voorstellen. Het gebeurde vannacht nochtans. Dat ze in haar jeugdjaren opgroeide op haar vaders zeilboot maakt van haar echter alles behalve een verwend meisje, integendeel, ze is wat avontuur gewoon. Niet evident echter: een korte nacht na een optreden in de Handelsbeurs in Gent, vroeg uit de veren voor een act de présence in de Zevende Dag, op de koop toe valt de toerbus nog in panne in Brussel en dan in zeven haasten naar Hasselt voor een volgende show in de Muziekodroom. Geen nood echter, ondanks deze pechdag, is Heather Nova is nog steeds alive and kicking. Dat bewijst onze sirene uit Bermuda vanavond eens te meer bij de voorstelling van haar alom geprezen nieuwe album “Pearl”.Het lijkt wel of het gisteren was, maar het is wel degelijk vijfentwintig jaar geleden dat Heather Nova de wereld veroverde met haar debuutalbum “Oyster”. Niet toevallig verrast ze ons vandaag in dit jubileumjaar met een tiende waardige opvolger “Pearl” getiteld. Het verband tussen deze twee albums moet je niet ver zoeken en zoals elke waardevolle oester heeft deze van Heather ook een parel in zich die we vandaag mogen bewonderen. Er is nog meer. Ze gaat op dit album terug naar haar basissound van “Oyster” in een mix van gitaar en cello en eveneens met dezelfde Spaanse producer Youth, die dadelijk weg was van haar nieuwe songs, die inhoudelijk top zijn en dikwijls heel persoonlijk. Heather’s twintigjarig huwelijk liep op de klippen, maar anderzijds vond ze ook de nieuwe liefde en dit alles sijpelt allemaal door in de songs op “Pearl”. Beschouw de plaat als een catharsis om alle gebeurtenissen uit het verleden te verwerken en met een positieve kijk op de toekomst te starten.

Heather’s geliefde witte lelies hangen er wat slapjes bij rond het micro statief, maar dit zal zeker niet gelden voor de denderend rockende show die ze ons vanavond zal presenteren in een goed gevulde grote zaal van de Muziekodroom. Van bij de eerste noot worden we aan de grond genageld door haar loepzuivere, hoge engelenstem in “See Yourself” uit haar nieuwe parel “Pearl”, met stevig donderende basnoten, doorweven met gierende slidegitaar spinsels van de stoere Berit Fridahl. Robin Proper Sheppard van Sophia zou wild worden van deze stomende versie, maar ook de rest van de set krijgt een stevige rockinjectie. Met dank aan gitariste Berit Fridahl, die de meest hemelse klanken uit haar Telecaster tovert en niets dan goedkeurende blikken van een glimlachende Heather Nova mag ontvangen. Nummers als het heerlijk Sheryl Crow klinkend “London Rain (Nothing Heals Me Like You Do)”, het mysterieus donkere “Winterblue” en zeker het rauwe, bluesy en hartverscheurende “Make You Mine”, allen uit haar “Siren” album, worden geïnjecteerd met een stevig androgene dosis gitaarnoten. Vreemd hoe deze oudere songs door Heather’s relatiebreuk een nieuwe betekenis krijgen.

Heather Nova heeft het niet makkelijk gehad met haar scheiding, dat klinkt al door in de titels van haar nieuwe album, waarvan sommigen niets aan de verbeelding overlaten. Een meeslepend “The Wounds We Bled” slaagt diepe wonden, maar geeft toch de boodschap mee om het verleden los te laten en positief naar een nieuwe toekomst te kijken. Ook voor haar zoon kwam de boodschap hard aan, maar op een strandwandeling bracht een getormenteerde Heather hem het nieuws over. “Two Homes Are Better Than One” zingt ze troostend in een emotioneel “Some Things Just Come Undone”, maar de twijfelende woorden “Should I Cry Or Hide My Emotion” en “Oh My Mothering Side” zeggen genoeg over haar hartepijn. Om het helemaal donker te maken krijgen we een kort rustpunt in de set met het zelfmoordlied “Gloomy Sunday”, een schitterende Billy Holliday cover, enkel op akoestische gitaar , opgevuld met trieste cellotonen van ouwe getrouwe Arnulf Lindner.

Vandaag heeft Heather echter de stap gezet en de bladzijde omgedraaid en geeft haar nieuwe relatie haar kracht, wat duidelijk hoorbaar is in het verliefd walsende “Your Words”, het bevrijdend speels rockende “Just Kids” en het op zware basdrum noten ingeleide “Rewild Me”, dat als een bonkende hartslag in je keel klopt en waar ze smacht naar een nieuw boost in haar leven, in evenwicht met de haar zo nauw aan het hart liggende natuur. Heather Nova is een natuurmens en ook het klimaat baart haar zorgen. Met de recente toespraak van Greta Thunberg in het achterhoofd kan “Save A Little Piece Of Tomorrow” niet ontbreken.

Vijfentwintig jaar na haar doorbraakalbum “Oyster” staat de beeldmooie Heather Nova nog steeds aan de top, dit mochten we zelf aan den lijve ondervinden in een set waar haar nieuwe songs uit het jubileumalbum “Pearl” even overtuigend binnenkwamen als haar gekende hits. Als afsluiter werden we getrakteerd op haar wereldhit “Walk This World”, uitbundig meegezongen door de ganse zaal, die dankbaar naar de merchandise stand trok voor een gesigneerde “Pearl” kopie en een gewillig signerende Heather Nova. De parel uit de Bermuda’s krijgt er enkel nog meer glans door.

Yvo Zels

Foto's © Yvo Zels


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

MUZIEKODROOM, HASSELT