SESSION AMERICANA @ LIVE STAGE MARNIX, EDE - 12/10/19

Een heel bijzondere avond zou het gaan worden en ook een mooie voorbereiding op het aankomende geweld op Ramblin' Roots en Take Root de komende weken. Vanavond op bezoek bij het jubilieumfestival van Live Stage Marnix. Het is inmiddels tien jaar geleden dat LSM het eerste concert organiseerde in Ede. Mede door de inzet van vele vrijwilligers; die grote liefhebbers zijn van het Americana genre zijn er een reeks hele mooie concerten neer gezet. Tijd voor een wat groter feestje, met een duo optreden van Session Americana en The Tennesse Studs. Omdat het festival vanavond een grotere opzet heeft dan de reguliere optredens is men verhuisd naar zalencentrum de Kei te Ede. Sfeervol ingericht; met plek voor ruim 200 bezoekers die bijna ook allemaal bezet zijn. De avond wordt geopend door wethouder Hester Veltman van de gemeente Ede die nog eens benadrukt dat LSM met de inzet van de vrijwilligers, subsidie van de gemeente Ede en de sponsors voor een mooie culturele inbreng zorgen in de gemeente. Persoonlijk vind ik dat we dit moeten koesteren

Zoals gezegd, twee bands vanavond op het podium. Als eerste de befaamde band Session Americana. In deze recensie zal ik mij alleen richten op deze band. Session Americana is een fenomenale band afkomstig uit het noord-oosten van Amerika; Boston. Live hebben ze inmiddels een geweldige reputatie opgebouwd. Standaard is de tafel met microfoon in het midden en daaromheen de muzikanten die verschillende instrumenten bespelen. De vaste kern van de band wordt gevormd door Ry Cavanaugh, Jim Fitting (mondharmonica), Billy Beard (drums), Dinty Child en Jefferson Hamer (gitaar) en zijn vanavond dan ook allemaal aanwezig. Onlangs hebben ze hun zevende album uitgebracht genaamd "Norht East". Twee van hun topalbums vind ik persoonlijk "Pick Up The Pieces" uit 2015 en "Great Shakes" uit 2017. De stijl valt moeilijk te omschrijven; het is bluegrass, maar dan met blues invloeden. Vooral de mondharmonica van Jim Fitting is heel erg bepalend voor het geluid van de band. De meeste instrumenten worden akoestisch gespeeld die dan met behulp met een microfoon worden versterkt.

Het eerste nummer "Tim" is niet op een album verschenen maar is wel via spotify te beluisteren. Heel rustig nog; het tempo is nog laag, en we krijgen met de eerste nummers iedereen wisselend als zanger, zodat we kunnen wennen aan de verschillende vocalen. Maar tijdens het nummer "Making Hay" gaan de gitaren los en krijgen we een oud rock 'n roll geluid voorgeschoteld. En als dan Jim Fitting ook nog eens de mondharmonica met bullet microfoon er doorheen komt onstaat er een fantastische vintage blues geluid. Dit is Session American op zijn top. Het nummer "You'll Never Get To Heaven" geschreven door Bill Morrisey gaat over de migranten die in het noord-oosten aan het land kwamen en daar een goede toekomst zochten maar nooit konden vinden. "It's Not Texas" handelt over een vriend die zijn thuis in Texas mist. Wederom een typisch Session Americana nummer met een fantastische mooie samenzang. Voordat we verder gaan met "Merrimack County" (geschreven door Tom Rush) gaan de muzikanten eerst wisselen van plek om vervolgens volledig akoestisch verder te spelen. Een prachtig en warm geluid, heerlijk steeds weer die afwisselingen. Met het nummer "The Coalburner" komen ze letterlijk helemaal op stoom. Wederom de fantastische mondharmonica van Jim Fitting die dit nummer steeds weer op een hoger tempo weet te krijgen. Hoogtepunt van de avond is het nummer "All For You" van het album Pick Up The Pieces. Fantastische harmonieen, en evenzo mooie samenzang, geweldig gezongen. Naar het einde toe worden we nog verleid om als zaal vol uit de borst mee te zingen, en dat lukt met het nummer "Ain't Living Long Like This". Een daverend applaus, welverdiend, en dat betekent dat ze nog een keer terug moeten komen; en dat doen ze ook maar al te graag met het nummer "Hard Times Comes Again No More" een gezang, maar ook een fantastische meezinger van Stepen Foster.

Helaas is er een eind gekomen aan dit fantastische concert. We gaan even pauzeren om daarna nog te luisteren naar The Tennesse Studs. Voor mij hebben we het mooiste van de avond reeds gehad, en kan ik met een gerust hart een aantal cd'tjes scoren en een biertje drinken.

Hou de agenda van Live Stage Marnix in de gaten want er staan in de loop van dit jaar nog enkele schitterende concerten op de agenda, oa Sway Wild, David Luning en Lynne Hanson, gaat dat zien; je weet niet wat je mist.

Roelof Passies

Setlist:
1. Tim (alleen via spotify); 2. The Lady of Champagne ; 3. I'm Making Hay; 4. You'll Never Get To Heaven; 5. It's Not Texas; 6. Merrimack County ; 7. The Coalburner; 8. All For You; 9. Riding On A Railroad; 10. What Are Those Things (with Big Black Wings); 11. Helena; 12. Ain't Living Long Like This.
Toegift:
1. Hard Times Comes Again No More (Stephen Foster).

Foto's © Jan Snel


 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

LIVE STAGE MARNIX, EDE