JEF NEVE, LUCA PHILHARMONIC & LUCA BIG BAND @ C-Mine, Genk - 15/10/19

Een muzikale avond - een LUCA Showcase - die bestond uit drie delen, die elkaar waard waren.

LUCA BIG BAND onder leiding van Frank Vaganée

Het begon met de muziek van de Belgische pianist Michael Herr: Tentet "Positive" met de nummers I Think Of You, Modules, Pages And Chapters, String Positive en The Right Choices. Elf muzikanten waaronder Peter Hertmans als solist op gitaar (niet zo vanzelfsprekend als je weet dat hij oorspronkelijk een geschoold pianist was), Dré Pallemaerts op drums en Dree Peremans op trombone. Verder bandleader Vaganée, ook een saxofonist van topklasse. Knappe jazz met veel overtuiging gespeeld. Van traag en langoureus tot snel en heftig. Altijd met een fijne groove en opvallende virtuositeit.

Een tweede deel was gewijd aan de muziek van Billy Strayhorn, die veel samenwerkte en componeerde met Duke Ellington. We kregen 6 stukken te horen: UMMG (Upper Manhattan Medical Group), Isfahan, Johnny Come Lately, Lush Life, Raincheck en Satin Doll. Gitarist Peter Hertmans, naar eigen zeggen heel erg geïnspireerd door Bach, ging tot op het toppunt van zijn kunnen. In het nummer Modules hoorden we enige Thelonious Monk invloeden doorwaren. Erg genietbaar alweer, een sterk repertoire en boeiend van start tot finish. Meeslepend ook, vloeiend en altijd weer dat perfecte gevoel voor swing. Opvallend was dat ook de Genkse Trompettist Carlo Nardozza deel uitmaakte van dit ensemble.

JEF NEVE & LUCA PHILHARMONIC o.l.v. Ivan Meylemans

Tijd voor de grande finale. Rhapsody In Blue van Gershwin is niet minder dan een ijkpunt uit de Westerse muziekgeschiedenis. Muziek die een brug slaat tussen jazz en klassiek. Wij kregen een glorieuze uitvoering te horen, met een Jef Neve die volledig opging in zijn muziek en bij wijze van spreken bijna in zijn piano kroop. En hoe klonk dat? Soms bekend in de oren, ontroerend, overdonderend, magistraal, meeslepend, spannend, soms bombastisch, soms vederlicht. Ja, zelfs een tikkeltje humoristisch...Doch dat kan ook liggen aan de lichaamstaal van dirigent Ivan Meylemans die het orkest naar grote hoogten stuwde. Rhapsody In Blue is een kunstwerk van grote waarde en Wolfgang Amadeus Neve is een wonderlijke pianist.

Marc Vos

 

 

 


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

C-MINE ,GENK